Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Dýně jsou opravdu všestranně kuchyňsky využitelné plodiny. Můžete je zkusit i ve formě noků, či knedlíčků, které jsou nejen dobré, ale i chutné a hezky barevné. Noky, které nespotřebujeme, navíc můžeme zamrazit pro pozdější použití.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 391 kJ / 332 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,16 g |
Tuky | 15,87 g |
Vláknina | 10,20 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 3,42 g |
Sůl | 8,42 g |
Sacharidy | 20,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky.
Krok 2: Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky.
Krok 3: Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků.
Krok 4: Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky.
Krok 5: Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky (knedlíčky) vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat.
Krok 6: Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky (špecle) necháme ještě 3 minuty provařit.
Krok 7: Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.
Zveřejněno 31. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ArBp
Moje poznámka
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ArBp
Nejnovější recepty
Melounový salát
Přidáno před 13 hodinami
Čabajkové lečo
Přidáno před 15 hodinami
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno 8. 8. 2025 06:27:44
Meruňkové knedlíky plněné oříškovým máslem, citrónový sorbet
Přidáno 7. 8. 2025 20:28:56
Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno 7. 8. 2025 18:58:03
Pikantní polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou
Přidáno 7. 8. 2025 18:12:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové kostky po srbsku
Liberko před 39 minutami
Vepřové kostky na houbách čerstvých i sušených
Sahula před 9 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
Sahula před 10 hodinami
Výborný rychlý makovec
mafinka888 před 10 hodinami
Sýrová roláda
KristynaM25 před 10 hodinami
Povidla ze švestek
h.dvorak před 11 hodinami
Kefírový koláč "na lžíce" se švestkami a skořicovou drobenkou
Petra.21 před 12 hodinami
Houbové rizoto s pórkem (po česku)
radekfiala před 12 hodinami
Výborné kynuté těsto
Peta6 před 12 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
KacaaK před 12 hodinami
Tématické fráze:
dýňové noky,
dýnové noky recept,
noky z dyne,
dýňové nočky,
dýňové knedlíky,
bramborovodýňové noky,
noky dyňové,
dýnové recepty,
dýnové noky-recept,
bramborové špecle recept,
bramborové špecle,
knedlíky a noky,
noky s dýní,
recept na dýňové noky,
bramborovo dýnové knedlíky,
noky příloha špecle,
bramborové noky jako příloha,
bramborové špecle recepty,
bramborovodýňové noky recept,
dýňové bramboráky
Suroviny:
dýně hokkaido,
mouka polohrubá,
krupice dětská,
vejce,
bylinky,
petrželka,
kerblík,
sůl,
voda
Komentáře (20)
Nikina:
A holky omlouvám se Vám za ty"hokly"
Bibinka:Janinko,vyzkoušej to klidně s tím patisonem a aby těsto nebylo bledé,tak do něj přidej trošku kurkumy,čtvrt nebo půl lžičky,podle toho kolik těsta by jsi dělala.Já jsem k uvařeným bramborám tu dýni dávala syrovou.Proto jsem na hladinu vyplavané tvary nechala ještě nějakou dobu provařit,aby i ta dýně byla hotová.
Měla jsem v plánu,kdyby to nebylo jedlé,že to všechno projedu ponorným mixérem,osmahnu slaninu s cibulkou a předělám to na nějakou"omáčku"
magdalenka:Magduško,posledně jsi u mých křupavých placiček měla dotaz,co se semínky
Irrena:Irenko,tak to je škoda