Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová musaka

Musaka je pokrm svým původem z oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. U nás však také už zdomácněla. V originále je s lilkem a další zeleninou. Lilek je zde nahrazen bramborami, které jsou proložené mletým masem a zapečené se sýrem.

Hodnocení receptu je 4,8 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

menší pekáč

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 765 kJ /
1 856 kcal
Bílkoviny159,95 g
Tuky72,90 g
Vláknina22,45 g
Cholesterol 969 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,07 g
Sacharidy131,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na pánev si dáme trošku oleje, na něm orestujeme nakrájenou cibuli a pórek, přidáme maso, mletou papriku, pepř, část nakrájené pažitky, protlačeného česneku, rajčatového protlaku, promícháváme, zalijeme tak 100 ml vody a za občasného promíchávání dusíme 20 minut. Krok 2: Mezi tím si olejem vymažeme pekáč, okrájíme brambory a nakrájíme je na kolečka 0,5-1 cm.
Brambory poskládáme na dno pekáčku osolíme je a poházíme pažitkou, rozvrstvíme na ně polovinu podušeného masa, opět poskládáme brambory, osolíme je a posypeme znovu pažitkou. Dáme druhou polovinu masa. Navrch už dáme jen brambory a zase osolíme a popažitkujeme. Krok 3: Do kastrůlku si dáme mléko se smetanou, vajíčka, mouku, rozkvedláme a zalijeme tím celou připravenou musaku v pekáči a dáme péct. Pak nastrouháme sýr a ke konci zapékání, asi po 30 minutách posypeme sýrem vrch a dáme ještě do vypnuté trouby, aby se sýr roztavil.

TIP: Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů

Zveřejněno 10. 8. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Musak je více druhů, třeba s baklažánem, s makaróny, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:no:Já bohužel moc kladně nehodnotím. Troubu jsem dokoncela měla rozehřátou na víc a ač jsem pekla skoro hodinu a půl, brambory byly pořád tvrdé. Chuťově jídlo bylo docela dobré, ale příště bych dala asi brambory vařené. ;-)

Jinka: Ja musaku jinak než takto nedělám. Dala jste do trouby přikryté? Ja mam brambory vždy měkké je pravda že peču déle než je uvedeno.

Krupka Jiří ::-D:-D:-D

Krupka Jiří 16. 12. 2013 18:42
Omlouvám se, zapoměl jsem se přesunou na jiný recept

Krupka Jiří: to je dobrá správa, že si uvaril knedlík, len prečo to uvádzaš pri Bibinkinom recepte na musaku?:-O

Krupka Jiří 16. 12. 2013 18:34
Ahoj děvčata. Skusil jsem rychlý houskový knedlík v mikrovlnce. Pro tři osoby stačí jeden starší rohlík, 1/4 litru mléka, to samé hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva a jedno vejce. Rohlík pokrájíme na kostičky, přidáme mouku s práškem, mléko a žloudek. Zamícháme a vmícháme sních z bílku. Vše nalijeme do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby vymazané a vysypané hrubou moukou. V 750wattové mikrovlnce vaříme osm minut a pak dvě minuty počkáme. Vyklopíme, propíchame nebo rovnou nakrájíme na plátky. Měl jsem zbytek v lednici tři dni a po ohřátí byl krásně vláčný. Přeji dobrou chuť.

to musite vyzkouset manzel bude bezsebe az to bude jist.hihihi:-(;-(:-?

tak uz vim co je musaka.rekla bych ze to jsou francouzke brambory .nic vic a dela se z toho buhvi co.zapeceny brambory s mletym masem.to je dobrota.hihi:-(:-(

Bezva nápad :yes: Bodík. V týdnu určitě upeču a jsem zvědavá na reakci manžela :-8

terysha.mathey:Tery, tak si jí udělej, je to lehké, docela rychlé a moc dobré, já znám musak několik a tato patří k těm lepším

Normálně mi slina ukápla:-8:yes:

standa:Stando, opět na poskládané brambory-jsou to 2 vrstvy;-)

chybi mi, co s druhou pulkou masa?:

Marie Nováková:Maruš,mám radost, že chutnalo, díky, že jsi vyzkoušela a pozdravuj manžela;-):-D

Marie Nováková 17. 4. 2012 19:06
Naprosto úžasný recept! děkujeme! manžel málokdy něco pochválí, ale dneska byl nadšený :-):-K

:-K

Tématické fráze:
musaka, bramborová musaka, musaka recept, musaka s mletým masem a lilkem, musaka s mletým masem a lilkem a brambory, bramborová musaka recept, recept musaka, bramborová musaka s mletým masem, musaka z brambor, recept na bramborovou musaku, recepty musaka, musaka z mletého masa, musaka s lilkem, řecká musaka recept, co je musaka, musaka s bramborem, musaka bramborová, bulharská musaka, recept na musaku, musaka z mletého masa a brambor

Suroviny:
brambory, maso mleté mix, cibule, pórek, vejce, sýr nastrouhaný, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, pepř mletý, mouka hladká, mléko, smetana, česnek, pažitka, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu