Mazanec - vánočka mojí tchýně
Z vláčného těsta plného rozinek a mandlí a provoněného rumem, skořicí a hřebíčkem můžeme podle příležitosti upéct krásný a nadýchaný mazanec, ale i vánočku, upletenou z devíti pramenů. Tak či tak, na svátečním stole vždy potěší.

Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 353 kJ / 3 192 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 84,98 g |
Tuky | 103,76 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 529 mg |
Sodík | 801 mg |
Sůl | 2,55 g |
Sacharidy | 470,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu se špetkou skořice a necháme rozležet.
Krok 2: Z trochy mléka, mouky, cukru a všeho droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.
Krok 3: V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a rozehřátý tuk. Nakonec vlijeme hotový kvásek.
Krok 4: Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout asi 45 minut.
Krok 5: Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na dalších 45 minut.
Krok 6: Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu, a přidáme nasekané mandle nebo ořechy.
Krok 7: V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4, 3, 2) a zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.
Krok 8: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 9: Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150 °C. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Pečeme cca 30-35 minut do zlatova.
Zveřejněno 6. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec - vánočka mojí tchýně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N2jp
Moje poznámka
Mazanec - vánočka mojí tchýně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N2jp
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 44 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 23 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 41 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 1 hodinou
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 1 hodinou
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 2 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 5 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 10 hodinami
Tématické fráze:
vánočka mojí maminky,
mazanec ze suseneho droždí,
velikonoční mazanec ze sušeného droždí,
mazanec se sádlem,
vánočka ze sádla,
vánočka ze sušeného droždí,
vánočka se sadlem,
kucharka pro dceru mazanec,
lehká vánocka,
mazanec susene drozdi,
kuchařka pro dceru vánočka,
mazanec ze sadla,
mazanec ze sadla,
velikonoční mazanec se sádlem,
recept na mazanec ze sušeného droždí,
domácí vánočka se sádlem,
vánočka se sádlem recept,
nejlepší nadýchaná vánočka,
mazanec sádlo,
mazanec se sušeného droždí
Suroviny:
mléko,
mouka hladká,
máslo,
cukr,
droždí,
vejce,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
skořice,
koření hřebíček,
kůra citronová,
mandle sekané,
rozinky,
rum,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (18)
zuza
Coleta : zaznamenáno
Sádlo dodá hebkost. A kvasnice doporučuji na váhu z toho je také lepší mazanec, vánočka. Já dělám ty těžké, miluji je.