Nedozrálá rajčata v čalamádě
Končí léto a na zahrádce máte rajčata, která už nestihnou dozrát? Způsobů, jak si s nimi poradit, je několik. Například z nich můžete připravit tuto zajímavou čalamádu s paprikami, cibulí a zelím.
Suroviny pro 14 kusů
14 kusů
sklenice á 720 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 5 365 kJ / 1 282 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,40 g |
Tuky | 1,43 g |
Vláknina | 1,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 48,04 g |
Sůl | 120,00 g |
Sacharidy | 315,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Použila jsem 2 hlávky zelí, 3/4 kila cibule, 6 velkých paprik a asi 30 ks nedozrálých rajčat. Množství a poměr zeleniny je možné kombinovat libovolně, podle toho co máme zrovna k dispozici nebo podle toho co máte rádi.
Množství nálevu vyjde přibližně na 14 sklenic o obsahu 720 ml, je to orientační počet, záleží jak velké sklenice použijete, jak moc sklenice naplníte a upěchujete zeleninu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 10. 2021 19:50
Dnes jsem vyzkoušela poprvé, už se těším až ochutnáme.
15. 9. 2019 10:33
Zdravím tak jsem také vyzkoušela jen má otázka zní jak dlouho je dobré nechat odležet? Jsem v zavařování začátečnice....
28. 9. 2017 17:00
Kloboučník: Všechno, mimo zelí, krájím v ruce, zelí na robotu nebo na kruhadlech. Ještě přidávám na malé růžičky rozebraný květák a syrové houby.....
18. 11. 2015 13:52
Toto je vynikající recept na zhodnocení nedozrálých rajčat, ale i bez nich by byl výborný, vychytaný, nálev tak akorát kyselý i sladký, zelíčko v tom krásně křupe, papriky s cibulí dodávají vůni. Přidala jsem pro pikantnost i trochu pálivých kozích rohů. Dnes jsme načali první flašku. Velká pochvala a díky.
14. 10. 2015 14:13
Jak docílit tak slabých proužků zelí?
9. 10. 2015 15:57
díky za prima recept, dělala jsem to až letos ale už jsme ji museli ochutnat a opravdu výborná
18. 10. 2013 11:41
Moc děkuji za recept, vyzkoušela jsem letos a právě jsem otevřela první sklenku k obědu. Je fakt výborná, určitě doporučuji. Daleko lepší než okurky
7. 10. 2012 14:15
Zelena rajcata nejsou patrne nejzdravejsi,ale chodit treba pres prechod,ridit auto,je o moc nebezpecnejsi..berte to s nadsazkou.zatim jsem ve fazi plneni sklenic,nicmene nalev ma prijemnou chut.pouzivam zelena cherry rajcatka,nekrajena.
16. 2. 2011 13:06
tak jsem loni tento recept zkusila, měl velikánský úspěch
23. 8. 2010 01:12
Janičko tak dnes konečně ochutnávkaA musím napsat že už dlouho jsem takovou dobrou čalamádičku neměla.Takže ode mne bodík jako hrom a poděkování za pár sklenic-budu vychutnávat
10. 8. 2010 18:23
Ja som do čalamády vždy dávala tie zelené rajčiny,nevedela som že sú jedovaté.Ale išlo ich tam len pár kusov,tak sme sa neotráviliAle zaujala ma čalamáda s tými zrelými,o tom som etše nepočulaVyskúšam to nejak skombinovať,nálev vyzerá moc dobre
10. 8. 2010 15:51
Milý Green Tomato (neregistrovaný/á)
čekala jsem takovouto reakci a nejsem ani zklamána ani překvapena, co mne však mrzí je anonimita, za kterou se tu mnozí - včetně Tebe - schováváte a podepsat se pod svůj názor, z mne neznámých důvodů, bojíte
Protože tuto čalamádu doma zavařuji již několik let a nehodlám se rodinky či jiných konzumentů zbavit pomocí tomatinu, snažím se sledovat výzkum, či nové články a poznatky ohledně látek v nedozrálých rajčatech.
Jen pro upřesnění solanin je v bramborách a v nedozrálých rajčatech je tomatin.
