Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Kdoulový kompot, ať už čerstvý nebo jako zavařenina, je lahodný způsob, jak si vychutnat podzimní sklizeň tohoto aromatického ovoce. Jemná sladkost a unikátní chuť kdoulí, které se při vaření krásně rozvoní, vytváří ideální doplněk k dezertům či masu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 012 kJ / 720 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 180,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 21. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
Moje poznámka
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
Nejnovější recepty
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 17 minutami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 1 hodinou
Plněné bagetky s míchanými vajíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí maso na paprice pro diabetiky bez mouky
Přidáno před 21 hodinami
Plněná kuřecí prsa s hráškem ( vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Maďarská krkovička
Přidáno 18. 5. 2025 13:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 2 minutami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 1 hodinou
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 1 hodinou
Výborné lasagne
Papucel před 1 hodinou
Mleté na způsob hašé
Neposlusna před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Lucinka85 před 2 hodinami
Boloňské špagety s mletým masem podle Petry
kamilkamil před 2 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Koblížky jednotlamky (mini koblihy)
kucharka1 před 3 hodinami
Dančí guláš s knedlíkem
jarekpavlica před 3 hodinami
Tématické fráze:
gdoule,
kdoule jak zpracovat,
jak zpracovat kdoule,
kdoule recepty,
gdoule zpracování,
gdoule kompot,
gdoulový kompot,
zpracovani kdouli,
kompot z gdoulí,
kdoule zpracování,
zpracovànì kdoule,
kdoulové želé,
zpracování gdoulí,
dulovy kompot,
true,
kompot z gdoule,
kdoulový koláč,
jak zpracovat gdoule,
kdoule recept,
keř gdoule
Suroviny:
kdoule,
skořice,
koření hřebíček,
lusk vanilkový,
kyselina citronová,
voda,
cukr krystal,
ocet
Komentáře (26)
zahradkarskaporadna.cz/clanek-296961-vypestujte-si-na-zahrade-kdoulovec-nenarocny-ker-s-peknymi-kvety-a-dekorativnimi-plody#GeneratedCaptionsTabForHeroSec
Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.
A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."
U našich býval keř kdoulí na dvoře a mamka je občas v kuchyni použila do kompotu a pak na kynutý koláč, ale jako děcko jsem je tedy moc nemusela
kedysi stará mamka a mamka robili aj dulový syr, to sa strašne dlho varilo a pasírovalo, potom sušilo a krájalo sa na kocky a bolo to trvanlivé...
dule - mrkni...http://cs.wikipedia.org/wiki/Kdoulo%C5%88_obecn%C3...
Ešte čakám, kým viac dozrejú moje dule, nie sú veľmi žlté. A mávam ich vyložené na linke, voňajú a vydržia dlho do zimy.