Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníkový závin

Tento závin z perníkového těsta vyžaduje trpělivost. Aby chutnal tak, jak má, je potřeba těsto nechat 12 dní odležet. Jeho chuť ale stojí za to. Těsto vonící po perníku, švestková povidla, švestky namočené v alkoholu a vlašské ořechy tvoří vynikající kombinaci.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min 12 dní na odležení

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava, 12 dní na odležení)

21. 10. 2010 05:55

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie20 340 kJ / 4 861 kcal
Bílkoviny106,93 g
Tuky125,74 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 3,72 g
Sůl0,84 g
Sacharidy816,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: kolegyně

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala

21. 10. 2010 13:40

Ivanko, syrové těsto jsem zabalila do mikrotenu a dala do sklepa, protože v lednici jsem neměla dost místa. Těsto zráním nezřídne, jen se hezky proleží a prolnou chutě, koření se naleží. Kdysi prý perníkáři zadělávali těsto při narození dcery a pekli na její svatbu - co je proti tomu 12 dní :-D;-)

zizala zizala

21. 10. 2010 13:36

Reny, po upečení se musí dobře zabalit (já je měla v mikrotenu), právě proto, aby neokoraly ;-)
A dlouhá doba v lednici- no, aspoň zase, když jdeš péct, máš těsto hotové a je to pak rychlejší :-)

Ivana79 Ivana79

21. 10. 2010 13:36

Ja myslím,že okoralé to nebude,keď to má byť dobre zabalené:-)Ale tiež by som sa chcela opýtať na podrobnosti,lebo som ešte nikdy nepočula,že by cesto odpočívalo 12 dní:-O Jarka,necháš ho v chladničke zakryté? a po upečení,zabalené v čom? a znova v chladničke? Tým dlhým "odstávaním" zmäkne? Moc otázok:-8:-8ale dík:-K

Reny2

21. 10. 2010 13:29

Vyborny byt muze...taky hodlam zkusit...ale desi mne ty dlouhe doby mezitim....nejdriv 1 dni nechat testo v lednici a po upeceni jeste nekolik dni? To pak musi byt okorale ne? :-?:-//:-O a nekolik dni muze byt 2,5 i 10...:-S presto ale recept stoji za vyzkouseni,ty svestky a orechy lakaji hrozne :-*:-K

pipre pipre

21. 10. 2010 11:56

Ukládám a určitě vyzkouším, ale i u tohoto závinu tuším, že bude výborný:yes:+8

Jiřička

21. 10. 2010 11:54

Tak tuto dobrůtku neznám, ale už jsem si ji opsala a upeču tak, aby to vyšlo na Mikuláše. Moc děkuji za zajímavý receptík. :-O:-p

Ivana79 Ivana79

21. 10. 2010 11:49

Nepoznám,ale vyzerá to dobre:-pNa Vianoce vyskúšam;-)

zizala zizala

21. 10. 2010 11:33

Spagi, já myslím, že nevadí. Já jsem se držela receptu hlavně proto, že mi to vyhovovalo časově ;-)

AniCiz

21. 10. 2010 10:38

:yes:uloženo..jako záložní chuťovka skvělé:-*

spagetka spagetka

21. 10. 2010 09:37

žížalko, tak to udělám na oslavu, akorát už jen 8 dní můžu nechat odležet ale nevadí že ne?;-):-p:yes:

maris maris

21. 10. 2010 09:30

Neznám ale moc se mi líbí, ukládám.:-) Určitě je krásné voňavý:-p:yes:

HankaPu HankaPu

21. 10. 2010 08:14

To se mi líbí:yes: už mám v oblíbených a určitě vyzkouším:yes: +

tanika

21. 10. 2010 07:17

Robím rovnaký, tradične na Vianoce... pod názvom medová roláda... ale nechávam odležať len 1 - 2 dni... po 12 by som snáď na to cesto aj zabudla :-D
Výborný koláčik... pridávam bodík a foto z minulých Vianoc

zizala zizala

21. 10. 2010 07:08

Evi, jo, perníkové těsto je lepší, když se odleží. Naši těsto na vánoční perníčky dělali začátkem října, pekli začátkem prosince. Já už jsem líná, několik let dělám perníčky, které netvrdnou, peču je na poslední chvíli :-8, ale tohle se mi hodilo, potřebovala jsem na oslavu upéct něco bez krému, co můžu mít hotové i déle dopředu ;-)
Děkuju za ostatní komentáře, těší mě, že se vám recept líbí.

eva hubova eva hubova

21. 10. 2010 07:02

Dělám něco podobného:-p:yes:+2Jaruš Ty to těsto necháváš fakt tolik dní odležet:-O

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: pernikový zavin vánoční perníkový závin perníkový závin s povidly a ořechy závin z perníkového těsta perníkový štrůdl recept na perníkový závin perníkový závin s ořechy pernikovy zavin recept závin s perníkem vyborny pernikovy zavin vanočni perníková roláda pernikove zaviny perníkovy zavin s povidly vánoční závin s povidly vánoční perníkový štrůdl perníkový mikuláš cukroví recepty závin perníkový perník s povidly a ořechy recept perníkový závin

Suroviny: mouka hladká, máslo, cukr moučkový, med, vejce, koření do perníku, soda jedlá, sůl, vejce, žmolenka, povidla švestková, švestky sušené, rum, ořechy vlašské

TopRecepty.cz

Perníkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r9rB