Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Kdoulový kompot, ať už čerstvý nebo jako zavařenina, je lahodný způsob, jak si vychutnat podzimní sklizeň tohoto aromatického ovoce. Jemná sladkost a unikátní chuť kdoulí, které se při vaření krásně rozvoní, vytváří ideální doplněk k dezertům či masu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 012 kJ /
720 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy180,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z dúl (kdoulí) odstránime papierovou utierkou chĺpky, ošúpeme, prekrojíme na štvrťky, odstránime jadrinec a pokrájame na menšie kúsky. Dávame ich hneď do vody s pridaním octu, lebo rýchlo hnednú. Môžeme, samozrejme použiť aj neošúpané dule. Krok 2: Do vody dáme cukor, škoricu, klinčeky (hřebíčky), vanilku a kyselinu citrónovú, uvedieme do varu. Pridáme pokrájané duly a varíme, kým nezmäknú. Krok 3: Stupeň zmäknutia - každý ako uzná za vhodné, netrvá to dlho. Podávame dobre vychladené, skvele chutí k hocijakému pečenému mäsu alebo k divine (zvěřině). Krok 4: Kompót - zaváranina: Do 700 ml pohára dám na dno 2 ks klinčekov, štipku škorice a štipku kyseliny citrónovej, naukladám pokrájané dule NELÚPANÉ, zasypem 4 lyžice kryštálového cukru, zalejem vodou - studenou, rovno z vodovodu. Zaviečkujem a sterilujem 25 minút 80-90 °C.

TIP: Kdoule - oblíbené recepty

Zveřejněno 21. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KRK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KRK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

rena: Ja viem, dule mám kvôli vôni rozložené po izbách. ;-)

Máme doma stromy gdoulí,krásně voní,provoní byt.Dají se jíst jen vařené,jedla jsem s nich marmeládu i želé,je to moc dobré.:-p

Fokuska: kompót aj džem sú skvelé.

kdoule-to jsem ještě nejedla.Může to být dobrota!!:-p

Slivovici z gdoulí velice doporučuji, je moc dobrá, loni jsme to vyskoušeli a stála za to.

Anna Baďurová 25. 9. 2012 09:22
Já jsem právě před našim panelákem utrhla s keříku 7 ks kdouliček hruštiček a vyzkoučím tento recept ke zvěřině.:-K

babičky i Magdalenka.. ale kde vzít ty kdoule, co:-?:-? :-//:-D:-D
Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo:-S

1974andrea:nie som odborník na ovocinárstvo, neviem, či existujú aj ozdobné dule. U nás dula rastie len v teplejších oblastiach, južné Slovensko, prišli z Balkánu a Stredomoria. Pamätám si ju napr. divoko rastúcu popri ceste do vinohradov. Ale niektoré sú viac "jablkovité", ja mám podlhovasté plody na "stromokríku".

U nás za zahradou roste gdoule. Podle dřeva je strašně stará. Dělala jsem z ní džem a je to dobré.Chuť je pikantní, kyselkavá a mírně trpká. Manžel se chystá vyzkoušet z gdoulí domácí slivovici. Slyšel, že tato slivovice je nesmírně ceněná a je to delikatesa. Plody se nedají jíst za syrova a jsou strašně moc tvrdé.

Magdi, já viděla tyhle kdoule jenom ve středomoří, u nás rostou jiné, zřejmě okrasné. Ale babi říkala, že džem a kompot dělávali i z nich;-) Tak nevím:-)).

magdalenka:Magdalenko, Ty jsi zlatá, že jsi mi tam dala odkaz. Je to velmi zajimavé a lákavé. Ta chuť by mně moc zajímala a proto se budu po kdouli pídit. Velký dík:-K

Tak nevím, jestli jsem někdy kdouli ochutnala. A pokud ano, nepamatuji se už:-8 Ale podle přísad bude kompot určitě dobrý:yes:

Tématické fráze:
gdoule, kdoule jak zpracovat, jak zpracovat kdoule, kdoule recepty, gdoule zpracování, gdoule kompot, gdoulový kompot, zpracovani kdouli, kompot z gdoulí, kdoule zpracování, zpracovànì kdoule, kdoulové želé, zpracování gdoulí, dulovy kompot, true, kompot z gdoule, kdoulový koláč, jak zpracovat gdoule, kdoule recept, keř gdoule

Suroviny:
kdoule, skořice, koření hřebíček, lusk vanilkový, kyselina citronová, voda, cukr krystal, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu