Alsaský cibulový koláč
Slané koláče jsou ideální rychlou večeří. Nenáročné na přípravu těsta, jejich náplň můžeme libovolně podle potřeby měnit. V tomto případě zdobí povrch osmažená cibulka, která je lahodně sladká a krásně křupe.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 534 kJ / 2 040 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,68 g |
| Tuky | 68,27 g |
| Vláknina | 15,60 g |
| Cholesterol | 65 mg |
| Sodík | 4,51 g |
| Sůl | 11,25 g |
| Sacharidy | 292,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 250 °C.
Krok 2: Hladkou mouku promícháme s droždím a prosejeme. Přidáme cukr, sůl, olej a dle potřeby vodu. Vypracujeme hladké těsto.
Krok 3: Připravíme korpus. Vyválíme těsto na tenkou placku, o trochu větší než plech.
Krok 4: Těsto upravíme na plechu a vytvoříme zesílený okraj.
Krok 5: Potřeme kysanou smetanou rozmíchanou se lžičkou mouky a ochucenou sušenými provensálskými bylinkami nebo pizza kořením, solí a pepřem.
Krok 6: Pokryjeme cibulí nakrájenou na tenoučké kroužky a slaninou (správně by měla být nevařená) a posypeme sýrem.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C, až je okraj světlehnědě upečený.
Zveřejněno 19. 4. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Alsaský cibulový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ggl
Moje poznámka
Alsaský cibulový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ggl
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 11 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 12 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 20 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fofr broskvový koláč
Martula před 5 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 6 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 7 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 7 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 8 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 8 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 8 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 8 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 8 hodinami
Květáková polévka se zeleninou bez smetany
Topmoni před 9 hodinami
Tématické fráze:
alsaská pizza pohlreich,
kisch recept,
koláč kisch,
cibulový kiš,
francouzký koláč,
francouzský koláč kisch,
prima fres.cz,
recepty v němčině,
koláče recepty,
francouzská pizza,
cibulová pizza,
alsaský slaný koláč,
kisch koláč recept,
tarte flambé,
cibulový koláč s kysanou smetanou,
recept na kisch,
slaný koláč kisch,
francouský kolač,
kisch,
alsaská pizza
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
sůl,
droždí suché,
olej,
voda,
crème frâiche,
mouka,
koření pizza,
sůl,
pepř mletý,
cibule,
slanina anglická,
sýr strouhaný,
tuk
Komentáře (36)
Nejen Francie ale i pouhé Alsasko je dost velké a jako ve všech zemích i tam se Flamm peče v každé vsi nebo dokonce i stavení trochu jinak. Takže říkat, že je něco správně tak nebo onak je trochu scestné. Recept tam byl dáván v době kdy créme frachais na našem trhu nebyla k mání a tak 18% kysaná smetana byla nejsnažší možností. Je to vlastně chuťově skoro k nerozeznání od Light créme frachais, která se tam také prodává
Tento rcp je poněkud zmršený (anglická slanina, tvrdý sýr, pizza koření), ale podle některých náznaků je to trošku podobné originálu...
***
"...vyválíme ho na tenkou placku..."
"Asi 20-25 minut pečeme při 250 stupních, "
Tady je něco blbě
Buď placka není až tak tenká jak se píše (tlustá by měla být max. jako na neapolskou pizzu) jinak by do 10minut bylo "vymalováno", ááá nééébo je ulítlá teplota či čas, ale patrně obé, že
***
A ta vychytávka?
Do trouby dám vzhůru dnem dva do sebe vložené plechy (hluboký je vložený v nízkém plechu). V případě nouze lze použít i jen jeden plech.
Troubu s plechovou sestavou vyhřeji na max. teplotu.
Těsto vytahuji (vyvaluji) a plním na PNP a posléze i s PNP sesunu na rozpálené plechy.
No a za pár minut je vymalováno
www.gurmanka.cz/2010/01/creme-fraiche-krem-fres-domaci-vyroba
Těsto ze zadělává pivem.
Placka se vyválí co nejtenčí, žádná pizza placka, cibule se nechá na pánvičce s máslem zesklovatět, pak se do toho přidá nakrájená slanina a trochu posmaží, aby slanina dostala aroma a tím se posipe ta placka. Pak se to zaleje créme fachais a peče na 200 asi 15 minut.
právě peču v troubě doufám že se povede