Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na listovém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 327 kJ / 2 707 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 15,95 g |
| Tuky | 128,12 g |
| Vláknina | 26,40 g |
| Cholesterol | 128 mg |
| Sodík | 166 mg |
| Sůl | 0,30 g |
| Sacharidy | 359,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 2: Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.
Krok 3: Do hrnce nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat. Poté vmícháme po kouskách asi 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.
Krok 4: Máslový karamel vlijeme na dno pečicí formy.
Krok 5: Na něj poklademe vedle sebe kousky jablek (první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru), stlačíme je k sobě a poklademe plátky zbylého másla.
Krok 6: Listové těsto vyválíme do kruhu o velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 35-40 minut. Před vyklopením necháme koláč 5 minut odpočinout.
Krok 8: Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor! Může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.
Zveřejněno 12. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
Moje poznámka
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
Nejnovější recepty
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 2 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 7 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 9 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Medové trubičky
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborné lasagne
Ketynna před 48 minutami
Uzený bůček pečený s brambory v jednom pekáčku
Jan Nemec před 1 hodinou
Květáková polévka
tomstny před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Wanilor před 1 hodinou
Polévka s rýží a hráškem
Kajkajak před 1 hodinou
Salát z hlávkového zelí a mrkve
szelko před 2 hodinami
Nejlepší langoše
LUCAH před 4 hodinami
Posvícenské ořechy
brtna před 4 hodinami
Masarykovo cukroví - pravé
brtna před 4 hodinami
Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
brtna před 5 hodinami
Tématické fráze:
tarte tatin,
kolac tarte tatin,
tarte tatin recept,
tatin kolac,
obrácený jablečný koláč s karamelem,
koláč tatin,
recept tarte tatin,
tatin,
tarte,
obrácený koláč s karamelem,
jablkový koláč s karamelem,
tarte tatén,
recept na tarte tatin,
tarte tatin koláč,
tarte tatin koláč,
torte tatin,
tart tatin,
jablecny kolac s karamelem,
francouzsky jablecny kolac s karamelem,
recept na tarte
Suroviny:
těsto listové,
jablko,
cukr krystal,
máslo
Komentáře (32)
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...
díky ze fotečku
a podotýkám, že je to VÝBORNÝ!!!
skoro půlka už je fuč, ani to nestačilo vychladnout
je to šťavnatý,voňavý a hrozně dobrý.připojuji foto
po 30min:
je v troubě a moc pěkně to voní