Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Pečená husa s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím je pokrm, který spojuje svatomartinskou tradici a paletu chutí a vůní typických pro chladné podzimní období. Tento pokrm je symbolem slavnostních obědů a rodinných oslav.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 108 kJ / 2 416 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 49,51 g |
| Tuky | 69,39 g |
| Vláknina | 32,64 g |
| Cholesterol | 625 mg |
| Sodík | 191 mg |
| Sůl | 0,24 g |
| Sacharidy | 369,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Husí stehna omyjeme a vetřeme do nich sůl a mletý či drcený kmín. Posypeme celým kmínem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do ledničky do druhého dne.
Krok 2: Brambory důkladně umyjeme a uvaříme ve slupce doměkka (počítáme s jednou středně velkou bramborou navíc, abychom po oloupání získali 500 g). Doba varu záleží na velikosti brambor. Uvařené brambory slijeme, necháme vychladnout a do druhého dne necháme odležet v lednici.
Krok 3: Druhý den vyndáme maso nejméně 2 hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 200 °C.
Krok 5: Červenou i žlutou cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. V širokém hrnci s poklicí, který lze vložit do trouby, cibuli osmahneme na 2 lžících másla dohněda.
Krok 6: Jablka umyjeme, odstraníme z nich jádřinec a neoloupaná je nakrájíme na kousky. Přidáme k cibuli a orestujeme.
Krok 7: K cibulovo-jablečnému základu vložíme husí stehna, přilijeme 100 ml vína a 300 ml teplého vývaru a přikryjeme poklicí.
Krok 8: Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Po 10 minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme 90 minut. Mezitím připravíme přílohové zelí.
Krok 9: Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál, zelí umyjeme a nakrájíme na nudličky. Do většího vařit vodu, kterou osladíme 3 lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme.
Krok 10: Šalotky a jablka oloupeme a umyjeme. Šalotku nakrájíme najemno, jablka na kostičky.
Krok 11: V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme na něm jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním.
Krok 12: Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme ho pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a záklechtku přilijeme ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme husí stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa). Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku. Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C.
Krok 13: Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné. Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody.
Krok 14: Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky.
Krok 15: Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm silné plátky.
Krok 16: Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, plátky knedlíků a polévané vypečenou šťávou.
Zveřejněno 15. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNWR
Moje poznámka
Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNWR
Nejnovější recepty
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 2 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 4 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 6 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí stehýnka Garam masala
Přidáno před 15 hodinami
Bulgurové rizoto
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční panettone
Myska311 před 2 hodinami
Jablečný štrúdl z domácího těsta
martina.mickova88 před 3 hodinami
Jehněčí guláš
stanavokr před 4 hodinami
Labužnický králík na smetaně
LumirDavid před 6 hodinami
Brokolice v nivové omáčce
zpravodaj1 před 12 hodinami
Chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček
zpravodaj1 před 13 hodinami
Teplý salát z pekingského zelí s kuřecím masem
zpravodaj1 před 13 hodinami
Vepřový steak z kotlety se smaženou cibulí a sazeným vejcem
zpravodaj1 před 13 hodinami
Tvarohová štola
janatka před 14 hodinami
Rychlá kompotová buchta
brtna před 15 hodinami
Tématické fráze:
recept na svatomartinskou husu,
husa se zelím,
jak upect svatomartinskou husu,
svatomartinské menu,
jablečné zelí,
svatomartinské menu recepty,
bramborové knedlíky pohlreich,
svatomartinská husa s jablky recept,
menu domů svatomartinská husa,
bramborový knedlik podle polreicha,
husa s jablky recept,
svatomartinské menu recept,
svatomartinská husa s jablky,
recept na svatomartinkou husu,
pečená husa pohlreich recept,
bramborový knedlík který se vždy povede,
menu domů bramborové knedlíky,
jak se pece svatomartinska husa,
recept husa se zelím,
svatomartinská
Suroviny:
stehno husí,
jablko červené,
cibule,
cibule červená,
máslo,
kmín celý,
kmín mletý,
sůl,
víno bílé,
mouka hladká,
vývar drůbeží,
zelí bílé,
jablko červené,
cukr třtinový,
cukr krystal,
cibule,
džus jablečný,
máslo,
kmín celý,
pepř mletý,
sůl,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
krupička,
solamyl,
máslo,
žloutek,
slanina,
sůl
Komentáře (46)
My jsme letos díky hodně teplému podzimu zkoušeli v předstihu - jakoby takové generálce - husu na grilu http://www.zabijacky.cz/news/svatomartinska-husa/ a nedopadla myslím také špatně. Ale co naplat, knedlíky a zelí na grilu nedáme
Ještě jednou díky za inspiraci
Dokonalý popis, bod