Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou

Šťavnatá kuřecí prsíčka protknutá klínky uzené slaniny a přelitá jemnou, pikantně vonící omáčkou, jsou sice náročnější na přípravu, ovšem výsledek vás nezklame. Podávejte s nadýchanými houskovými knedlíky.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 75 min

90 min (15 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 343 kJ /
1 516 kcal
Bílkoviny151,94 g
Tuky82,92 g
Vláknina12,70 g
Cholesterol 425 mg
Sodík 811 mg
Sůl1,99 g
Sacharidy35,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku nebo slaniny. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině). Krok 2: Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme. Krok 3: Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme. Krok 4: Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme. Krok 5: Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně zkaramelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit. Krok 6: Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které lehce posypeme tymiánem, přidáme pár kuliček celého pepře, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Dusíme asi 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme v teple. Krok 7: Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří. Krok 8: Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut pozvolna provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr). Krok 9: Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy. Nejvhodnější přílohou jsou knedlíky.

TIP: 20 nejlepších receptů na knedlíky

Zveřejněno 9. 4. 2015

Poznámka autorky Merylas

Jsou tady podobné recepty, ale přece jen se liší buď v použitých surovinách nebo v postupu přípravy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K2pJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K2pJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

zuzi777a (moderátorka): :-) Taky dělávám z různého masa a dá se udělat i z mletého. :-K

Mám ráda všechny omajdy "ala" svíčková. Z kuřete už jsem dlouho nedělala. Asi už bude čas!😁

:-)<3<3<3 Všechny tvé recepty i fota jsou skvělé a lákají k ochutnání. :-K

Všem děkuji:-K

Merylas, Tvoje recepty patří vždy k těm co nezklamou:yes:skvělé, s kuřecím jsem nedělala, musím vyzkoušet:-p+:yes:

Skvele, postup je velmi podobny memu, ke kteremu jsi pridala tak krasnou fotku http://www.toprecepty.cz/recept/2856-svickova-na-s....
Do podobnych nepridavam, neb jsem pouzila hovezi, ale ochuceni vypeku jiz v zacatku je stejne.
Pridavam bodik, mas to krasne:yes:.

Maruško, s Tvým receptem se zcela ztotožňuji, jen koření dávám rovnou do pánve k zelenině a místo kuřecích prsou jsou u nás oblíbená vykostěná kuřecí stehna. Je to pochoutka, jak maso, tak omáčka :-p:-);-) +8:yes:

Postup nema chybu, vysledek uzasny!!

Dělám "svíčkovou" z krůtích prsou, z kuřecích jsem ještě nedělala. Vypadá to velmi jedle :-p

fuuuha, tak tie teda su :yes::yes::yes::yes::yes: skoda, ze nepridavas viac receptov maruska a ukazes sa len obcas...

Mnam,mňam.....toto je přesně to co bych si dala....v sobotu to vyzkouším a věřím že bude všem chutnat :-p:yes:

Moc se mi líbí tvé podrobně psané recepty :-):yes:

Tématické fráze:
svičková omáčka s kuřeciho, svíčková omáčka z kuřete, svickova s kuřecím masem, svickova omacka s kurecim masem, svíčková z kuřecich prsou, svíčková z kuřecího masa, svíčková omáčka z kuřecího masa, kuřecí prsa s omáčkou, omáčka z kuřecích prsou, svičkova s kuřecich prsou, kuřecí prsa svíčková, svíčkova omáčka z kuřecího, kureci svickova, kuřecí maso se svíčkovou omačkou, kuřecí prsa recepty s omáčkou, recepty svickova kureci maso, svíčková s kuřeciho masa, svíčková na smetaně omackou a kurecim masem, svíčková z kuecích z kuřecích prsou, svíčková kureci prsa

Suroviny:
prsa kuřecí, bůček uzený, olej, zelenina kořenová, cibule, sůl, cukr krupice, ocet, hořčice, citron, šťáva citronová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, tymián, vývar drůbeží, mouka hladká, smetana na vaření, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu