Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,06 g |
Tuky | 118,89 g |
Vláknina | 24,52 g |
Cholesterol | 374 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2012 09:28
BILKOVAI: to mě mrzí, Ivet, ale ať přemýšlím, jak chci, nemůžu dojít na to, co by to určo mohlo být.....
Roztrhnutá a popraskaná vánočka by spíš ukazovala na nedokynuté (než překynuté) těsto. Nechalas nakynout hodně těsto i před samotným motáním? Ještě mě napadlo - někdy se mi stane, že se vánočka z pevného těsta (což je i tohle) natrhne, když ji při motání moc utahuji....a nemáš náhodou její fotku? Mohla bys mi ji hodit do SZ.
Roztrhnutá a popraskaná vánočka by spíš ukazovala na nedokynuté (než překynuté) těsto. Nechalas nakynout hodně těsto i před samotným motáním? Ještě mě napadlo - někdy se mi stane, že se vánočka z pevného těsta (což je i tohle) natrhne, když ji při motání moc utahuji....a nemáš náhodou její fotku? Mohla bys mi ji hodit do SZ.
22. 12. 2012 00:38
Vánočka šla krásně umotat, krásně nakynula na plechu cca hodinu, dala jsem ji do trouby, pekla 2 minuty na 190 st apotom 30 minut na 150 st. Vánočka se roztrhla, popraskala -( Nechápu, kde jsem udělala chybu. Že bych to kynutí přehnala? Jinak je chuťově moc dobrá, ale na stůl se dát nemůže. Moc mě to mrzí. Neznáte někdo odpověď?
21. 12. 2012 20:47
Výborná vánočka , jinou už dělat nebudu.
21. 12. 2012 14:04
Tak jsem i já poprvé zkusila vánočku a vybrala jsem si tenhle recept, krásně mi těsto vykynulo, dobře se s ním pracovalo a dokonce jsem si ani nezapletla ruce a toho jsem se právě obávala vánočka už se peče, krásně voní, tak jsem zvědavá jak bude chutnat, ale dle recenzí to bude mňamka
PS: perfektně napsaný postup
PS: perfektně napsaný postup
18. 12. 2012 20:28
No tak, na tuto si asi troufnu ! Nádhera a ten postup pletení ,musela jsi totálně umazat foťák od těsta ! Mimochodem dneska ten muj skončil v čokoládové polevě!
18. 12. 2012 19:31
taaak a uz je v troube, ale ze je ji kus, trochu jsem si ji dotunila dle svych chuti. . .vanilkova trest, pomerancova kura, vajecny konacek a muskatovy orisek, tak jsem zvedava. ale recepty od cat jsou vzdy super
15. 12. 2012 21:19
Vánočku peču v troubě a vždy se povedla,tak též mazance
5. 10. 2012 13:46
výborná vánočka už jinou nepeču.Mohu jen doporučit
12. 3. 2012 15:14
Tak jsem tuhle slavnou vánočku upekla a je úžasná....Nechala jsem ji poctivě hodinu kynout a málem mi "utekla" z plechu Je výborná, máslová a jemná jako pusinka Byla to moje vánočková premiéra a hned úspěch Dávám další bodík
23. 12. 2011 02:47
Zdravím, vánočku pečte vždy na začatku na trochu vyšší teplotu, vyběhne, cca 5 až 10 na 190 až 200 stupňů. Pak stáhněte na 160 až 170. 1 kg vánočka se peče cca 35 minut, píchnutí špejle.
Ideální na mašlování je vajíčko, žloutky naředit mlékem. Pokud budete mít pouze žloutky, tak vám brzo ztmavne a nevypadá moc hezky. Důležité je kynutí, pokud je placatá, příště ji dejte dříve, je to zkušenosti. S pozdravem
Ideální na mašlování je vajíčko, žloutky naředit mlékem. Pokud budete mít pouze žloutky, tak vám brzo ztmavne a nevypadá moc hezky. Důležité je kynutí, pokud je placatá, příště ji dejte dříve, je to zkušenosti. S pozdravem
22. 12. 2011 13:23
viktoria.c: zkoušelas ji i s omládkem (a sladěnkou)? Každá trouba peče jinak, pokud pečivo, které děláš podle receptu, hodně rychle tmavne, je třeba teplotu zmírnit.
Přeji ti, ať je příští vánočka úplně podle tvých představ!
Přeji ti, ať je příští vánočka úplně podle tvých představ!
22. 12. 2011 00:14
Tak jsem poprvé dělala vánočku, těsto vykynulo hezky, ale v troubě už nenaskočilo a zvrchu rychlo hnědlo, no chuťově byla i dobrá ale příště se doufám povede :) supr recept
10. 7. 2011 19:55
Výborná! Už jsem zkoušela dost receptů vánoček, ale tento je nejlepší. Dííky Akorát jsem ji musela dělat z půlky, protože celá várka by se mi do pekárny nevešla. I tak byla vánočka přes celý plech. Je krásně nadýchaná, ňam, ňam.
9. 3. 2011 17:40
Terezko, proc myslis, ze nebudes mit kurcicku, kdyz jsi to vlastne jeste nezkousela? Urcite ji potri vajickem a uvidis, ze i kurcicka bude
9. 3. 2011 17:12
Vánočka je nádherná, ale mám pocit, že když jí upeču, nevytvoří se mi ta kurčička, kterou vidím na fotkách. Ještě nikdy jsem to nezkoušela (z obavy, že se nepodaří), ale mám dojem, že se má před pečením potřít vodou. Vždy potírám jen vajíčkem a nikdy nedostanu takový ten zlatohnědý povrch, co se dá odloupnout od vánočky, jako když je kupovaná. Pokud víte, jak na to, prosím poraďte
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 18 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 18 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 20 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 23 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 23 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Ivca78 uvařil před 11 minutami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 9 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 10 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 10 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 11 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 11 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 11 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 11 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Pekař František radí, jak na tu nejlepší sváteční vánočku: Máslo je potřeba přidávat až nakonec a s těstem zacházejte jemně
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Další recepty
Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka
Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
187 názorů