Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 845 kJ / 3 548 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,75 g |
Tuky | 17,15 g |
Vláknina | 56,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,02 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 715,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Výrobky z poloviny mouky pšeničné a poloviny žitné. Vyrobíme kvásek z pšeničné mouky, žitná se přidává do těsta.
Krok 2: Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte.
Krok 3: Těsto necháme zrát pouze 30 minut.
Krok 4: Z malých kousků těsta stočíme bochánky, z nichž formujeme večky, dáváme na prkna závěrem dolů.
Krok 5: Po nakynutí se obrací, potírají vodou, sypou solí a kmínem.
Krok 6: Při pečení dbáme na dobré propečení, jakostní dalamánky jsou úměrně trhlé, příjemné chuti a typické chlebové vůně.
Krok 7: Dalamánky jsou pro svou typickou chuť velmi oblíbené a vyrábějí se jako specialita.
Krok 8: Večky- Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško.
Zveřejněno 20. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dalamánky originál
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rMM4
Moje poznámka
Dalamánky originál
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rMM4
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 2 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 7 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 8 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 13 minutami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 13 minutami
Královská cukeťačka
trdlo před 23 minutami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 24 minutami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 25 minutami
Jarní pomazánka s vejci
Slavista62 před 31 minutami
Pikatní polévka z červené čočky
Kajkajak před 45 minutami
Brokolicová polévka s vločkami
Suzy8 před 59 minutami
Kuřecí čína
Josef-bartak před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Pepe_Vanila před 1 hodinou
Tématické fráze:
domácí výborné dalamánky,
dalamánky recept,
dalamanky,
dalamánek,
těsto na dalamanky,
recept na dalamánky,
dalamánek recept,
dalamánky ze sušených kvasnic,
peceni dalamanku,
recept na domácí žitné dalamánky,
nejlepší dalamánky,
kynuté dalamánky,
těsto na dalamánek,
nejlepší domácí dalamánky,
vyroba dalamanku,
domácí dalamánky,
pravé dalamánky,
výborné dalamánky,
dalamánky z žitné mouky,
jak upéci dalamánky
Suroviny:
mouka pšeničná,
mouka žitná,
sůl,
droždí,
sůl hrubá,
kmín celý,
voda,
Komentáře (13)
Takže som urobila kvások z trochy pšeničnej múky a potom som vypracovala klasicky cesto z oboch múk naraz a nechala kysnúť. Nebolo potrebné pridať viac vody, cesto som vymiesila ako vždy v robote. Dalamánky boli výborné.
Inak žitnú múku pridávam do cesta na chlebík na striedačku s grahamovou alebo celozrnnou múkou a vždy kysne výborne, nepridávam žiaden cukor ( chlieb pečiem v pekárni ), podľa receptu : http://www.toprecepty.cz/recept/5025-univerzalni-c... . Striedam múky, aby nebol chlebík rovnaký, ale s ražnou múkou nám chutí najviac.
Jen jsi mohla písnout, že je tvůj fotopostup odlišný od Františkova postupu tvarování - ten z těsta udělá bulky (večky), "švem" je položí dospod a nechá nakynout. Pak opatrně obrátí, potře vodou, sypne kmínem a dá péct. Bulky (večky) se v tom švu při pečení přirozeně natrhnou
Narážení je výroba veček z bochánků.Spodní hranou dlaně -U malíčku,promáčknete(narazíte bochánek)a druhou rukou přeložíte.Opakujete ještě jednou a z bochánku by jste měla mít večku.Dělá se to proto když válíte těsto na vále z bochánku na večku uvnitř se těsto kroutí,pak při pečení uvnitř špatně kyne ale těsto na povrchu kyne dobře.Může se stát že střed se nedopeče a pod kůrkou se vytváří vzduchové bubliny.Ono to nevadí ale po vychladnutí mohou večky spadnout.
Hezký den a uspěšné pečení
"Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte."
Chápu to tak, že
* z pšeničné mouky, soli, droždí a poloviny vody zadělám kynuté těsto,
* z druhé poloviny vody a žitné mouky udělám těsto,
* polovinu žitného spojím s pšeničným těstem a nechám kynout.
* Co ale s tou druhou polovinou žitného těsta?
--------------------------------------------------
A také je mi poněkud cizí používaná terminologie, např. "narazíme" - chtělo by to fotky postupu:
"Večky - Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško."
--------------------------------------------------
Můžeš to, prosím, popsat srozumitelněji?
Nechceš mi tu kuchařku celou ofotit a poslat?