„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik
Považovali jste dosud kopřivy jen za nežádoucí plevel? Zásadní chyba – po patřičné úpravě se z nich totiž stává výtečná a zdravá lahůdka. Pokud chcete omáčky míň, jednoduše zbytek omáčky dejte do mrazáku a později jí můžete podávat s těstovinami, rýží či pohankou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 212 kJ / 2 202 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 102,95 g |
Tuky | 64,35 g |
Vláknina | 88,16 g |
Cholesterol | 858 mg |
Sodík | 583 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 266,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve je třeba důkladně očistit kopřivy. Nechte je alespoň na čtvrt hodiny namočené ve vlažné vodě, aby se z nich vyplavil případný hmyz (když použijete hodně hlubokou nádobu, můžete pak případné broučky zachraňovat před utopením), a pak několikrát propláchněte proudem studené vody.
Krok 2: Aby kopřivy přestaly pálit, povařte je asi 10 minut ve vroucí vodě, kterou můžete mírně osolit. Takto připraveným kopřivám můžete klidně odkrájet tužší stonky, aniž byste riskovali popálení.
Krok 3: Špenátové lístky zbavte tužších řapíků, důkladně opláchněte a také povařte asi 10 minut ve vroucí vodě.
Krok 4: Kopřivy společně se špenátem propláchněte studenou vodou (abyste zastavili proces vaření), nechte okapat, vyždímejte přebytečnou vodu a nakrájejte na malé kousky.
Krok 5: V mixéru vyšlehejte společně vejce, žloutek a ricottu do hladké směsi a přilijte ji společně k pokrájeným lístkům.
Krok 6: Nakonec přimíchejte polohrubou mouku, jemně strouhanou parenicu a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Můžete i přisolit, ale sýr je sám o sobě dost slaný, tak ať to nepřeženete. Vypracujte kompaktní zelené, částečně lepivé těsto.
Krok 7: Do většího hrnce dejte vařit mírně osolenou vodu.
Krok 8: Z těsta tvořte válením v dlaních menší oválky, které pomocí vidličky zploštíte na rovnoměrné placičky (nebo jakýkoli jiný tvar) a dejte vařit.
Krok 9: Jakmile nočky vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minutky povařit a pak je pomocí děrované naběračky vyndejte z vody (každá várka se vaří cca 9 minut).
Krok 10: Zapněte si troubu na 200 °C teď a dejte se do přípravy omáčky.
Krok 11: Všechny papriky důkladně omyjte, rozkrojte na polovinu a zbavte semínek. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru (množství vyjde na dva plechy), potřete olivovým olejem (práci hodně usnadní olej ve spreji) a dejte péct do vyhřáté trouby.
Krok 12: Zatímco se papriky pečou, osmahněte na kousku másla (nebo troše oleje) na kolečka nakrájenou jarní cibulku, až změkne a začne chytat zlatavou barvu a na poslední 2 minutky k ní přidejte 2 utřené stroužky česneku.
Krok 13: Že jsou papriky hotové poznáte jednak podle vůně a také podle vzdouvajících se bublin na slupce (nevadí ani to, pokud se slupka mírně připálí, stejně ji budete sundávat).
Krok 14: Nechte papriky 2 až 3 minutky vychladnout, abyste si nepřipálili prsty a zkuste, jestli se dá slupka bezproblémově stáhnout (u každé odrůdy paprik to jde jinak). Pokud se brání, nebo bere s sebou velké množství dužiny, zavřete papriky na chvíli do igelitového pytlíku, kde se zapaří a uvolní.
Krok 15: Papriky bez slupky přesuňte společně s osmaženou česnekovou cibulkou do mixéru a rozmixujte do hladké omáčky (případně můžete podle chuti dosolit či připepřit).
Krok 16: Nočky podávejte přelité paprikovou omáčkou, případně doplněné troškou oblíbeného strouhaného sýra (nejlépe stejného, jaký jste použili do nočků). K pokrmu se úžasně hodí sklenka Sauvignonu.
Zveřejněno 8. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rBzk
Moje poznámka
„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rBzk
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 13 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 14 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 15 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová buchta
mamina58 před 7 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 9 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 9 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 11 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 11 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 11 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 11 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Konstantin. před 11 hodinami
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 11 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 12 hodinami
Tématické fráze:
kopřiva indická,
jak se pečou papriky,
kopřiva v receptech,
zdravé papriky,
kopřivové recepty,
nejnovější recepty za posledních 24 hodin -krkovice s omáčkou,
pečeni.vařeny,
pečení vaření recepty,
indická kopřiva,
recepty pro diabetyky,
recepty zdraveho vareni,
nejlepší zdravé recepty,
jak ocistit papriku od slupky,
koprivove testoviny,
vaření pečení recepty,
top vareni,
recepty na vaření,
kopřiva recepty,
recepty podle veroniky kopřivové,
kopřivové gnocchi
Suroviny:
kopřivy,
špenát,
sýr ricotta,
parenica uzená,
mouka polohrubá,
vejce,
žloutek,
ořech muškátový,
paprika čerstvá červená,
cibulka jarní,
česnek,
máslo,
olej olivový
Komentáře (15)
Krásně rozepsaný recept