Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravá polévka z červené čočky

Hustá a hřejivá polévka z červené čočky, která vás nabije energií. Díky zázvoru a kurkumě má říz, zatímco ovesné vločky zajistí krémovou konzistenci i bez smetany. Zdravý a sytý oběd i pro větší počet strávníků, který připravíte v jednom hrnci.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

zhruba 4 l polévky

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev nakrájíme na malé kousky. Čočku řádně propláchneme studenou vodou. Krok 2: V hrnci rozehřejeme řepkový olej a orestujeme cibuli a mrkev, dokud cibule nezačne lehce chytat barvu. Krok 3: Mezitím oloupeme a prolisujeme česnek. Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Krok 4: K orestované zelenině přidáme čočku a také krátce zarestujeme. Krok 5: Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme sypký zeleninový bujon, ovesné vločky a kurkumu. Promícháme a necháme asi 15-20 minut vařit. Krok 6: Po dovaření přidáme prolisovaný česnek, strouhaný zázvor, olivový olej a pepř. Krok 7: Rozmixujeme buď částečně nebo zcela tyčovým mixérem. Krok 8: Jednotlivé porce můžeme dle chuti dosolit a ozdobit bylinkami.

TIP: Jak udělat polévku bez bujónu

Zveřejněno 8. 3. 2026

Poznámka autora StandaCB

Pokud možno, použijeme pouze bio suroviny.

Polévku můžeme po vychladnutí i zamrazit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYVEX

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYVEX

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Suroviny:
čočka červená, vločky ovesné, cibule, česnek, mrkev, zázvor, bujón zeleninový, kurkuma, voda, olej olivový, olej řepkový, majoránka, pepř mletý, pažitka, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]