Jáhlové škubánky s mákem

happy.lenulka Kuchařka: happy.lenulka

Doba přípravy: 1 hod 4 porce Sladká jídla 27 názorů

Suroviny

0,5 kg uvařených jáhel (asi 150 g syrových - před vařením propláchnout vřelou vodou!)
150 g kukuřičné hladké mouky
1 vanilkový pudingový prášek
voda dle potřeby (nebo sojové mléko)
na ochucení:
rostlinné máslo
mák
karob
javorový sirup
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené jáhly nasypeme do mísy, přisypeme vanilkový puding (sypký), kukuřičnou mouku a vodu (tolik, aby byla konzistence taková, aby z ní šly tvořit šišky).

  2. Dáme si vařit vodu, kterou osolíme a až voda vře, tak naházíme šišky a vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou. Poté hned! vytáhněte nebo se rozvaří.

  3. Uvařené jáhly polijeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem, karobem a osladíme javorovým sirupem.

Poznámka

Jde o recept z knihy "Biokuchařka Hanky Zemánkové"

vegetariánské, veganské

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 170 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jáhlové škubánky s mákem

  • Michaela.Koc Michaela.Koc

    Hledám inspiraci na zdravější škubánky a myslím,že už hledat nemusím.Recept se mi velmi líbí.Určitě ho brzy vyzkouším :yes::yes:

    Odpovědět

  • ArmDra ArmDra

    Dnes jsem toto zvolila jako sobotní oběd. Škubánky z brambor milujeme, a tyto opravdu také nezklamaly. Udělala jsem sice chybu hned na začátku a to, že jsem pořádně neuvařila jáhly, takže šišky šly tvořit hůř, musela jsem použít hrubou sílu, aby mi šla vytvořit hmota ke tvoření šišek, ale opravdu to stálo za to. Použila jsem jen kukuřičný škrob (pudink zrovna nebyl po ruce, my to nejíme) a celozrnnou pšeničnou mouku a kukuřičnou 1:1. Můj drahý si to poručil s cukrem a skořící polité máslíčkem, mě ta kalorická bomba tak trochu vyděsila, tak jsem zvolila BioLine Datlový sirup a áááááchhhh. Opravdu výtečné, zařazuji mezi oblíbené a také častěji připravované ;-) Bodík letííííí.... :yes: Děkujeme ;-)

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Spagetko, to spojení "z toho cukry" neznamená, že je výrobek oslazený, znamená to, kolik % tvoří jednoduché sacharidy. Koukni na obaly jiných věcí, třeba mléčných výrobků, hotových jídel, tam je to všude..

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Ethylvanilin není cukr, ale do cukru se toto aroma přidává.

    ;-) Vitana Vanilinový cukr
    Popis: Sypká směs cukru s etylvanilínem
    http://www.chemievjidle.cz/vanilkovy-cukr/vitana-v...
    ;-) Ethylvanilin je bezbarvá pevná látka.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Etylvanilin

    Odpovědět

  • xxx xxx(neregistrovaný)

    Dobrý den, v pudinkovém prášku není žádný cukr ten je až v hotovem produktu, ethylvanilin je třikrát silnější náhrada vanilkového aroma je to derivát kyseliny a je o dost levnější, proto se používá v potravinářství :-)

    Odpovědět

  • hyacintka hyacintka

    bodík letí:-) ukládám a vyzkouším:-K

    Odpovědět

  • spagetko, ale podle toho co jsi sem dala tam ten cukr je jen pokud si při vaření ten puding osladíš, víš? u žádného od dr. oetkera není ve složení cukr... koukni na ty jejich stránky...takže to jestli tam cukr je nebo není záleží jen na tobě... všechny pudingy od dr. oetkera, které mám doma obsahují jen kukuřičný škrob a barviva;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    jj, to je ten co většinou používám, já měla přímo dr.Oetkera, kde ten cukr ve složení je. Právě že záleží na tom, jakou značku si člověk vybere, toho Oetkera s cukrem jsem koupila omylem a jen jsem chtěla ukázat, že prostě některá firma tam ten cukr má ;-)

    Odpovědět

  • spagetko ted jsem na to taky koukla a stojí u toho: Průměrný obsah živin v hotovém výrobku (výrobek připravený podle návodu s polotučným mlékem a cukrem - podle návodu 30 - 40g) - ale v samotném pudingovém prášku tudíž není žádný cukr. A abych to měla podložené, tak přímo na stránkách oetker.cz mají u pudingu toto:
    Naturamyl puding vanilková příchuť

    Puding je vyroben z pečlivě kontrolovaných surovin.

    Základem výrobku je kukuřičný škrob. Výrobek neobsahuje žádná sladidla a hotový puding je lehce stravitelný.

    Tradiční česká chuť Naturamyl od Dr.Oetker!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Leni, přiložila jsem fotku složení pudinku pro Táničku jako důkaz, že cukr v prášku je, fotka je dostatečně čitelná. Pokud ti tam ta fotka bude vadit, smáznu ji ;-)

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Jinak se přikláním k tomu, že v pudinku cukr není, etylvanilin je podle mě jenom umělé aroma.. Pudink sám je jenom škrob a sladí se při vaření, to je aspoň můj názor :)

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Moc hezké :) Sama bych na to neměla odvahu, ale takhle, když vím, kolik čeho a drží to pohromadě :-) určitě vyzkouším.. Posílám i bod :yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-Kuloženo,vyzkouším

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Lenko - já si to myslím též ;-)

    Odpovědět

  • http://www.bionebio.cz/nase-produkty/o-javorovem-sirupu

    Iljusa: já si myslím, že američané jsou tlustí spíš kvůli fast foodům a tak... javorový sirup je výborné přírodní sladidlo, plné vitamínů a minerálů, které slouží jako náhrada za nezdravý bílý cukr... :-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: jáhlové šišky hanka zemánková recepty jáhlová mouka recepty hanka zemánková z ceho jsou jahly škubánky s mákem jáhlová mouka recept ethylvanilin šišky s mákem jáhlová mouka recepty z jáhlové mouky škubánky recept jáhelník s makem etylvanilin jáhlový koláč s mákem škubánky z jáhel složení pudinku biokuchařka hanky zemánkové co je ethylvanilín jak vařit jáhly

Zapomněl/a jsem heslo