Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Kdoulový kompot, ať už čerstvý nebo jako zavařenina, je lahodný způsob, jak si vychutnat podzimní sklizeň tohoto aromatického ovoce. Jemná sladkost a unikátní chuť kdoulí, které se při vaření krásně rozvoní, vytváří ideální doplněk k dezertům či masu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 012 kJ / 720 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 180,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 21. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
Moje poznámka
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 17 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 17 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 18 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 4 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 5 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 12 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 14 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 15 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 16 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 16 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 17 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 18 hodinami
Tématické fráze:
gdoule,
kdoule jak zpracovat,
jak zpracovat kdoule,
kdoule recepty,
gdoule zpracování,
gdoule kompot,
gdoulový kompot,
zpracovani kdouli,
kompot z gdoulí,
kdoule zpracování,
zpracovànì kdoule,
kdoulové želé,
zpracování gdoulí,
dulovy kompot,
true,
kompot z gdoule,
kdoulový koláč,
jak zpracovat gdoule,
kdoule recept,
keř gdoule
Suroviny:
kdoule,
skořice,
koření hřebíček,
lusk vanilkový,
kyselina citronová,
voda,
cukr krystal,
ocet
Komentáře (26)
zahradkarskaporadna.cz/clanek-296961-vypestujte-si-na-zahrade-kdoulovec-nenarocny-ker-s-peknymi-kvety-a-dekorativnimi-plody#GeneratedCaptionsTabForHeroSec
Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.
A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."
U našich býval keř kdoulí na dvoře a mamka je občas v kuchyni použila do kompotu a pak na kynutý koláč, ale jako děcko jsem je tedy moc nemusela
kedysi stará mamka a mamka robili aj dulový syr, to sa strašne dlho varilo a pasírovalo, potom sušilo a krájalo sa na kocky a bolo to trvanlivé...
dule - mrkni...http://cs.wikipedia.org/wiki/Kdoulo%C5%88_obecn%C3...
Ešte čakám, kým viac dozrejú moje dule, nie sú veľmi žlté. A mávam ich vyložené na linke, voňajú a vydržia dlho do zimy.