Tomatin v nedozrálých rajčatech je přibližně 20x méně toxický než solanin v bramborách
Takto bych tu mohla psáti a psáti... tak přidávám odkaz na
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/lykopen-a-...
isahu
jahoda dá se s touto čalamádou kouzlit i já pokud zrovna zbyde nějaká zelenina je v ní zpracována, děkuji za fotečku
čekala jsem takovouto reakci a nejsem ani zklamána ani překvapena, co mne však mrzí je anonimita, za kterou se tu mnozí - včetně Tebe - schováváte a podepsat se pod svůj názor, z mne neznámých důvodů, bojíte
Protože tuto čalamádu doma zavařuji již několik let a nehodlám se rodinky či jiných konzumentů zbavit pomocí tomatinu, snažím se sledovat výzkum, či nové články a poznatky ohledně látek v nedozrálých rajčatech.
Jen pro upřesnění solanin je v bramborách a v nedozrálých rajčatech je tomatin.
Tomatin v nedozrálých rajčatech je přibližně 20x méně toxický než solanin v bramborách
Takto bych tu mohla psáti a psáti... tak přidávám odkaz na
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/lykopen-a-...
isahu
jahoda dá se s touto čalamádou kouzlit i já pokud zrovna zbyde nějaká zelenina je v ní zpracována, děkuji za fotečku
6. 8. 2010 22:31
Cardanka, dlouho jsem nedělala čalamádu, ale Tvůj recept mě zviklal, já dělávala vždy s okurkami, mrkví, květákem atd. Jen nálev cedím a jelikož zásadně nekamarádím s nezralými rajčaty (Green Tomato to napsal pěkně za mně, takže nemusím nic vysvětlovat..), použila jsem rajčata zralá. Dělala jsem v poměru od každého po 1kg. Nálev poloviční dávka a ještě mi zůstal, tak jsem nálev použila na okurky.Dovolím si přidat fotku a díky za recept. Už se těším, až čalamádu vyzkouším.
6. 8. 2010 10:57
Green Tomato (neregistrovaný/á) - já to risknu, milé SIC SOS Děčíne
6. 8. 2010 10:54
Jedovatý solanin v rajčatech a bramborách
SOSDecin
6. Říjen 2007, 21:49:18
Rajčata a brambory jsou zdravé, ne tak už jejich zelené části, které obsahují jedovatý solanin. Jaké množství solaninu je tedy ještě stravitelné? Solanin je v čistém stavu bílá krystalická látka s jehličkovitými krystalky, silně hořké chuti a špatně rozpustná ve vodě. Tento teplu vzdorný jed se skrývá především v lilkovitých rostlinách (solanaceae) jako jsou například nezralá rajčata. Solanin obsahují také zelené a naklíčené brambory, které byly skladovány na příliš světlých nebo teplých místech. Otrava solaninem se může projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od 400 mg výše mohou být následky smrtelné.
Rajčata:
Už 25 mg solaninu může způsobit nepříjemnosti - přibližně tolik je v jednom (80 g) nezralém rajčeti. Při poloviční zralosti klesá obsah na méně než 2 mg, což je neškodné množství. Speciality ze zelených rajčat mohou jíst dospělí jako jednohubky, děti raději vůbec.
Problematické jsou speciality ze zelených rajčat. Především Američané a Jihoevropané milují kyselou chuť nezralých rajčat. Tradičně se jedná o nezralé zbytkové plody, které se neupravené nebo nakládané zužitkují na konci sklizně. Kdo se bez nich neobejde, měl by vědět, jak s nimi zacházet. Několik lžic cukru může v zavařeninách ze zelených rajčat redukovat obsah solaninu na nezávadné množství. Kvašení zase sníží množství solaninu v mléčně kyselých naložených rajčatech. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů těchto výrobků. Za zdravotně rizikové se považují sladkokyselá nakládaná a pečená zelená rajčata. Pro tyto recepty lze použít zřídka pěstovaný druh rajčat označený jako Green-Zebra-Tomate. Tato rajčata mají i ve zralém stavu zelenou slupku a žádný solanin neobsahují.
Brambory:
Ve slupce zelených částí brambor, pod ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů. Ale pouze na povrchových částech, dovnitř bramboru neproniká. Tip: Solanin se vařením nezničí, oškrábejte proto důkladně zelené části a klíčky. Brambory skladujte nejlépe ve sklepě při teplotě 5 - 10 stupňů Celsia.
Zdroj: Františka Jirousová, Sdružení obrany spotřebitelů ČR,www.spotrebitele.info
Tuto informaci Vám přináší Spotřebitelské informační centrum SOS Děčín. Občané Děčína a okolí mohou využít poradenskou činnost SOS zdarma a získat různé materiály a informace, týkající se SOS ČR.
Poradna Spotřebitelského informačního centra v Děčíně sídlí v ul. Karla Čapka 211/1, Děčín I. (budova ČSPL, a.s.) a hodiny pro veřejnost jsou vždy ve středu od 14:00 do 17:00 hod., telefon, fax: 412 532 192, mobil: 603 803 655.
