Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vánočka z pěti pramenů

Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.

Hodnocení receptu je 5,0 (113×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 35 min

90 min (55 min příprava + 35 min tepelná úprava)

28. 11. 2010 17:02

Suroviny pro 2 kusy

2 kusy

Nutriční hodnoty

Energie17 802 kJ / 4 255 kcal
Bílkoviny91,06 g
Tuky118,89 g
Vláknina24,52 g
Cholesterol 374 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy692,87 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

22. 12. 2012 09:28

BILKOVAI: to mě mrzí, Ivet, ale ať přemýšlím, jak chci, nemůžu dojít na to, co by to určo mohlo být.....
Roztrhnutá a popraskaná vánočka by spíš ukazovala na nedokynuté (než překynuté) těsto. Nechalas nakynout hodně těsto i před samotným motáním? Ještě mě napadlo - někdy se mi stane, že se vánočka z pevného těsta (což je i tohle) natrhne, když ji při motání moc utahuji....a nemáš náhodou její fotku? Mohla bys mi ji hodit do SZ.

BILKOVAI BILKOVAI

22. 12. 2012 00:38

Vánočka šla krásně umotat, krásně nakynula na plechu cca hodinu, dala jsem ji do trouby, pekla 2 minuty na 190 st apotom 30 minut na 150 st. Vánočka se roztrhla, popraskala -(;-( Nechápu, kde jsem udělala chybu. Že bych to kynutí přehnala? Jinak je chuťově moc dobrá, ale na stůl se dát nemůže:-//. Moc mě to mrzí. Neznáte někdo odpověď?

jitakol

21. 12. 2012 20:47

Výborná vánočka , jinou už dělat nebudu.:-p:yes:

Iwakk Iwakk

21. 12. 2012 14:04

Tak jsem i já poprvé zkusila vánočku a vybrala jsem si tenhle recept, krásně mi těsto vykynulo, dobře se s ním pracovalo a dokonce jsem si ani nezapletla ruce a toho jsem se právě obávala :-D vánočka už se peče, krásně voní, tak jsem zvědavá jak bude chutnat, ale dle recenzí to bude mňamka :yes:;-)
PS: perfektně napsaný postup :yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 12. 2012 20:28

No tak, na tuto si asi troufnu !:-D Nádhera a ten postup pletení ,musela jsi totálně umazat foťák od těsta ! Mimochodem dneska ten muj skončil v čokoládové polevě!:-p:-D:-D:-D:-D

srettka

18. 12. 2012 19:31

taaak a uz je v troube, ale ze je ji kus, trochu jsem si ji dotunila dle svych chuti. . .vanilkova trest, pomerancova kura, vajecny konacek a muskatovy orisek, tak jsem zvedava. ale recepty od cat jsou vzdy super;-)

František

15. 12. 2012 21:19

Vánočku peču v troubě a vždy se povedla,tak též mazance:-K

Peggy.din

5. 10. 2012 13:46

:-K výborná vánočka už jinou nepeču.Mohu jen doporučit:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Mirusha Mirusha

12. 3. 2012 15:14

Tak jsem tuhle slavnou vánočku upekla a je úžasná....Nechala jsem ji poctivě hodinu kynout a málem mi "utekla" z plechu :-D Je výborná, máslová a jemná jako pusinka :-)Byla to moje vánočková premiéra a hned úspěch :-) Dávám další bodík :-)

chacharman

23. 12. 2011 02:47

Zdravím, vánočku pečte vždy na začatku na trochu vyšší teplotu, vyběhne, cca 5 až 10 na 190 až 200 stupňů. Pak stáhněte na 160 až 170. 1 kg vánočka se peče cca 35 minut, píchnutí špejle.
Ideální na mašlování je vajíčko, žloutky naředit mlékem. Pokud budete mít pouze žloutky, tak vám brzo ztmavne a nevypadá moc hezky. Důležité je kynutí, pokud je placatá, příště ji dejte dříve, je to zkušenosti. S pozdravem

cathleen cathleen

22. 12. 2011 13:23

viktoria.c: zkoušelas ji i s omládkem (a sladěnkou)? Každá trouba peče jinak, pokud pečivo, které děláš podle receptu, hodně rychle tmavne, je třeba teplotu zmírnit.;-)
Přeji ti, ať je příští vánočka úplně podle tvých představ!:-K

viktoria.c

22. 12. 2011 00:14

Tak jsem poprvé dělala vánočku, těsto vykynulo hezky, ale v troubě už nenaskočilo a zvrchu rychlo hnědlo, no chuťově byla i dobrá ale příště se doufám povede :) supr recept

ferda30

10. 7. 2011 19:55

Výborná!:yes: Už jsem zkoušela dost receptů vánoček, ale tento je nejlepší. Dííky:-K Akorát jsem ji musela dělat z půlky, protože celá várka by se mi do pekárny nevešla. I tak byla vánočka přes celý plech.:-D Je krásně nadýchaná, ňam, ňam.

cathleen cathleen

9. 3. 2011 17:40

:-) Terezko, proc myslis, ze nebudes mit kurcicku, kdyz jsi to vlastne jeste nezkousela? Urcite ji potri vajickem a uvidis, ze i kurcicka bude ;-)

Tereza

9. 3. 2011 17:12

Vánočka je nádherná, ale mám pocit, že když jí upeču, nevytvoří se mi ta kurčička, kterou vidím na fotkách. Ještě nikdy jsem to nezkoušela (z obavy, že se nepodaří), ale mám dojem, že se má před pečením potřít vodou. Vždy potírám jen vajíčkem a nikdy nedostanu takový ten zlatohnědý povrch, co se dá odloupnout od vánočky, jako když je kupovaná. Pokud víte, jak na to, prosím poraďte:-)

1 7 8 9 10 11 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka

Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové

TopRecepty.cz

Máslová vánočka z pěti pramenů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEwp