Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 335 kJ / 3 665 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 42,74 g |
| Tuky | 316,55 g |
| Vláknina | 16,72 g |
| Cholesterol | 490 mg |
| Sodík | 4,95 g |
| Sůl | 12,29 g |
| Sacharidy | 149,41 g |
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře povaříme, přidáme lžíci sardelové pasty, dobře umícháme. Podáváme k hovězímu masu s knedlíkem. Na talíři můžeme posypat sekanou pažitkou. Krok 2: Sladká cibulová omáčka k uzenému masu:
Na sádle dozlatova osmažíme usekanou cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a dobře provaříme. Okořeníme bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a hřebíčkem, zalijeme smetanou, mírně povaříme, přisolíme, přisladíme a nakonec přecedíme.
Tato omáčka je krajového charakteru, někde se podává bez použití koření. Krok 3: Sladká omáčka k vepřovému pečenému i vařenému masu:
Do odměřeného množství vývaru přidáme med a povidla, citrónovou kůru, skořici, hřebíček, víno a strouhanku na zahuštění a 5 minut povaříme. Krok 4: Slezinková omáčka:
Připravuje se stejně, jako játrová omáčka a podobně i chutná. Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme slezinku, odblaněnou a na tenké plátky pokrájenou nebo umletou na masovém mlýnku, a za stálého podlévání vodou ji dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku. Rozvaříme jí vodou a přidáme k měkké podušené slezince. Šťávu procedíme, slezinku a zeleninu umeleme, nebo umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Staročeská šťovíková omáčka:
Šťovík přebereme, opereme, spaříme a jemně posekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, šťovík v ní podusíme, zalijeme vývarem z masa a osladíme. Podle chuti osolíme a nakonec přidáme smetanu. Prohřejeme a již nevaříme.
Zveřejněno 11. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z3WZ
Moje poznámka
Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/z3WZ
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 6 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 6 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 8 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravý makový koláč
Janicee před 2 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 3 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 4 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 5 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 6 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 7 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 7 hodinami
Hovězí polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Nejlepší marokánky
Lada008 před 8 hodinami
Tématické fráze:
sladké omáčky k masu,
sardelová omáčka,
omáčka k pečeně u veprovemu
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
mléko,
pasta sardelová,
pažitka,
sádlo,
cibule,
smetana,
voda,
cukr,
sůl,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření,
koření hřebíček,
povidla švestková,
med,
vývar masový,
víno červené,
kůra citronová,
skořice,
koření hřebíček,
strouhanka,
slanina,
cibule,
zelenina kořenová,
jíška,
smetana,
majoránka,
pepř,
sůl,
šťovík,
máslo,
mouka hladká,
cukr,
smetana,
vývar masový,
sůl
Komentáře (2)