Domácí vegeta
Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 549 kJ / 2 760 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,00 g |
Tuky | 22,32 g |
Vláknina | 241,70 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 342,84 g |
Sůl | 856,30 g |
Sacharidy | 413,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vegeta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z4vJ
Moje poznámka
Domácí vegeta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z4vJ
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 10 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 16 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 16 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Litý perník
Lenka Sedlackova před 1 hodinou
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 1 hodinou
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 2 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 2 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 2 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 2 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 3 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 3 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 4 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 4 hodinami
Tématické fráze:
domácí podravka,
vegeta,
domácí podravka recept,
co je glutasol,
glutasol,
domácí magi,
recept na vegetu,
vegeta recept,
cim nahradit vegetu,
domaci masox,
recept na podravku,
čím nahradit rychlosůl,
recept na domací podravku,
čo je vegeta,
čím nahradit glutasol,
domácí podravka sušená,
magi recepty,
podravka recept,
domácívegeta,
cim nahradit masox
Suroviny:
mrkev,
petržel,
celer,
kedlubna,
pórek,
cibule,
libeček,
sůl,
mrkev,
petržel,
celer,
pórek,
paprika,
česnek,
sůl
Komentáře (65)
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Dokonale ochutí polévku/pokrm, dokonale nahradí jak zeleninový bujón tak i onu zmiňovanou kupovanou Vegetu, která je samá chemie, sůl a jen 10% zeleniny a to ještě v omezeném výběru. Tedy alespoň u té kterou jsem používala já.
Rozhodně doporučuji a vřele všem radím, vyzkoušejte, je to dokonalost sama.
V Surovinách dám jako první tu verzi, kterou jsem vyráběla a napíšu to znovu do Poznámky. Díky za upozornění.
Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc
Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?
Tomáši,sice moje odpověď není rychlá, ale chtěla bych reagovat na uvedený recept, který používám mnoho a mnoho let. Směs se mně osvědčila v přirozené stavu tzn. že směs nepoužívám sušenou.Rozdíl je jen v množství soli (mám uvedený l kg), ale přidávám ještě přiměřeně na jemno nakrájenou nať libečku, petržele a celeru. Libeček by měl být náhradou magi, tedy přidávám možná o málo větším podílem než další dvě natě. Zpracovávám zeleninu na mixeru (kutrem)naplním do sklenic od jogurtu velmi pečlivě, aby nevznikala vzduchová místa, uzavřu a dám do tmavé spížky. Letos se píše rok 2015 a ještě používám poslední vegetu z 12/2013.
Pokud tento můj recept někdo vyzkouší, prosím o vyhodnocení.
Děkuji
jinak ale glutasol neni vubec nezdravy ci zavadny. je to uz leta letouci fake, z ameriky, od majitelu restauraci brojicich proti invazi cinskych bister, jez jim brali kseft ve velkem. tato fama vznikla pres noc a siri se svetem jako hoax
vedci nikdy nenasli zadny negativni vliv na zdravi. snad jen zvysenou chut k jidlu.
,,,, (neregistrovaný/á) - vloženo: 10.08.2009 08:41:12 :
ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nedá a nebude o tom kecat a urážet....
P.S.: nejelepší polívky dělaly naše babičky. Ty moje třeba nevěděly, co to nějakej bujon nebo vegeta je. Zamyslete se nad tim.
Pokud ho tam ale opravdu chceš dát, dej ty dvě lžíce (samo, že polévkové)
Sice glutasol nepoužívám, protože jsem ho nikdy nekoupila, ale Masox, Podravku apod. ano. I brojení proti kečupu mi docela vadí, sice raději používám protlak, ale když někomu chutná, tak nač to stále řešit...
Dala jsem sem recept, ptotože spojení soli s mokrou zeleninou ještě PŘED sušením je perfektní nápad....ale jak vidno, vždycky se najde někdo, komu vadí nějaká surovina nebo jen to, že se má (podle nich) recept jmenovat Strapačky a ne Halušky, že se má sýr nastrouhat a ne krájet.......jako by to nebylo jedno.
Jsem vděčná za každý nový recept, ze kterého si můžu vzít třeba jen maličkost nebo postup
....a nejsem v tom sama, takových je nás tu spousta
Nehledě na to, žes asi nečetl komentář, že kdo glutasol nechce, dávat nemusí.
ale bez glutasolu a usuším.Vydrží i bez té soli v dobře uzavřené nádobě a nevyčichne. Ono nemá smysl dělat větší zásoby než na 1 rok - vydrží určitě i 2 a více let, ale podle mě to pak chuťově už nepřipomíná zeleninu, ale seno - to je ovšem můj názor. Každopádně hlavně dobře a rychle usušit (já teď používám sušičku, dřív jsem to taky sušila v troubě).
ale mřížku a zelenina by propadala. Máte na to nějaký fígl?
míla:
Ale jde to i bez něj, vyzkoušeno