Staročeská pučálka
Potřebný přísun vitamínů i uprostřed zimy vám dodá naklíčený hrách ve skromném a postním pokrmu zvaném pučálka. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Stačí si dát práci a nechat hrách v zavařovací sklenici naklíčit pár dní předem.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Moje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Nejnovější recepty
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 4 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 5 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 16 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Španělské ptáčky z vepřového
MichalStolda před 8 minutami
Kuřecí přírodní plátek
Zemoska před 1 hodinou
Opékané gnocchi se slaninou a houbami
Jan Nemec před 1 hodinou
Pečená kuřecí stehna na kari s bramborem z jednoho pekáčku
Habina před 1 hodinou
Jarní osvěžení s vejci
TondaJ před 2 hodinami
Polévka s kapáním
TondaJ před 2 hodinami
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
kimil před 3 hodinami
Pikantní polévka z červené řepy
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 3 hodinami
Hrnečkové knedlíky
alka.f před 3 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá pučálka,
staročeská jídla,
hrách na sladko,
jídlo pučálka,
co nebo kdo je pucalka,
staročeské jídlo,
jakou polévku na štědrý den,
pučálka na sladko,
pučálka jídlo,
staročeská postní jídla recepty,
staročeská čočka,
staročeské stedrovecerni menu,
staroceske menu,
pučálka z cizrny,
jak udělat pučálku,
pucalka na velikonoce,
velikonoční pučálka,
receptypucalka,
pucalkarecepty,
postní jídlo na štědrý den
Suroviny:
hrách naklíčený,
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (23)
Štědrovečerní večeře
Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.
A na sladko se ochutila cukrem a skořicí. No vidíš, díky za připomenutí,