SOSDecin
6. Říjen 2007, 21:49:18
Rajčata a brambory jsou zdravé, ne tak už jejich zelené části, které obsahují jedovatý solanin. Jaké množství solaninu je tedy ještě stravitelné? Solanin je v čistém stavu bílá krystalická látka s jehličkovitými krystalky, silně hořké chuti a špatně rozpustná ve vodě. Tento teplu vzdorný jed se skrývá především v lilkovitých rostlinách (solanaceae) jako jsou například nezralá rajčata. Solanin obsahují také zelené a naklíčené brambory, které byly skladovány na příliš světlých nebo teplých místech. Otrava solaninem se může projevovat jako nevolnost se zvracením nebo žaludečními křečemi. Od 400 mg výše mohou být následky smrtelné.
Rajčata:
Už 25 mg solaninu může způsobit nepříjemnosti - přibližně tolik je v jednom (80 g) nezralém rajčeti. Při poloviční zralosti klesá obsah na méně než 2 mg, což je neškodné množství. Speciality ze zelených rajčat mohou jíst dospělí jako jednohubky, děti raději vůbec.
Problematické jsou speciality ze zelených rajčat. Především Američané a Jihoevropané milují kyselou chuť nezralých rajčat. Tradičně se jedná o nezralé zbytkové plody, které se neupravené nebo nakládané zužitkují na konci sklizně. Kdo se bez nich neobejde, měl by vědět, jak s nimi zacházet. Několik lžic cukru může v zavařeninách ze zelených rajčat redukovat obsah solaninu na nezávadné množství. Kvašení zase sníží množství solaninu v mléčně kyselých naložených rajčatech. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů těchto výrobků. Za zdravotně rizikové se považují sladkokyselá nakládaná a pečená zelená rajčata. Pro tyto recepty lze použít zřídka pěstovaný druh rajčat označený jako Green-Zebra-Tomate. Tato rajčata mají i ve zralém stavu zelenou slupku a žádný solanin neobsahují.
Brambory:
Ve slupce zelených částí brambor, pod ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů. Ale pouze na povrchových částech, dovnitř bramboru neproniká. Tip: Solanin se vařením nezničí, oškrábejte proto důkladně zelené části a klíčky. Brambory skladujte nejlépe ve sklepě při teplotě 5 - 10 stupňů Celsia.
Zdroj: Františka Jirousová, Sdružení obrany spotřebitelů ČR,www.spotrebitele.info
Tuto informaci Vám přináší Spotřebitelské informační centrum SOS Děčín. Občané Děčína a okolí mohou využít poradenskou činnost SOS zdarma a získat různé materiály a informace, týkající se SOS ČR.
Poradna Spotřebitelského informačního centra v Děčíně sídlí v ul. Karla Čapka 211/1, Děčín I. (budova ČSPL, a.s.) a hodiny pro veřejnost jsou vždy ve středu od 14:00 do 17:00 hod., telefon, fax: 412 532 192, mobil: 603 803 655.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Grilované makrely
mkab uvařil před 10 minutami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 1 hodinou
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 2 hodinami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 2 hodinami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 2 hodinami
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 2 hodinami
Kuřecí špíz s jogurtem
MAMINECKA uvařil před 2 hodinami
Ananasové řezy s krémem a ořechy
dexulka uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čalamáda z cukety: Připravte si na zimu tuto skvělou zeleninovou pochoutku k masu
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Jak nechat dozrát zelená rajčata? V dobrých podmínkách vydrží až do listopadu. Nezralá se hodí na salát nebo chutney
Další recepty
Tématické fráze: čalamáda ze zelených rajčat čalamáda z rajčat, paprik, cibule čalamáda nejlepší - recepty čalamáda zelená rajčata nakládaná zelená rajčata nezralá rajčata zelená rajčata recepty čalamáda ze zelených rajčat a zelí čalamáda ze zelím, paprikou, cibuli co s nedozrálými rajčaty čalamada se zelenych rajčat co s nezralými rajčaty nakládaná zelená rajčata recepty zelená rajčata čalamáda recepty ze zelených rajčat nakládaní zelenych rajčat čalamáda z rajčat paprik cibule čalamády nakladané zelené rajčata nedozrala rajcata co s nimi
Suroviny: rajče, paprika čerstvá červená, cibule, zelí hlávkové, voda, ocet, cukr, sůl, cukerin, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, semínka hořčičná
Nedozrálá rajčata v čalamádě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WQJx
23 názorů