Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec

Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Pokud hledáte recept, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se nerozjede do placky, ale naopak zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.

Hodnocení receptu je 4,9 (172×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

26. 3. 2010 22:26

Suroviny pro 1 kus

1 kus

1 velký nebo 2 menší mazance

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie18 472 kJ / 4 415 kcal
Bílkoviny96,26 g
Tuky183,08 g
Vláknina27,92 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 665 mg
Sůl1,56 g
Sacharidy550,99 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Mazanců jsem už pekla hodně, tento je ale snad nejlepší. Kdo chce, může použít polovinu polohrubé a polovinu hladké mouky. Také jsem to tak udělala a těsto je hebké jako vata.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

taddy1 taddy1

20. 4. 2019 17:02

Dneska jsem dva mazance podle tohoto receptu upekla a opravdu super. Děkuji a přeji všem krásné Velikonoce.:-)

Camilla

3. 12. 2018 20:41

Ivanaydeavean: Při probírání zdejších receptů jsem narazila na váš problém s kynutým těstem, v souvislosti s pobytem v zahraničí. Vzpomněla jsem si, jak mi v cizině chyběl náš obyčejný český chleba a po návratu jsem se vrhla k babičce, která mi namazala pořádný krajíc se sádlem a s cibulí. Problém s pečením kynutých těst nebývá způsoben zrnitostí mouky, ale v obsahu lepku. Například naše mouka (hladká,polohrubá i hrubá) je výhradně z pšenice, a proto má vysoký obsah lepku. Z ostatních obilovin, jako je ječmen nebo žito (a tam u vás pravděpodobně především kukuřice) vánočku neuděláte. Zkuste si tedy sehnat pravou pšeničnou mouku, bez příměsí jiných obilovin. Vím, bude to asi těžké, obchodník vám zajisté potvrdí, že prodává tu pravou pšeničnou, ale asi to nebude pravda, protože chce především prodat. Také nevím, jaké používáte kvasnice, ale tady to bude jednodušší, protože i ze "sušeného droždí", jak se u nás tento produkt nazývá, se peče celkem dobře. Také píšete, že nemáte "domácí pekárnu", to však vůbec není žádná tragedie. Kynuté těsto se dá zadělat i obyčejnou vařečkou (viz skvělé buchty mojí babičky), ale dnes žádná hospodyňka nemá tolik času, trpělivosti a vlastně ani síly hodinu nebo dvě sedět s mísou na klíně a kutat do těsta. Předpokládám však, že budete mít na výběr jiné kuchyňské pomocníky, neznám sice výrobní značky tam u vás, ale pro srovnání si vygůglete "Ruční šlehač Bosch 400W". Je to jednoduché zařízení do ruky, šlehací metly snadno vyrobí litá těsta nebo piškot a hnětací háky zadělají kynuté těsto jako nic. A když seženete tu pšeničnou mouku (ideálně polohrubou, ale i z hladké to jde), máte vyhráno. Pak jednoduše: 1 hrnek (1/4litru) mléka asi 3 dkg českých kvasnic, (sušených cca 5 gramů), 2 hrnky mouky, cca 15 dkg cukru ,10 dkg másla a trochu soli, 1 vejce + 2 žloutky. Z koření používám skořici, citr.kůru, badyán, vanilku. Můžete dát loupané a nasekané mandle a rozinky namočené v rumu. Do mísy dejte vlažné (ne horké) mléko, lžičku mouky, lžičku cukru a nasypte kvasnice. Až se na nich začnou dělat puchýřky, přidejte ostatní mouku a cukr, vejce a žloutky. Zapojte mechanizaci a háky udělají většinu těžké práce za vás. Míchejte tak dlouho, až z těsta v míse bude jakási měkká koule, konzistence asi jako modelovací hmota, která se nelepí k míse. Pro případ mějte připravenou trošku mléka a mouky, ale nepřehánět s přidáváním. Aby těsto nelepilo nedocílíte přidáváním mouky, ale důkladným mícháním. Může to trvat i několik desítek minut, tak nezoufejte a vydržte. Teď to těsto dejte někam na teplé místo a počkejte asi hodinku, mělo by zdvojnásobit objem. Nebojte, na máslo jsem nezapomněla, to přijde do těsta po prvním kynutí. Znovu tedy nasaďte háky a zapracujte po kouskách změklé máslo (ne rozpuštěné). Dejte znovu kynout, zase nejméně hodinu, podle toho, jak máte doma teplo. Ideální je, když těsto před druhým kynutím přendáte do jiné mísy, kterou vytřete trochu olejem. S takto připraveným těstem se pak dobře pracuje, nelepí, dají se tvořit různé tvary, od obyčejného mazance, po všelijaké pletýnky atd. Pokud se vám však těsto nepovede a bude stále lepit nebo se různě roztékat, není to vaše vina, ale je to tou pšeničnou moukou, která asi bude z části kukuřičná. Ani teď však nezoufejte. Pořiďte si formu na vánočku nebo jinou a upečte to ve formě. Jo, a ještě něco, celé tohle množství v celku by se mělo péct asi hodinu, nejdříve na 220 stupňů, po 10 minutách stáhnout troubu na 150 a zvolna dopéct. Pokud na povrchu moc hnědne, přikryjte to hliníkovou fólií nebo pečícím papírem. Tak hodně úspěchů a nenechte se odradit počátečním neúspěchem. Přeji krásné Vánoce na druhou stranu zeměkoule.
Camilla:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 10. 2018 18:04

