Zavařování v mikrovlnce
Nevíte co s přebytky letní sklizně nebo ořechů? Zavařte je a i v zimě si tak můžete vychutnat chuť letního ovoce či zeleniny. Tento velice podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě ušetří nejen váš čas, ale i elektrickou energii.
Postup přípravy
Krok 1: Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplňte do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušte a uzavřete šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujte příliš pevně.
Krok 2: Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte jí doprostřed.
Krok 3: Nastavte na maximální výkon a sterilujte:
Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks Krok 4: Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Např: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut (2x6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovnky nevejde. Krok 5: Lépe je zavařovat sklenice jednu po druhé, protože čas se větším množstvím sklenic neušetří. Při ohřevu více sklenic měkkého ovoce (např. meruňky), by se za 20 a více minut mohlo rozvařit. Krok 6: Zavařování v mikrovlnce je ideální třeba při postupném dozrávání okurek:
Sklenice o objemu 370 ml vlníme 3 minuty
Sklenice o objemu 450 ml (viz obr. č. 2) vlníme 4 minuty.
Na obrázku č. 7 vidíte malé sklenice - 3 ks se dohromady mikrovlnily 11 minut na 750 W. Krok 7: Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Napište si na štítek dobu, čas a datum sterilizace (přilepte třeba na dno), získáte informace napříště. Krok 8: Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.
Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks Krok 4: Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Např: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut (2x6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovnky nevejde. Krok 5: Lépe je zavařovat sklenice jednu po druhé, protože čas se větším množstvím sklenic neušetří. Při ohřevu více sklenic měkkého ovoce (např. meruňky), by se za 20 a více minut mohlo rozvařit. Krok 6: Zavařování v mikrovlnce je ideální třeba při postupném dozrávání okurek:
Sklenice o objemu 370 ml vlníme 3 minuty
Sklenice o objemu 450 ml (viz obr. č. 2) vlníme 4 minuty.
Na obrázku č. 7 vidíte malé sklenice - 3 ks se dohromady mikrovlnily 11 minut na 750 W. Krok 7: Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Napište si na štítek dobu, čas a datum sterilizace (přilepte třeba na dno), získáte informace napříště. Krok 8: Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.
Zveřejněno 12. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařování v mikrovlnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQ0r
Moje poznámka
Zavařování v mikrovlnce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQ0r
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 4 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 15 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 19 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 23 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Toskánský bůček
poirotka před 25 minutami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 29 minutami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 1 hodinou
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 2 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 2 hodinami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 4 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 4 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 14 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 14 hodinami
Tématické fráze:
zavařování v mikrovlnné troubě,
zavařujeme v mikrovlnce,
zavařování v mikrovlné troubě,
zavařování broskví,
zavařujeme ořechy v mikrovlnce,
zavařování okurek v mikrovlnné troubě,
okurky v mikrovlnce,
zavařování masa,
sterilizace v mikrovlnce,
zavařování klobás,
zavařování jablek,
zavařování ořechů v mikrovlnné troubě,
zavařování leča,
zavařování okurek,
zavařování ořechů,
zavaření v mikrovlnce,
zavařujeme okurky v mikrovlnce,
mikrovlnka zavarovani,
konzervace vlašských ořechů v mikrovlnce,
zavaření ořechu v mikrovlnce
Komentáře (112)
Měla bych dotaz na vás, zkušené, kteří zavařujete v MW. Včera jsem poprvé chtěla vyzkoušet, zavařit domácí kečup (již zde jsem na pochybách, zda je zaváření nutné, jelikož marmelády nikdy nesteriluji a ještě nikdy mi žádná nezplesnivěla), ale chtěla jsem vyzkoušet. Po pečlivém prostudování výkonu a časů jsem tedy dala jednu malou přesnídávkovou skleničku na max. výkon a čas 2,5 minut a pozorovala. Po dvaceti vteřinách obsah začal bublat, otevřela jsem mw a pak nechala ještě dalších třicet vteřin. Déle jsem to nevydržela, protože kečup uvnitř vařil a raději jsem troubu vypla a skleničku vyndala. Obsah uvnitř po vyndání bublal ještě asi hodinu.
Moje otázky tedy zní:
1) Je v pořádku, že tekutý obsah při zavařování v mw bublá? Nebo je to předzvěst bouchnutí?
2) Jak moc sklenice plnit, někde se uvádí 2 cm jinde 0,5 cm? Nebo je to jedno a lze sterilovat i poloprázdné sklenice?
3) Víčka tedy utáhnout jen zlehka a tím umožnit případné unikání tekutiny, a až po vyndání pevně dotáhnout/ nebo po vychladnutí? A otočit dnem vzhůru?
4) Co se stane, když se sklenice dotýkají?
5) Uvádí se, že se má proces pozorovat, ale nikde se už nepíše, co vlastně mám sledovat? Po přečtení komentářů se zkušenostmi s výbuchem uvnitř mw, to asi ani není nejlepší nápad.
Děkuji, pokud mi odpovíte na mé otázky a možná někdy opět zkusím zavařování v mw.
Rajunka
velice ráda bych vyzkoušela zavařování v MT, ale mám z toho opravdu velký respekt.. Mohu se prosím zeptat na nějaké "fígle"? Používat jedině klasická "točivá" víčka na zavařování a nedotahovat je do maxima, ale jen lehce, či jenom položit? Moc děkuji za jakoukoliv odpověď, jsem začátečník a nerada bych zničila máme kuchyň
V zimě se to hodí . Ovoce je sice po celý rok v obchodech , ale není nad dobrou zavařeninu k obědu .
Jediné co moc neděláme to jsou jablka , ty je líp udělat nově před obědem , provoní kuchyň a ještě jsou bezva .
Sklenice okurek normalne zaviram na fest, davam 750W/4min na sklenici a davam je po 4ks (na okraj talire, prostredek zustane volny!)Nikdy nic nebouchlo.
Kazda mikrovlnka ma vykon trochu jiny a treba to vyzkouset.
Kdyz nevime, tak dame jednu sklenici otevrenou a zkusime treba 700w/4min, pak teplomerem zmerime vodu kolik ma a podle toho upravime cas nebo vykon a pak jedeme na ostro.
Me se osvedcilo pozorovat horcicna seminka, jakmile se zacnou zvedat ze dna, je cas to vypnout (u okurek)
Pro víčka omnia - volně je položím na sklenici a až po proběhnutí zavařovacího cyklu je vyndám a upevním. Následně sklenice obrátím. Šroubovací víčka volně dotáhnu - po zavaření upevním. Sklenice je nutno používat stejné velikosti a hmotnosti, aby se obsah ve všech rovnoměrně zahřál a taky aby nedošlo k explozi.
Malá sklenice (330g) na tři minuty se mi zdlálo, že by mohla být na 3 a půl - rohy byly po vyndání zelenější než ty velké sklenice.
Uvidíme jestli vydrží, jestli vydrží
...viz foto
Ohledně zavařování v myčce: používám jakákoliv i použitá víčka, Je to stejný princip zavařování jako v hrnci s vodou.
Děkuji moc Martina
jeje tak to je nadeleni, myslela jsem, ze to nekdy vyzkousim i kdyz mam pocit, ze to muze bouchnout a jak tu ctu zkusenosti tak zase tuto moznost zapomenu. diky
Ja dodavam, ze explodovat natesno zatvorena flasa moze bez otvarania. Ak by som nemal inu moznost sterilizovania, tak urcite by som viecko nechal pocas sterilizacie povolene, aby vznikajuca para mohla uniknut, po ukonceni a vybrani z rury by som ho dotiahol a flasu prevratil, aby sa aj viecko dosterilizovalo.
Jablka na štrůdl, jahody,prostě měkké ovoce - s tím není problém
Nemám pořád plnou lednici zbytků a chuť může přijít třeba za týden.
zde není plyn,takže mikrovlnka,spočítáno s časy,klid pohoda,při vytahování,když jsem je měl cca20cm my všechny explodovaly jeden
směr byla má osoba,nepočítám tu hroznou u hlavy ránu,ale ten výs-
ledek na zdech byl katastrofou,celý den úklid.Vyberte si jak za-
vařovat
Co by na tom mělo být špatného,leze ze sklenice přebytečný vzduch
který zrovna tak utíká v hrnci při sterilování a bude chybět po zchlazení, podtlak bude držet víčko o což právě jde.
Zbyněk:
Jasně, já také v žádném případě nikomu neberu, co se mu osvědčilo
Jen se mi ta MW nejeví tak výhodná na zavařování, možná i proto, že pokud zavařuji, tak ve větším množství.
Většinou, kdo je na něco zvyklý a je spokojen, tak u toho zůstane
Nejsem autorka a také nejsem zastáncem zavařování hokus-pokus v MW.
Mám obyčejný zavař.hrnec - dnes cca za 500,-Kčhttp://www.vseprokuchynadomacnost.cz/domaci-potreb... už několik desítek let a neměnila bych.
