Zelná polévka strýce Jiřího
Tato zelná polévka je zajímavá díky pikantně nasládlé chuti. Použijeme čerstvé zelí, a proto polévka není vůbec kyselá. Chuť jí dodá kromě zelí i klobása a hřiby. Na závěr ji zjemníme sladkou smetanou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,21 g |
Tuky | 78,46 g |
Vláknina | 9,81 g |
Cholesterol | 389 mg |
Sodík | 3,86 g |
Sůl | 8,95 g |
Sacharidy | 73,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupanou cibuli nasekáme na kostičky a vložíme ji do kastrolu s rozehřátým sádlem.
Krok 2: Na střední teplotě ji restujeme 10 minut a poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření.
Krok 3: Všechno opékáme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování nebo promíchávání.
Krok 4: Přidáme nakrájenou klobásu, restujeme do chvíle, než pustí tuk a pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí sladkou paprikou.
Krok 5: Osmahneme, promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme oloupané pokrájené brambory a hříbky.
Krok 6: Na nejnižší teplotě vaříme 20-30 minut a průběžně promícháváme.
Krok 7: Podle chuti dosolíme, opepříme (díky pikantní klobáse většinou není třeba) a na závěr přilijeme smetanu a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 5 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 12 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 5 minutami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 1 hodinou
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 2 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 3 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 4 hodinami
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 7 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 7 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 7 hodinami
Tématické fráze:
vánoční zelná polévka,
zelna polevka,
zelnačka polévka recepty,
recepty polévky zelnačka,
zelná polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recept,
polevka zelnacka,
zelná polévka recept,
polévka zelnice,
zelna kremova polevka,
recept na zelnou polévku,
zelná polévka s párkem,
slovenská zelná polévka,
polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recepty,
polevka zelná,
sladká zelná polévka,
polévka s čerstvým zelím,
zelnačka polévka recept,
zelné kyselo
Suroviny:
zelí bílé,
brambory,
klobása pikantní,
houba hřib,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana sladká,
vývar masový
Komentáře (31)
Eli, já bych ale ty podobný recepty odstranila, právě proto, že tohle se kyselit nemá!!!!!!
S kysaným zelím je polévka určitě také dobrá, ale tato je zvláštní tím, že je ze sladkého bílého zelí a nepřidává se do ní nic kyselého, ani ocet... Je to ve výsledku pikantně nasládlá chuť, ale určitě ne kyselá...ke všem zelňačkám má opravdu daleko, je taková smetanově krémová. Především jde o to, odolat a nepřidávat žádnou kyselou chuť.
Prostě se to musí zkusit, protože se nepodobá zelňačce tak, jak ji známe.