Vepřové kostky - á la moravský vrabec, se zelím a knedlíkem z řapíku a slaniny
Recept na klasické vepřo knedlo zelo vylepšený o pár vychytávek. Dozlatova vypečený vepřový bůček provoněný paprikou je zde doplněný o kvalitní kysané zelí s nastrouhaným jablkem. V doprovodu bramborového knedlíku s restovaným řapíkatým celerem a slaninou mu určitě neodoláte.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 493 kJ / 3 703 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 151,07 g |
| Tuky | 328,29 g |
| Vláknina | 18,88 g |
| Cholesterol | 487 mg |
| Sodík | 614 mg |
| Sůl | 1,00 g |
| Sacharidy | 31,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a pokrájíme na velké kostky. Cibuli i česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno.
Krok 2: Ve větší nádobě rozehřejeme dvě lžíce sádla a osmahneme na něm cibuli s česnekem.
Krok 3: Přidáme kostky masa, které pěkně orestujeme, dokud nepustí šťávu. Maso osolíme, řádně okmínujeme, opepříme, posypeme sypkou červenou paprikou a podlijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 25 minut.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 5: Maso i s výpekem přendáme do pekáčku a pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu. Maso občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme.
Krok 6: Mezitím si připravíme sudové kysané zelí a při dušení k němu přidáme jedno nahrubo nastrouhané jablko a dochutíme solí a cukrem. Podlijeme při dušení trochou výpeku z masa. Zelí má pak výbornou chuť.
Krok 7: Podáváme s bramborovým knedlíkem s řapíkatým celerem a slaninou.
Zveřejněno 28. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřové kostky - á la moravský vrabec, se zelím a knedlíkem z řapíku a slaniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NWjm
Moje poznámka
Vepřové kostky - á la moravský vrabec, se zelím a knedlíkem z řapíku a slaniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NWjm
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 5 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 12 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 13 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 14 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 19 minutami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 21 minutami
Vánočka II
Sojkal před 1 hodinou
Citronové rohlíčky
Terka39 před 1 hodinou
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 2 hodinami
Uherská pěna
Daami před 3 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 5 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 5 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 5 hodinami
Tématické fráze:
moravský brabec se zelím,
veprove vrabci,
vepřoví vrabci,
recept na vepřové vrabce,
vepřové kostky se zelím,
vrabci se zelím,
veprový vrabci,
vepřove vrabce,
vepřové maso s knedlíkem,
pecene veprove kostky,
vrabci z vepřového masa,
vepřoví vrabci recept,
veprove brabci,
moravský vrabec z vepřového masa,
moravský vrabec z vepřového masa,
vrabci, knedlík, zelí,
vrabci s knedlíkem,
vepřové s knedlíkem,
vepřové se zelím,
vepřove brabec
Suroviny:
bůček,
cibule,
sádlo,
česnek,
jablko,
paprika sušená sladká,
kmín celý,
sůl,
pepř mletý,
voda,
cukr
Komentáře (12)
Už bude více času, zůstala jsem Topkám věrná