Hodím za sporák - na jedné plotýnce (teď na plynu, dříve elektr.), vleze se tam 16 sklenic 0,7l a pokud dám do hrnce vlažnou vodu, je razdva zavařeno. Jak teploměr vyletí na 80st., vypnu sporák a nechám 20min. v horké vodě, potom sklenice vyndám a dám vychladit+přehodím přes sklenice mokrou utěrku. Hotovo, žádné nervy, žádný nepořádek a regál ve sklepě brzy plný
včera jsem zavařovala ryngle - někde jsem četla na netu, že mohou být do MT i klasická víčka nešroubnovací, na okurkách mi to nevadilo, ty se podařily, ale ty ryngle - první sklenice přetekla, dobře,tak zkusím další, zase přetekla a ta třetí - ta mi dala zabrat, hodinu jsem to uklízela ten maglajz, který vystřelené víčko udělalo v troubě.A stejně se mi grilovací a pečící těleso nepodařilo pořádně umýt, protože jak jsem tam dnes pekla maso, myslela jsem, že hořím, kolik z toho šlo ještě kouře po vypálení těch sladkostí. Nechce se mi kupovat sklenice se šroubovacím víčkem, když mám obrovské zásoby klasických sklenic. Tak tpo je má zkušenost - udělal jsem někde chybu ?
Pak jsem měla ještě dvě sklenice se švestkama a ty jsem dala do mikrovlnky a jsou taky baječný, sice trochu šťávy uteklo, ale dobrý. Největší strach jsem měla z víček, ale držely, používám jen šroubovací. Jediné co jsem nezkusila je zavařovat v myčce, ale asi ani nevyzkouším, protože trouba na více sklenic a mikrovlnka na málo sklenic mi přijdou že vycházejí levněji, než 2,5 hodinový mycí cyklus v myčce. Jinak všem co to nezkusili vzkazuju zkuste, budete okouzleni, je to velmi čisté a časové nenáročné.
Ahoj všichni, koukám jako blázen, kolik lidí zavařuje v mikrovnlce. A to ta víčka nic nedělají? Jak to? Já myslela, že jakýkoli kov v mikrovlnce způsobí katastrofu. Normálně nezavařuji, ale teď jsem jako slepá k houslím přišla k meruňkám a hledám rychlou a nenáročnou variantu. To vlnění se mi líbí, ale bojím se, abych si snahou o úlevu nezpůsobila starost navíc. Děkuju za rady a poučení.
Zavařovala jsem marmeládu z černýho bezu a angreštu - tak, že by souvislost v malých bobulích?
Recept nezavrhuji, chyba byla u mně.
Ovšem když jsem zavařovala poprvé, pečlivě jsem si vypočítala čas a vlnila. Před koncem vlnění se MT sama vypla a nešla zapnout
Takže chyba byla v délce vlnění, přestože to bylo vypočítáno správně. Příště jsem snížila čas a bylo vše OK, ovšem také odcházím radši do jiné místnosti
Zavařuji v mikrovlnce od 11/2008, kdy jsem si přečetl poprvé článek od pana Balaštíka. Moje velká zkušenost je, že se nesmí používat víčka Omnia!! Pokud se to někde dočtete, tak si z Vás někdo dělá srandu a dopadnete jako já. Obsah malé sklenice s lečem dokonale explodoval do mikrovlnky. Na dně zbylo snad 1 cm leča. Milou mikrovlnku jsem vzal sprchou a nechal vyschnout do druhého dne. Nedoporučuji to po mně opakovat, jelikož je to spotřebič l. stupně!! Zásadně používat šroubovací víčka Twist- Off. 1 dcl odpovídá asi 1 minutě ohřevu naplno. Jinak se nemusíte bát. Já už sám jsem zavařil přes 300 sklenic a nic se vážného nestalo.
Pokud se zavařuje vařící polévka, tak se čas podstatně zkracuje na cca. 2 minuty u sklenice o obsahu 720 ml. Pod sklenici zásadně misku z plastu. Bezpečně se to vyndává bez opaření a zachytí to přeteklou kapalinu. Většinou to vypínám 5-10 vteřin po prvním odfouknutí. Ještě by bylo potřeba zjistit, jak je to bezpečně zakonzervované z mikrobiologického hlediska? Víčka zřejmě budou rychleji odcházet mikrovlnným ohřevem, než klasickým způsobem.
Sklenici neobracím, jak jsem to dělal dříve a drží to také spolehlivě.