Dort Pavlova
Vypadá jako nadýchaný obláček a také tak chutná. Sněhově bílým něžným dortem Pavlova okouzlíte naprosto každého. Příprava chce trochu cviku, ale pokud dodržíte tento postup, nemusíte se bát, že by se vám božský dezert nepovedl.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 951 kJ / 944 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,20 g |
| Tuky | 4,13 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 265 mg |
| Sůl | 0,53 g |
| Sacharidy | 213,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky vyšleháme na sníh a postupně do něj po lžících zašleháme cukr. Šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Když promneme mezi prsty trochu sněhové hmoty, neměli bychom cítit krystalky cukru.
Krok 2: Ke sněhové hmotě přidáme ocet, vanilkové aroma a nakonec přes sítko prosejeme škrob a ručně promícháme. Vznikne krásně tuhá a sněhově bílá hmota.
Krok 3: Připravíme si nízký plech a vyložíme jej pečicím papírem. Doprostřed plechu naneseme sněhovou hmotu a rozetřeme do kruhu a průměru 24-26 cm.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C horní/dolní ohřev. Vložíme do ní dort a okamžitě troubu ztlumíme na 140 °C. Pečeme 15 minut a troubu ztlumíme na 120-130 °C. Pečeme asi 65-75 minut. Během pečení troubu neotevíráme.
Krok 5: Po upečení lehce pootevřeme dvířka trouby a korpus v ní necháme dojít a zcela vychladnout.
Krok 6: Po vychladnutí zdobíme dort krémem z mascarpone a šlehačky nebo jen ušlehanou šlehačkou a zdobíme ovocem.
Zveřejněno 10. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Pavlova
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pZXr
Moje poznámka
Dort Pavlova
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pZXr
Nejnovější recepty
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 20 minutami
Likérové kávy
Přidáno před 5 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 16 hodinami
Medové trubičky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka
tomstny před 12 minutami
Salát z hlávkového zelí a mrkve
szelko před 19 minutami
Nejlepší langoše
LUCAH před 2 hodinami
Posvícenské ořechy
brtna před 2 hodinami
Masarykovo cukroví - pravé
brtna před 2 hodinami
Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
brtna před 3 hodinami
Sušenky z ovesných vloček
káťa před 3 hodinami
Povidlové slepovánky
Janina2410 před 3 hodinami
Likérové špičky
Klanic před 4 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
barypb před 4 hodinami
Tématické fráze:
pavlův dort,
pavlův dort recept,
moučník pavlova,
recept na pavlův dort video,
dort pawlova,
recept na dort,
dort z bílků,
dort recept,
mini dort pavlova,
dort,
dortíky pavlova,
recept na dort z bílků,
dortpavlova,
bilkovy dort,
pawlova dort,
zákusek pavlova,
bezlepkový dort recept,
dort pavlova mini,
recept dort,
bezlepkový dort
Suroviny:
bílek,
cukr krupice,
ocet,
vanilkové aroma,
škrob,
smetana ke šlehání,
ovoce
Komentáře (76)
Kdyby náhodou někdo viděl moji ódu, poraďte mi.?v neděli pojedu "na čisto"... A brala bych radu.. šlehačka raději se stužovačem? A mixované ovoce nad nebo pod šlehačku... Chci dát zase borůvky a asi nasekané pistácie.
Použila jsem škrob z tapioky a ocet (obyč., přiznávám) a úplně bez problémů.
Krájet to šlo taky krásně, nepraskalo to, no pohádka.
Musím říct, že se povedl na 1*
Nestačila jsem bohužel udělat foto, protože do 15 minut byl snědený.
Doufám, že se mi příště opět tak povede...
Díky za tento recept.
Dopisuji : dopadla kupodivu velmi dobře, ještě je ve vypnuté troubě, zítra ráno ozdobím a možná dám i fotku
Recept je tu pomalu 4 roky, tak proč za tu dobu administrátor neopravil v rcp renonc vzniklý patrně blbým překladem do češtiny? Ne každý čte komentáře...
Do PAVLOVA se dává škrob a je jedno jaký.
Škrob může být:
kukuřičný (Gustin, Maizena)
bramborový (Solamyl, Amylon)
ságo, manioka (tapioka) - ale tyto v Pavlova odzkoušené nemám...
podstatné jméno
kukuřičná mouka
kukuřičný škrob
Ale nevím zda se u nás sežene jen samotný kukuřičný škrob
chci ho udelat jako narozeninovy dort..a chci se zeptat, zda ho mam dat do lednicky uz se slehackou i ovocem? tedy neroztece se mi slehacka? mam dat ztuzovac? nerozmoci mi to jahody(cerstve)?
dekuju
Než začnete šlehat je dobré přidat trošku studené vody a špetku sole.Cukr zašlehávat hodně pomalu musí to být v konečné fázi hodně husté. Já udělám kopec a neobracím to. Výborný je na šlehačku passionfruit, ale tady se asi těžko dostane, používám jahody. Když se to povede je to luxus !!! Musíte to hodně vychladit několik hodin v ledničce.
No nic kazdopadne hodne stesti a kdyz vam to vyjde z jine mouky nez kukuricne tak dejte vedet. Vyzkouset se ma vse.
Mám dotaz. Nemám kukuřičnou mouku. Je to stěžejní surovina nebo ji lze něčím nahradit např. polentou nebo pšeničnou moukou? Ď. za odpověď