Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Neelix Neelix

1. 11. 2013 18:37

Moc děkuju za suprový recept na korpus. Korpus se mi právě peče v troubě. Je to vlastně můj první dort. Při šlehání bílků se hmota stala opravdu velmi tuhou a pak šlo vše velmi hladce, tak doufám že se dílo povede :-) Rád bych totiž do korpusu dal krém, který dávám do cheesecake, který když jej uděláte s kvalitního mascarpone, tak opravdu krásně drží tvar a na závěr bych chtěl dort obalit potahovou hmotou - marcipánem od Dr.Oetkera. Tak mi prosím držte pěsti ať se zadaří. Je to pro moji lásku a Vám posílám bod a velké díky :-K:-K:-*:-*:-*:yes::yes:

isindy isindy

18. 10. 2013 12:24

Lotyna: tak to opravdu nevím, já takový problém nikdy neměla....

Lotyna

17. 10. 2013 19:05

isindy: No já právě s mamkou ten druhý už nechala v troubě chladnout a i ten nám spadl, nahoře od stran se nám odlepovaly stěny dortu. Pořád nevím jak na to :(

isindy isindy

17. 10. 2013 18:11

Lotyna: to je mi líto, předpokládám příliš výrazný rozdíl teplot...žádné těsto nemá rádo prudkou změnu trouba/chlad... pokud je v místnosti chladněji či je průvan, je lepší pootevřít troubu a na chvíli nechat těsto "aklimatizovat v ní"... dokonce občas raději i těsto dávám na mřížku obráceně (i ve formě) a nechávám chladnout v první fázi vzhůru nohama...až když je již jen teplý, tak vyjmu a nechám vystydnout úplně...

Lotyna

17. 10. 2013 13:21

Tak jsem dělala do formy 16 cm. Forma je hranatá, přísady jsem si jakž takž vypočítala. Dort se mi při otevření trouby s tim, že už má být hotový celý potrhal od stěn, propadl a spal o 1-2cm a to vypadal tak dobře :( :-(

isindy isindy

13. 10. 2013 20:54

Hanka: zdravím Hanko, omlouvám se, nebyla jsem o víkendu doma, tak až ted...

- pokud budete dělat maripánové zdobení, peču korpus den až dva před "spotřebou" - jeden večer upéct a promazat krémem, dát do lednice ztuhnout a proležet, druhý den potáhnout, zdobit, jíst :-) z praxe - pokud potřebuji dort na sobotu, peču ve čtvrtek, zdobím v pátek...vydrží do ponděí, to je vyzkoušeno (tedy, pokud se nesní :-8)

- pokud budete dělat jen zdobený krémemm stačí upéct a hned po vychladnutí ozdobit. klidně v jeden den...

krém:
opět záleží, jaký dort chcete dělat, na nemarcipánový je to jen na vás, u nás je oblíbený odlehčený máslový (0,5l mléka svařit s 2 pudinky, nechat vychladit, poté všlehat 1 změklé máslo, cukr moučka podle chuti, možno všlehat do tohoto základu 0,5 vaničky či kostky tvarohu)... lze kombinovat poté se šlehačkou... ovocem... čokoozdobami...

pokud potahovaný marcipánem, do korpusu můžete dát opět podle chuti, ale boky a vršek dortu pomazat jen máslovým viz výše, jiné krémy (šlehačkové, jogurtové, tvarohové atd. obsahují příliš vody a marcipan by se roztekl

hodně štěstí, pokud něco nejasné, pište ;-)

Hanka

12. 10. 2013 10:47

Dobrý den,
dort jsem ještě nikdy nepekla;-), ale přítel má 29. narozky, tak jsem se rozhodla to vyzkoušet. Díky doporučením právě ten váš :) Jen jsem chtěla poprosit odkaz nebo recept na nějaký osvědčený krém prosím a jestli dort pečete den předem, nebo ten den (nevím zda se nechává odležet jako třeba medovník). Díky moc za odpověď :-Khttp://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej... Hanka

isindy isindy

3. 8. 2013 11:41

apolena: tak to netuším, nikdy se mi to nestalo.....

apolena

2. 8. 2013 19:26

pomoc! postupuji dle návodu ale po pridani cukru cukuru do snehu se mi z toho utvorila voda a nejde vyslehat co mam delat?!

Káča

24. 6. 2013 09:00

Ahoj :) Vidím tu samou chválu na tvůj postup na korpus, dělám podobný, ale u nás máme rádi jedině takový čokoládový. Myslíš, že by bylo vhodné přidávat čokoládu nebo by mi pak tak pěkně nevyběhl jako tobě? A jestli ano, kdy čokoládu přidávat(u tvého postupu) a v jaké formě(strouhanou, rozpuštěnou...)? Budu moc vděčná za odpověď :))

isindy isindy

4. 6. 2013 06:56

díky, je fajn vědět, že se vede a chutná i jinde :-)

nemola

3. 6. 2013 18:17

Výbornýýýýýýýý, konečně se mi povedl korpus jak má být. Moc díky za postup. :yes:

sunnylee sunnylee

28. 4. 2013 14:19

Perfektně popsaný postup...díky tomu se povedl krásný a chutný dort. Moc děkuju a bodík plus!!! :):-K

Zuzana Fojtíková

22. 4. 2013 10:12

Korpus byl nadýchaný,nádhera...všem chutnal ;-):yes:

isindy isindy

18. 4. 2013 16:26

Tereza: dobrý den, nevidím důvod, proč by to nemohlo jít :-) jen možná v tomto případě opravdu přidejte tak 1/5 balíčku prášku do pečiva :-)

1 13 14 15 16 17 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