Ivanaydeavean: Krupice není vhodná na mazance. Ta hladká mouka spíš ;-)

Ivanaydeavean Ivanaydeavean

2. 10. 2018 16:40

Jana Dorazinová-Remková: S krupici smichat mouku, by se dalo?
;-(

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 10. 2018 16:17

Ivanaydeavean: Tak pak jedině v ruce vypracovat těsto ;-)

Ivanaydeavean Ivanaydeavean

2. 10. 2018 15:16

Jana Dorazinová-Remková: tady jeste ani nevi co je domaci pekarna... ziju v Peru a je to jak sto let za opicemi jeste :)))

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 10. 2018 09:54

Ivanaydeavean: No, určitě to půjde i z hladké mouky, ale těsto může být těžší. Máte domácí pekárnu?? V tom by to bylo nejlepší, jinak se v rukách člověk docela nadře :-D. Aby byl mazanec na povrchu zlatavý, tak ho potřeme vajíčkem, ve kterém rozšleháme 1-2 lžíce mléka.. ;-)

Ivanaydeavean Ivanaydeavean

2. 10. 2018 03:24

Dobry vecer, recept bych rada zkusila ale mam jen hladkou mouku, nejake rady? A jak muzu udelala at je mazanec krasne zlaty na vrchu? Ziju v cizine tak mam jen hl.mouku a vzdy je testo strasne tuhe,jak u honzovych buchet,tak vanocka a pri vsem......:-(

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 4. 2017 18:12

Barbora: Já nevím, měla jsem ho akorát, ale pravda je, že každý rok se mi povede jinak :-)

Barbora

15. 4. 2017 17:31

Chuť skvělá, jen těsto bylo na můj vkus moc řídké.

Lenunka Lenunka

11. 4. 2017 19:23

Spíš jde přesně o to, že z vykynutého těsta z pekárny se vypracuje bochánek a ten by se měl nechat ještě nakynout na plechu, pak by neměl prasknout, jinak třeba na chleba nebo rohlíky dávám na 500 g mouky 1/2 kostky droždí, ale na tohle mastnější těsto taky dávám celou. Takže kdo ví, asi to může být i kvalitou mouky, já používám předměřickou, s takovými těmi tesco value a spol nemám dobré zkušenosti:-). Ale bude to vždycky asi souhrn několika nepříznivých faktorů, jak říkal pan Werich: "Elementálové jsou nakloněni počínání našemu", a někdy holt asi nejsou:-D

Simona Skolakova Simona Skolakova

10. 4. 2017 23:29

Jana Remkova: já to dělám též v pekárně s jednou kostkou droždí a pak vždy křížek nastřihnu nůžkami,né nožem a je to super;-):yes: bochánky vždy řádně rukama vypracuji,jakmile je tam vzduch,tak popraská!!!!To je moje zkušenost!!!Samozřejmě,že je nastřihuji až když je vytvaruji a mám už je na plechu,vyložený pečícím papírem;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 4. 2017 21:34

Lenunka: Tak to nevím, no. Většinou těsto dělám v pekárně, tak by mělo být uhnětené dobře a droždí dávám tu kostku, tak nevím, jestli je to moc..

Lenunka Lenunka

10. 4. 2017 19:50

nařezává se kvůli symbolu "kříže", souvisí to s velikonocemi:-), a většinou praská, když je málo vykynutý nebo když dáte moc droždí:-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 4. 2017 19:35

Pajaja: :-D No, já to naříznutí taky nerada dělám. Nikdy mi nepraskal a vloni mi praskly všechny. Nevím, čím to je..nekvaalitní moukou? Těžko říct.

1 2 3 4 5 6 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mazanec mazanec recept velikonocni mazanec recept na mazanec recept mazanec velikonoční mazanec recept proč praská mazanec bochánek penny recept na velikonoční mazanec pleteny mazanec proč praskne mazanec mazanec recepty jednoduchý mazanec penny příští týden prasklý mazanec recept na mazance mazance recepty na mazanec proč praskají mazance proč vánočka praskne

Suroviny: droždí čerstvé, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, mléko, rozinky, mandle, sůl, kůra citronová, anýz, rum, vejce, mléko

TopRecepty.cz

Mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8jy