Ajvar
Není nad to, udělat si pořádnou zásobu dobrého ajvaru na zimu. Ať už máte kapie a rajčata ze zahrady nebo z obchodu, stojí to za tu námahu. Ajvar se skvěle hodí jen tak, jako pomazánka nebo jako základ do omáčky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 416 kJ / 7 509 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,80 g |
| Tuky | 401,57 g |
| Vláknina | 155,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 18,53 g |
| Sůl | 45,00 g |
| Sacharidy | 790,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wnjr
Moje poznámka
Ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wnjr
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 13 minutami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 37 sekundami
Langoše z Maďarska
nomia před 14 minutami
Buchta Rafaelo
Thebes před 22 minutami
Domácí vánočka
JanaPav před 1 hodinou
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 1 hodinou
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 12 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 13 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 13 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 14 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 15 hodinami
Tématické fráze:
ajvar,
ajvar recept,
recept na ajvar,
recept na pravý ajvar,
domací ajvar,
recept ajvar,
ajvar recepty,
domácí ajvar recept,
co je ajvar,
aivar,
co je to ajvar,
recepty ajvar,
recepty na ajvar,
jak vyrobit ajvar,
recept na domácí ajvar,
jak se dělá ajvar,
zeleninový ajvar,
aivar recept,
ayvar,
ajvar v receptech
Suroviny:
kapie červená,
rajče,
lilek,
feferonka,
olej slunečnicový,
cukr,
ocet vinný,
sůl,
česnek
Komentáře (29)
Fotky jsou ale od Jahody a ta to peče - mrkni na její komentář níže
cathleen díky za připomenutí
Airan děkuji samozřejmě taktéž, pokud zavítá na Topky, třeba bude mít radost...
Dík za recept patří hlavně Airan, já ho jen převzala
Přípravu jsem mírně změnila - trochu jsem nejdříve čerpala z netu a také jsem chtěla mít jinou pastu, než je paprikovo-rajčatová Ljutenice.
Lilky s paprikami jsem pekla v troubě, papriky sloupla, lilek také a použila jsem jen dužinu. Protože ajvar je údajně především pasta papriková, tak jsem rajčata vypustila, ale dala více lilku, tím je pasta i hustší. Dokonce jsem četla, že přidáním více lilku zůstane ajvar stále krásně oranžový až červený.
Vařila jsem jen 2 hodiny, nakonec jsem trochu směs projela mixerem (ale ne vše, jen 2x,3x, aby tam zůstaly i kousky papriky).
Trochu směsi jsem nechala vychládnout a vyzkoušela na topinkách a i to je výborné.
Díky za recept a budu dělat již pravidelně