Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 994 kJ / 1 911 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,14 g |
Tuky | 54,18 g |
Vláknina | 2,20 g |
Cholesterol | 1,58 g |
Sodík | 799 mg |
Sůl | 1,76 g |
Sacharidy | 278,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200°C.
Krok 2: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny, z bílků pak zvlášť ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové hmoty přidáváme střídavě lžíci prosáté mouky a lžíci bílkového sněhu. Mícháme velice zlehka a opatrně, aby nám sníh "nespadl"!
Krok 3: Těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na pečící papír a ihned vložíme do vyhřáté trouby. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme, dokud povrch mírně nezrůžoví.
Krok 4: Hotový plát vyndáme, posypeme hladkou moukou a překlopíme na čistou utěrku. Papír nesundáme, položíme přes něj prázdný plech a necháme vychladnout. Tím se nám korpus krásně vyrovná.
Krok 5: Zatímco piškot chladne, uvaříme si z mléka, cukru a pudinkového prášku obvyklým způsobem hustý krém. Vlijeme ho ještě horký do kovové misky nebo rendlíku, povrch přetřeme Herou (tím zabráníme vytvoření škraloupu) a dáme chladnout nejlépe tak, že nádobu postavíme do studené vodní lázně. Také si samozřejmě můžeme pudink uvařit dříve, toto je "expresní" varianta.
Krok 6: Heru vyšleháme do pěny a postupně přidáváme zchladlý pudink (může být mírně vlažný). Vzniklý krém dosladíme podle chuti moučkovým cukrem, ale obvykle to není třeba, s uvedeným množstvím cukru v pudinku je dostatečně sladký. Rozdělíme ho do dvou misek, do jedné přidáme kakaový prášek, do druhé jahodovou tresť a barvivo.
Krok 7: V této chvíli přichází na řadu upečený plát. Opatrně z něho sloupneme pečící papír, piškot zvedneme a papír položíme pod něj (další vychytávka - pracovní plocha nám zůstane po skončení práce téměř čistá!:-)).
Krok 8: Rubovou stranu piškotu, tj. tu, ze které jsme sundali papír, potřeme větší částí jahodového krému a na něj poklademe kousky čerstvých nebo kompotovaných jahod. Nyní opatrně zarolujeme. Většinou to jde celkem snadno, korpus je díky chladnutí "pod plechem" krásně vláčný.
Krok 9: Povrch rolády potřeme krémem kakaovým, boky obsypeme kokosem nebo drobečky a roládu dozdobíme zbylým krémem. Dílo korunujeme kousky jahod.
Zveřejněno 4. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rolovaná jahůdková dobrota
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DQvy
Moje poznámka
Rolovaná jahůdková dobrota
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DQvy
Nejnovější recepty
Banánové muffiny s kousky čokolády
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohové knedlíčky plněné švestkami
Přidáno před 15 hodinami
Čalamáda
Přidáno před 15 hodinami
Švestkový crumble s ořechy
Přidáno před 16 hodinami
Cizrnový teplý salát s rybou
Přidáno před 17 hodinami
Muffiny se švestkami a mákem
Přidáno 12. 9. 2025 20:48:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Větrníky - habáni
wimra před 59 minutami
Plněné bagetky s míchanými vajíčky
chodura.bronislav před 1 hodinou
Tenký koláč z tvarohu a švestek s drobenkou
esso před 8 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 9 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Theodora před 11 hodinami
Smažená rýže s vejci a krevetami
DagmarK před 11 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
Nikijaho před 12 hodinami
Polévka z hlívy
MichaelaKulova před 12 hodinami
Banánové muffiny s kousky čokolády
kacaba10 před 13 hodinami
Tématické fráze:
aby piškot nespadl,
jak upéct piškot aby nespadl,
jahodova esence,
rolada z kompotovanych jahod,
jak uvarit kakaovou roláda,
piškot nespadl,
jak upect piskotovy korpus aby nespadl,
piškot na pečicí papír,
kokova roláda z piškotů,
rolada jenom z bilkoveho sněhu,
babicovy dobroty - husa v troubě,
aby nespadl piškot,
jak na piškot, aby nespadl,
aby sníh nespadl,
nespadl,
jak upéct piškot, aby "nespadl"?,
piškot na pečícím papíru,
pečící papír piškot,
jak přemístit piškotový plát,
jak upést piškot aby nespadl
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka,
tuk hera,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr,
jahody,
kakao,
kokos
Komentáře (7)