Grilovaná žebra
Vůně grilovaného masa neodmyslitelně patří k létu. Zkusíme tentokrát zapomenout na klobásy či steaky, vsadíme na vepřová žebra. Jejich příprava zabere trochu více času, ale odměnou nám bude nepřekonatelně dobré a křehké maso odpadávající od kosti.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 602 kJ / 1 100 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,00 g |
Tuky | 100,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 150 mg |
Sodík | 200 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřová masitá žebírka, naporcovaná na pás široký 10 cm a dlouhý 30 cm, dobře osolíme a opepříme.
Krok 2: Připravíme vhodný motouz (jutový provázek) a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.
Krok 3: Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, tím se vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber.
Krok 4: Smícháním všech surovin připravíme marinádu.
Krok 5: Žebra dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5–10 minutách opékání na plný výkon smotky žebírek odložíme a velmi bohatě potřeme připravenou marinádou.
Krok 6: Takto potřená a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je potíráme marinádou.
Krok 7: Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Podle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou smotaná žebírka hotová za 30–40 minut.
Krok 8: K pálení masa nedochází, protože z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku.
Krok 9: Vhodnou přílohou je čerstvý chléb a omáčky podle chuti.
Zveřejněno 29. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná žebra
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8zro
Moje poznámka
Grilovaná žebra
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8zro
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 20 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 10 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 1 hodinou
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 6 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
grilovaná žebra,
grilované žebra,
grilovaná vepřová žebra,
žebra na grilu,
grilovaná žebra recept,
marináda na grilovaná žebra,
vepřová žebra na grilu,
grilovaná žebra v troubě,
grilované vepřové žebra,
recept na grilované žebra,
recept na grilovaná žebra,
grilovaná hovězí žebra,
marináda na grilovaná vepřová žebra,
žebra na gril,
grilované vepřové žebro,
marináda na vepřová žebra,
hovezi zebra na grilu,
marináda na grilované žebra,
grilovaná žebírka,
žebra na grilu recept
Suroviny:
žebra,
pepř,
sůl,
olej olivový,
chilli paprika čerstvá,
kečup sladký,
hořčice dijonská,
rum,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená sladká
Komentáře (40)
.... děkuji za vyčerpávající a upřímné hodnocení.
Jsem rád, že Vám tak chutnalo
Já tedy nevím, ale kočky obvykle žebra z prasátka nepoberou... jsou tvrdá, to spíš pes je zvládne...hmmm... na psa nezbylo....
Je mi jasné, že lidé mají různé chutě.. ale aby se celkem, i s dneškem DVACET lidí shodlo na tom, že tohle jídlo je fantastické!! nebývá často. Sice provázek manža před konečným grilováním sundal, aby nehořel, ale i tak TOHLE BYLA FANTAZIE!! A já maso nejím, přesto velice chválím.
Pane, vy jste KUCHAŘ!!!
Bodík letí...