Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Nejlepší štrúdly pekly naše babičky, které si daly práci s poctivým taženým těstem. V dnešní uspěchané době se často sahá spíše po kupovaném listovém. Těsto ze zakysané smetany je velmi snadné na přípravu, krásně se s ním pracuje a po upečení je křehounké a lahodné.

Hodnocení receptu je 5,0 (180×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 9 kusů

9kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 248 kJ /
2 449 kcal
Bílkoviny57,28 g
Tuky110,56 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 331 mg
Sodík 335 mg
Sůl0,79 g
Sacharidy300,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Větší nízký plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Krok 3: Rozdělíme jej na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky o rozměrech asi 10x15 cm, okraje hezky ořízneme a odřezky odložíme bokem. Krok 4: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme. Obdélníčky naplníme jako klasický závin, posypeme strouhankou, jablky a skořicovým cukrem a zavineme. Krok 5: Štrúdlíky rozložíme na připravený plech, potřeme vajíčkem a ozdobíme tvary vykrojenými z odřezků. Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 28. 9. 2010

Poznámka autorky isindy

Z odřezků je možné připravit malé štrúdly o dvou patkách. Pochutnají si ti, kdo mají na štrúdlu nejraději právě patky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZLG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdlíci ze zakysané smetany

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZLG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (134)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: Těsto znám už více než 40 let ale nápad s patkami oceńuji - vždy byl o ně velký zájem hlavně u mužů tak mají mini štrúdlíky jako dvě patky. :-K

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Asi nejlepší domácí těsto na štrůdl jaký jsem kdy dělala 👍🏼 děkuju a ukládám

Těsto je úžasné, ale přidala jsem asi 4 lžičky bílého jogurtu a určitě špetku soli. Dělala jsem vždy z bílého jogurtu, ale tohle je mnohem lepší. Pečeno v horkovzdušné fritéze, chuťově výborné a i třetí den vláčné. Foto 😀

Recept jsem zkoušela a nenadchl mě. Dle recenzí jsem čekala,že to bude pecka,ale senzace se nekonala. Je sice pravda že se s těstem dobře pracovalo, ale tím to končí. Chuťově bylo mdlé, bez chuti. Konzistence po upečení nic moc. Konce vysušené i druhý den. :-(

Romana: tak si tam přidám trochu vanilkového cukru a citronové kůry třeba.
;-)

S těstem se moc dobře pracuje. Pro moje mlsné jazýčky doma příště dám do těsta trochu cukru, aby bylo chutnější samo o sobě, ale i takhle je výtečné. Děkuji za recept a určitě zopakuji.:yes:

Moc dobré. :yes: Příště musím udělat ze dvou dávek. Jen se po nich zaprášilo :-) ...

Už nikdy-mdlé,bez chuti

Tématické fráze:
těsto na štrůdl ze zakysané smetany, závin ze zakysané smetany, zakysaná smetana recepty, těsto ze zakysané smetany, zakysaná smetana, recepty ze zakysané smetany, těsto na štrůdl se zakysanou smetanou, závin z kysané smetany, strudl se zakysanou smetanou, moučníky ze zakysané smetany, jablecny zavin ze zakysane smetany, moučníky se zakysanou smetanou, záviny ze zakysané smetany, závin z zakysaný smetany, listové těsto ze zakysané smetany, těsto se zakysanou smetanou, zakysaná smetana recept, těsto na závin ze zakysané smetany, ze zakysané smetany, recept ze zakysané smetany

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, tuk hera, smetana zakysaná, jablko, cukr skořice, strouhanka, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu