Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 322 kJ / 1 272 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,15 g |
| Tuky | 22,14 g |
| Vláknina | 29,99 g |
| Cholesterol | 533 mg |
| Sodík | 368 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 204,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 3. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Moje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 5 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 9 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 32 minutami
Rajská omáčka
Vershyna před 1 hodinou
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 1 hodinou
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 2 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 3 hodinami
Vosí hnízda
mares-mikulas před 3 hodinami
Vánoční punč
Sarinkad před 3 hodinami
Pomerančové cukroví
HelenaCernakova před 3 hodinami
Domácí langoše
zjedolbanan před 3 hodinami
Tématické fráze:
smrazky,
bramborova hanuska,
přílohové bramboráčky,
top recept na cesky bramborak,
dobré zprávy z českého ráje,
bramboráky,
smrazky recept,
řídké bramborové těsto na tálu,
hanuška jídlo,
bramborova placka hanuska,
jak se pecou vosouchy,
jiný název pro bramboráky,
bramboraky recept,
bramborák 750 g brambor,
pečený bramborák se salámem,
česky bramborak recept,
jiný název pro bramborák,
bramborák na plech z červené řepy,
bramborové hanušky,
raj receptu
Suroviny:
brambory,
vejce,
mléko,
škvarky,
majoránka,
česnek,
mouka hladká,
sůl,
kmín mletý,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (14)
U nás doma se bramborům občas říkalo KRUMPLE. Odtud už je ke krompeláku jen kousek
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem