Vánoční kuba od Jirky
Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby, zejména stroček trubkovitý. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 992 kJ / 1 910 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 42,80 g |
| Tuky | 10,39 g |
| Vláknina | 45,36 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 24 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 391,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařicí vodou, pak je necháme okapat.
Krok 2: Sušené houby namočíme do horké vody, aby nabobtnaly.
Krok 3: Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme kousek sádla a cibuli na něm orestujeme, přisypeme krupky a krátce osmahneme, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme doměkka asi 35-45 minut.
Krok 4: Houby scedíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm restujeme asi 1 minutu. Poté je přidáme ke krupkám.
Krok 5: Směs občas promícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidáme utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promícháme.
Krok 6: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs v hrnci polijeme máslem a dáme na 15 minut zapéct.
Krok 7: Upečeného vánočního kubu ozdobíme na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.
Zveřejněno 7. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Moje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 7 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Škubánky s mákem
Tereziena před 3 minutami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 8 minutami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 11 minutami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 41 minutami
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 1 hodinou
Dýňová polévka
spamejlik před 1 hodinou
Žampionová polévka
Blazenka před 1 hodinou
Domácí langoše
Sarka1234 před 1 hodinou
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
mjanickam před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Hanous7 před 2 hodinami
Tématické fráze:
štědrovečerní kuba,
vánoční kuba,
staročeský kuba-recept,
staročeský kuba,
kuba recept,
jak se dělá kuba,
vánoční kuba recept,
polevka kuba,
recept na vanočniho kubu,
staročeský hubník,
štědrovečerní kuba recept,
vánoční kuba recepty,
recept vánoční kuba,
co k obědu na stědrý den,
co na štědrý den k obědu,
staročeský kuba recept,
kuba štědrovečerní večeře recepty,
jak se dělá vánoční kuba,
recept na kubu,
recept na staročeského kubu
Suroviny:
krupky,
cibule,
česnek,
pórek,
houby sušené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
rozmarýn,
máslo
Komentáře (23)
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.