Kakaový olejový korpus na dort
Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Forma o průměru 25 cm
Nutriční hodnoty
Energie | 9 127 kJ / 2 181 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,60 g |
Tuky | 100,60 g |
Vláknina | 10,20 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 501 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 251,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)
---------------------------------------------------
Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.
----------------------------------------------------
Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.
----------------------------------------------------
Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:
1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).
20 cm = 3 vejce
25 cm = 5 vajec
28 cm = 7 vajec
30 cm = 10 vajec
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 11. 2013 18:37
18. 10. 2013 12:24
17. 10. 2013 19:05
17. 10. 2013 18:11
17. 10. 2013 13:21
13. 10. 2013 20:54
- pokud budete dělat maripánové zdobení, peču korpus den až dva před "spotřebou" - jeden večer upéct a promazat krémem, dát do lednice ztuhnout a proležet, druhý den potáhnout, zdobit, jíst z praxe - pokud potřebuji dort na sobotu, peču ve čtvrtek, zdobím v pátek...vydrží do ponděí, to je vyzkoušeno (tedy, pokud se nesní )
- pokud budete dělat jen zdobený krémemm stačí upéct a hned po vychladnutí ozdobit. klidně v jeden den...
krém:
opět záleží, jaký dort chcete dělat, na nemarcipánový je to jen na vás, u nás je oblíbený odlehčený máslový (0,5l mléka svařit s 2 pudinky, nechat vychladit, poté všlehat 1 změklé máslo, cukr moučka podle chuti, možno všlehat do tohoto základu 0,5 vaničky či kostky tvarohu)... lze kombinovat poté se šlehačkou... ovocem... čokoozdobami...
pokud potahovaný marcipánem, do korpusu můžete dát opět podle chuti, ale boky a vršek dortu pomazat jen máslovým viz výše, jiné krémy (šlehačkové, jogurtové, tvarohové atd. obsahují příliš vody a marcipan by se roztekl
hodně štěstí, pokud něco nejasné, pište
12. 10. 2013 10:47
dort jsem ještě nikdy nepekla, ale přítel má 29. narozky, tak jsem se rozhodla to vyzkoušet. Díky doporučením právě ten váš :) Jen jsem chtěla poprosit odkaz nebo recept na nějaký osvědčený krém prosím a jestli dort pečete den předem, nebo ten den (nevím zda se nechává odležet jako třeba medovník). Díky moc za odpověď http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej... Hanka
3. 8. 2013 11:41
2. 8. 2013 19:26
24. 6. 2013 09:00
4. 6. 2013 06:56
3. 6. 2013 18:17
28. 4. 2013 14:19
22. 4. 2013 10:12
18. 4. 2013 16:26
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 2 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 21 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 22 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 23 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Právě bylo uvařeno:
Moravský vrabec
KlaraVesela uvařila před 5 minutami
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 1 hodinou
Vepřové výpečky II
kulisek uvařil před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Ivca78 uvařil před 3 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 12 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 14 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 14 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept
Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk
Kakaový olejový korpus na dort
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/92lJ
412 názorů