Houbový pekáček
Jednou z nejvíce tradičních surovin české kuchyně jsou bezesporu houby. Mají pestré využití a jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. Připravte z nich tento lahodný pekáček, který voní po slanině a česneku a je zjemněný smetanou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 882 kJ / 928 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,21 g |
| Tuky | 94,58 g |
| Vláknina | 2,94 g |
| Cholesterol | 210 mg |
| Sodík | 857 mg |
| Sůl | 2,18 g |
| Sacharidy | 11,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapneme nahřívat na 180 °C. Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
Krok 2: Houby očistíme a podélně rozkrojíme. Omyjeme pod vodou, dáme do misky, posolíme a posypeme kořením (na mokrých houbách lépe drží).
Krok 3: Přímo v pekáčku na rozehřátém másle osmažíme nakrájenou slaninu.
Krok 4: Na opečenou slaninu navrstvíme houby, podle chuti dokořeníme.
Krok 5: Houby proložíme nakrájeným česnekem a zalijeme smetanou.
Krok 6: Pečeme odkryté, ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35-40 minut.
Krok 7: Podáváme s bramborami nebo s pečivem.
Zveřejněno 16. 9. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbový pekáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DxDx
Moje poznámka
Houbový pekáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DxDx
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 12 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 13 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 21 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno před 21 hodinami
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 41 minutami
Fofr broskvový koláč
Martula před 6 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 7 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 8 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 8 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 9 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 9 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 9 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 9 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 9 hodinami
Tématické fráze:
houbový pekáč,
houbovec recept,
houbové recepty,
recepty s houbami,
recept houbovec,
houby v pekáčku,
houbový pekáč recept,
recept houby,
houba dutonožka,
houbovypekaček,
recept na houby,
dutonožka,
houbovej pekáček,
dutonožka recept,
houbařský pekáček,
dutonožka recepty,
pekacek,
pekáček z hub,
hobový pekáček,
hribový pekáček
Suroviny:
houba hřib,
slanina anglická,
česnek,
smetana ke šlehání,
máslo,
sůl,
kmín drcený,
koření grilovací
Komentáře (65)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
mu chutnalo.Dělala jsem z kozáků a mladých klouzků a navíc i trochu houbového koření . A se slaninou osmahla cibuli na proužky. Dobré to bylo
varilamyskakasicku: Chce to, aby všechny použité houby neměly měkké to, co je zespodu klobouku. Dala jsem ryzce smrkové, šly by určitě i holubinky, ale ty padly pod maso.
http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/houbywebs/h...
http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/galerie/atlas-hu...
http://hobby.idnes.cz/hrib-dutonohy-boletinus-cavi...
Doporučuji, je to dobrota a zase něco jiného z hub, už je většinou rozdávám. Smetana a uzený bůček trochu ruší dietní efekt hub, ale naposledy to rozhodně nebylo. Dala jsem česnek i cibuli.
S dovolením přidávám bod +
http://www.nahouby.estranky.cz/clanky/houbovy-peka...
P.S. Já tato zapékaná jídla peču nejdříve přikrytá, dříve změknou a pak kvůli kůrčičce a barvě na vyšší stupeň nebo horkovzduch dopékám. Ve Tvém případě, přiložíš do kamen více polínek
Jani, cibule mě napadla taky, ale byla by asi udušená, ne opečená - dlouho se to v té smetaně vaří, až nakonec opeče - ale pak jsem na ni zapomněla
(závidím, včera som našla 8 hríbov, z toho len 2 pravé, zvyšok modráky a suchohríby...