Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mřížkový koláč s tvarohem a jablky

Kdo by neznal mřížkový koláč z křehounkého těsta, pokrytý vrstvou šťavnaté jablečné náplně se skořicí a pudinkem? Tento koláč je ale navíc vylepšený přidanou tvarohovou náplní. Zdobná mřížka na povrchu nesmí samozřejmě chybět.

Hodnocení receptu je 4,6 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 65 min

135 min (70 min příprava + 65 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 28 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 299 kJ /
4 612 kcal
Bílkoviny117,65 g
Tuky280,71 g
Vláknina17,58 g
Cholesterol 1,33 g
Sodík 931 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy395,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme jablkovou náplň, aby vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou. Krok 2: Nastrouhaná jablka dáme do kastrůlku, přidáme cukr a skořici, malinko zalijeme vodou a podusíme. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout. Krok 3: Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka. Krok 4: Těsto:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout. Krok 5: Koláčovou formu vytřeme máslem. Třetinu odpočinutého těsta oddělíme a necháme na mřížku. Zbytek těsta vyválíme do takového kruhu, že je jeho průměr větší, než průměr formy. Krok 6: Formu vyložíme těstem, namačkáme ho do i stran a výše okrajů, přes okraj těsto přehneme a okraj seřízneme. Krok 7: Celé dno koláče propícháme vidličkou a rozložíme na něj tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň rozložíme vychladlou jablkovou náplň. Krok 8: Po obvodu koláče uložíme tenký váleček vytvarovaný z těsta. Ze zbytku těsta, které jsme dali stranou vyválíme tenké válečky a poskládáme je do tvaru mřížky na povrch koláče. Krok 9: Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 45 minut, podle typu trouby.

Zveřejněno 23. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qNwy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qNwy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moanka: Pekla jsem znova. Je to moc dobrý sváteční koláč. 😋

Moanka: Já moc děkuji , také za krásné fotky :-K

Moc děkuji za krásný recept! <3 :-K Výborný koláč. <3 :yes:
Přeji krásný večer a dobrou. ;-)

MlsnaVeverka: moc děkuji

Úžasný koláček.

Tématické fráze:
jablkový koláč, mřížkový tvarohový koláč, mrizkovy kolac s jablky a tvarohem, recepty z jablek, tvarohovy mrizkovy kolac, recept mrizkovy koláč s tvarohem, mřižkový koláče, mřížkový jablečný koláč s tvarohem, mřížkový koláč s tvarohem, mřížkový koláč s jablky, tvarohový koláč s jablky, koláč s tvarohem recept, top recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, sůl, vejce, smetana kysaná, tvaroh, smetana kysaná, cukr, rum, kůra citronová, jablko, cukr, skořice mletá, pudink vanilkový, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu