„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Tato vydatná polévka, která nás příjemně zahřeje, je plná vůní česneku, majoránky a dalšího koření. Když ji připravíme k obědu, nemusíme ani chystat nic dalšího, polévka nás zasytí. Můžeme si k ní vzít chléb nebo jiné pečivo.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 060 kJ / 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,51 g |
Tuky | 3,35 g |
Vláknina | 56,71 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 400 mg |
Sůl | 1,01 g |
Sacharidy | 148,72 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
Moje poznámka
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 2 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 10 hodinami
Křehký štrúdl
Přidáno před 10 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 13 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 13 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 4 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 12 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 13 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 14 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 15 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 16 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 17 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 17 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 17 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 17 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka,
fazolova polivka,
fazolová polévka od babičky,
domácí fazolová polévka,
fazolová polévka recept,
fazolová,
polivka fazolova,
fazolová blbča,
luxusní fazolová polévka,
poctiva fazolova polevka,
polévka fazolová,
polevka z fazoli z plechovky,
fazolová polévka z plechovky,
staré recepty,
staré sádlo,
staré sádlo,
fazolova polevka z fazoli z konzervy,
recept na fazolovou polívku,
fazolová polívka z konzervy,
fazolová polévka pro děti
Suroviny:
fazole bílé,
maso uzené,
cibule,
mrkev,
bazalka čerstvá,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
bujón zeleninový,
ocet,
majoránka,
česnek,
koření nové koření,
bobkový list
Komentáře (80)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
ten název hantecem mi tam nesedí, neb tu krásnou fazulovou polívku odsouvá mimo jako blču, anebo mohl být celý recept v hantecu..
Ale to není podstatné. Fazulovou polívku dělávám hooodně často pro celou rodinu i na pobytu na horách (kolem 20ti strávníků) a mívá opravdový úspěch.
Recept je velice zajímavý, zejmna s tou bazalkou.
Proti nadýmání mám vyřešeno tím, že namočenou fazulu vařím jen 5 minut. Potom vodu sleju a vařím znovu. Tím je nadýmání vyřešeno. Používám několik velikostí i barevností fazule.
Na talíři to i pěkně kreslí a působí na oči.
Nejak mi nesedí to pečení cibule, já ji osmažuji.
Majoránku a rozetřený česnek dávám na závěr a jen 2-5 minut povařím.
Je u nás zvykem dávat do polévky noky (Hrubá mouka, vajíčko, podravka nebo kuchárek kvůli barevnosti, podle chuti sůl)
Když dám do téměř uvařených fazolí ty nočky (malou užičkou, kolem 2-3 cm) vyplavou jako hotové a zároveň polévku lehce zahustí, tudíž nemusí se dávat mouka.
,,TOŠ TAK,,
kostička:
casino: a váš komentář také, už nedává smysl
Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e!
No, vás patrně někdo kopl do hlavy, že...
250g bílých fazolí,domácí pol. nudle, suš.houby, papriková klobása
mletá paprika, kousek pálivé papričky dle chuti,cibule, česnek dle chuti.Namočené fazole uvaříme s namočenými houbami do měkka.Zahustíme cibulovou jíškou do které jsme zpěnili mletou pap
riku. Zavaříme dle vlastního vkusu domácí pol.nudle.Nakonec přidáme klobásu a česnek popř. majoránku a sůl. Je to recept od babičky z Moldávie.