Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prdelačka

Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.

Hodnocení receptu je 4,5 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie546 kJ /
130 kcal
Bílkoviny3,95 g
Tuky0,34 g
Vláknina9,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy25,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na kousek sádla dáme najemno nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata. Krok 2: Přidáme 2 stroužky utřeného česneku a zalijeme trochou vepřového vývaru. Krok 3: Přidáme nakrájená, rozdrobená, případně nastrouhaná jelita - prejt a rozvaříme do struktury bez zjevných kusů. Krok 4: Přidáme horkou vodu a brambor nastrouhaný na hrubém struhadle a zbytek česneku. Krok 5: Dáme cca 2 špetky majoránky a vaříme, dokud není brambor změklý. Vložíme uvařenou rýži nebo tradiční ječné kroupy. Krok 6: Dochutíme pepřem a případně dosolíme, je-li třeba. Krok 7: Vypneme a přidáme pro vůni ještě trochu majoránky.

TIP: Jak připravit výbornou zabíjačkovou polévku?

Zveřejněno 11. 6. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Prdelačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkX2

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Prdelačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkX2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (59)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

,,,,,VYNIKAJÍCÍ,,!!!!

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

,,,,,VYNIKAJÍCÍ,,!!!!

DOBRÝ DEN , proto že si dělám domácí zabíjačky sám už asi 50 roků na našem krásném Slovácku, tak nám záleží na kvaličě a né na uspěchání a nebo dávat tam náhražky a podobně, jako brambory v jakékoliv podobě. Tak že cibule na sklovato,vyškvařit střevové sádlo a pomlet oškvarky, vařené kroupy spojit s vepřovou krví, řádně promíchat , dát vepřový vývar, pomleté oškvarky koření (pepř, majoránku , česnek a sůl ) Tímto naplnit jelitová střeva jako jelita, tyto ,,povařit v kotli. Po vyjmutí jelit dát přiměřené množství z toho co zbylo (prejt) do kotla a vařit aspoň hodinu a míchat a míchat, a pak až do úplného vychladnutí, jinak zkysne. Je to poslední co ,,jako řezník,, jsem ten dokončil. U nás je to obarovica a jí se s chlebem. Jinak to co tu n2kteří píšete jsou to jen nějaké náhražky. Přijdtě na Slovácko okoštovat a posoudit. JInak je to něci jako Láďa Hruška, když dělal játrové knedlíčky z játrové paštiky . MŮJ POSTUP NIKOMU NEVNUCUJU, JEN PÍŠU, JAK SE TO U NÁS DĚLÁ ,,toš teda tak,,

JosefZeravicky: Moc hezky popsáno. Ráda jsem si váš komentář přečetla a zavzpomínala na domácí zabijačky u nás. :-K Tady tento recept je na polévku tzv. bez zabijačky. Každý nemá možnost získat a nebo si udělat tu pravou polévku, tak použije kupovaná jelita a nebo prejt. :-K

Také tuto polévku podle tohoto receptu dělám, ale zásadně s kroupami, já nespěchám. Když si vařím vepřová kolena, mám ovárek<3 a zbytek kolena použiju na výrobu prejtu.:-Q No, a s vývarem se samořejmně počítá na prdelačku (proto nepotřebuji Masox), takže mám už i dopředu koupená jelítka a zvlášť uvařené kroupy. Jinak, moc dobrá. <3 :-K:yes::yes::yes:

Reznik_Tom: Možná i tu polévku, aby se rychleji v tom sněhu zchladila a nezkysla.

Jitkas: To jste míchala čerstvou krev, aby se nesrazila.

Tak,tohle bych ani ,,prdelačkou"nenazval ,spíš nějaký jelítkový krém, do prdelačky patří vepřová krev,,čerstvá"a samozřejmě kroupy a a musíte mít vepřový vývar, alespon z ovaru a né to dělat z vody.

U nás se taky vždycky říkalo prdelačka a nikdy nám to divný ani sprostý nepřišlo.. Dokonce se pod tímto názvem i v menších řeznictvích prodává ;-) U nás, na Hané :-)

Teda zajímavá diskuse. příspěvek uživatele Chvalozpěvy jsem nečetla. Na severní Moravě se pojem prdelačka pro tuto polévku používá běžně a běžně se užívá i v kraji Vysočina, tedy alespoň mými příbuznými. já se zase podivuji nad tím, že se podivujete nad tímto názvem:-D Pokud v životě řešíte jen název receptu či otázku kde se vzala tu se vzala prdelačka, tak Vám povím, že Vaše starosti bych chtěla mít:-D

Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.

Chvalozpěv:Díky, celé je to zajímavé čtení;-):yes:

U nás se zas říká této polévce " Černá polévka";-)

Chvalozpěv 30. 1. 2014 12:48
všem posílám odkaz na vysvětlení výrazu "prdelačka":
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962

Zajímavá diskuze.Ale docela by mě zajímalo,kde vlastně tento název vznikl,protože u nás to taky vždy byla a je světlá a tmavá polívka.Slovo prdelačka jsem slyšela také až v dospělosti a to,myslím,v televizi v nějakém zábavném pořadu a vůbec jsem tenkrát netušila o co jde. A co se týká slušnosti nebo neslušnosti tohoto výrazu,tak vím jedno,že od svého tatínka,co by malé dítko bych za toto slovo dostala určitě,s prominutím,přes hubu.Byl to až moc velký slušňák.

Tématické fráze:
zabijackova polevka, domácí prdelačka, prdelačka z prejtu, prdelanka, polévka prdelačka, prdelačka z jelita, prdelačka z jelit, polívka prdelačka, prdelacka polevka, černá polévka, polévka prdelačka recept, jelitový prejt, trdelacka, jak se vaří prdelačka, prdelanka recept, polevka z jelita, prdelačka polívka, prdelacka z krve, jelitová polévka, prdelonka

Suroviny:
jelito, česnek, cibule, majoránka, vývar vepřový, pepř mletý, brambory, sádlo, rýže

Přidat fotografie receptu
]
]