Máslové croissanty

teniska Kuchařka: teniska

Doba přípravy: 50 minut příprava, 14 hodin chlazení a kynutí 16 malých Sladká jídla 20 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
2 lžičky cukru
1/3 kostky droždí
15 g másla(do těsta)
1 malé vejce
1 vejce na potření
150 ml mléka
125 g vychlazeného MÁSLA
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku si prosejte do mísy, přidejte sůl, cukr, droždí a změklé máslo, vyklepněte vejce a vlijte mléko. Nejprve vše promíchejte vařečkou a poté si těsto zpracujte na vále ručně. Nezpracovávejte moc dlouho, aby těsto nebylo přílíš pružné, je horší ho rozválet. Poté těsto dejte těsto do větší mísy a překryjte potravinářskou folii. Uložte jej na 12 hodin až dva dny do lednice.

  2. Odpočaté a hlavně opravdu studené těsto rozválejte na pomoučněném vále do většího obdelníku.

  3. Kostku 125g másla vyndejte z ledničky, poprašte moukou a snažte se ho rychle rozválet na placku o velikosti asi 2/3 rozměru obdelníku těsta. Těsto i máslo musí zůstat studené, jinak by se tuk mohl vstřebat do těsta a vznikla by z toho buchta.

  4. Placku másla položte na kraj těsta( širší stranu másla k užší straně těsta). Nejprve přeložte to těsto bez másla přes máslo a poté přeložte tu druhou část. Lehce přitiskněte. Takto vzniklý obdelník z obou kratších stran přeložte dovnitř a zavřete jako knihu. Těsto nechte v chladu 30 minut odpočinout.

  5. Po vyjmutí z lednice těsto rozválejte a ještě jednou zopakujte předchozí skládání. Poté těsto rozválejte na tenký velký obdelník a rozdělte jej na dva menší obdelníky. Šikmými řezy pak udělejte trojúhelníky na kterých udělejte na ktarší straně zářez asi 2 cm.

  6. Každý croiassant zarolujte od naříznuté strany směrem k jeho špičce. Naříznutou stranu přitom prsty roztáhněte a udržujte dál od sebe. Dlaní těsto stáčejte do ruličky a druhou rukou trochu natahujte špičku trojuhelníku.

  7. Naskládejte croiassanty na plech a nechte je ještě chvíli kynout na teplém místě.

  8. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a povrch croiassantů potřete rozšlehaným vejcem, dejte péct do vyhřaté trouby dozlatova asi tak 15-20 minut.

Poznámka

Výborné! Chutnají úžasně teplé, ale i další den si na nich určitě pochutnáte s džemem. K tomuto receptu mne ,,přinutil" časopis Gurmán a já toho nelituji :).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Máslové croissanty

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak to nemá chybu!!:-O Já si ale neumím představit, jak válím máslo, mi by se to určitě nepovedlo:-S, jsem takové tele..Ale ty rohlíky jsou úžasné a máš fakt super fotopostup, to je dobře, podle toho se dá něco dělat:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Klobouk dolů, sama jsem je ještě nedělala:-O;-):yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • mneneznas mneneznas

    :yes::yes::-)) šikulka povedli se báječně 3. bod :-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes:+1:-p mám je moc ráda:-p

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kroasanty recept recept na croasanty těsto na croasanty recepty croasanty croissant recept crossaint recept recept na croissanty croasanty crossaint croasant recept video kroasanty máslové kroasanty máslový croasant recept mini croasanty domácí croasanty domácí kroasanty recept na domací croissanty-video máslový croasant máslové croasanty croissant recept video

Zapomněl/a jsem heslo