Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

24. 5. 2012 20:49

Saela: Zásadně vždycky musíš dodržovat vlastnosti své trouby, Isindy to pekla podle své, ale ona fakt každá trouba a to i téže značky peče jinak. Takže jedině hlídat a vychytat, jak ti peče.

isindy isindy

24. 5. 2012 20:44

Saela: to je mi moc líto...opravdu netuším, kde byla chyba....:-(

Saela

24. 5. 2012 20:43

Tak nevim, co mame za troubu, ale me korpus vubec nenabehl (a to jsem se k nemu chovala jak k miminku) a hlavne jsem musela ubrat skoro o 15 minut v troube (a to jsem pekla na tolik, kolik je receno). Nakonec korpus i tak byl spaleny, tak nevim, cim to je.. :-(

isindy isindy

22. 5. 2012 20:42

Lenka: u svatebních dortů se předpokládá vyšší korpus, takže bych doporučovala plné formy...velká 10 vajec, střední 7 vajec, malá 4 vejce....

Pavlína

22. 5. 2012 17:27

Moc díky Ivanko za skvělý recept, lepší jsem nejedla ;-);-).

Pavlína

22. 5. 2012 17:21

Lenka: Ahoj Leni, myslím, že na ten korpus 32,5cm by bylo lepší dát tak 14-15 vajíček, aby to za něco stálo.

Lenka

20. 5. 2012 09:55

To jsem ještě já. Zkoušelajsem propočítat :-D Každou formu budu dělat dvakrát jednou ořechovou jednou kakaovou. Tak na jednu dávku na formu 21 cm ze 4 vajec, 25cm 6 vajec, a 32,5cm 8 vajec. Co myslíte ? Děkuji. Jsem amatér, dělala jsem dortík dvakrát a budu si dělat svatební, tak ať něco nepoto :-D Děkuji Lenka

Lenka

20. 5. 2012 09:31

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Budu dělat třípatrový dort. Srdce, formy jsou velké : 21cm, 25cm, 32,5 cm. Ten malý a největší bych chtěla udělat kakaový a prostřední oříškový. Z kolika vajec mám prosím dělat ? Moc děkuji za odpověď :o) A jak bude vysoký ?

isindy isindy

16. 5. 2012 21:43

kitinka: super ;-):yes:mně zásluhy nepřísluší, dort je vaše práce :-)

kitinka kitinka

15. 5. 2012 11:46

isindy: Mouku jsem samozrejme pridala, aby suchych surovin nebylo mene... Pokud se mohu pochlubit výsledkem (který je z velké casti Vasi zasluhou), podivejte se na http://www.toprecepty.cz/recept/27184-srdickovy-po... . Diky za pomoc :-K

isindy isindy

15. 5. 2012 06:55

Kity: není potřeba děkovat, já mám radost, že recept i postup pomůže začínajícím kuchařkých a pekařkám ;-) držím palce, ať se povede....:-K mimochodem, pokud jste vypustila kakao, je potřeba nahradit příslušným množstvím mouky, poměr surovin by se neměl měnit...a barviva tolik není :-)

Kity

14. 5. 2012 12:58

Moc moc moc dekuju za polopatisticky recept pro cukrarska telata, jako jsem ja. Sice se mi uprostred mirne propadl, ovsem to se mi stalo zatim vzdycky (ikdyz pri peceni neotviram troubu), ale az ho otocim, nikdo nic nepozna ;) Zatim vypada slibne, doufam, ze to dotahnu do zdarneho konce... Chystam narozeninovy dort pro pritele- misto kakaa jsem dala cervene potravinarske barvivo a chystam se ho potahnout marcipanovou hmotou (tady dalsi dik za navod, jak potahovat dort). Snad oceni aspon tu snahu :-D

Shurra

27. 4. 2012 20:48

isindy:děkuji:-) za chvilku má dcerka narozeniny tak vyzkouším jak se těstíčko popere s vysokou formou:-)

isindy isindy

27. 4. 2012 19:16

Shurra: myslím, že ano...jen je třeba upravit dobu pečení...vyzkoušet špejlí...a formu bych raději vystříkala olejem, aby se snadněji vyklopilo. :-)

Shurra

27. 4. 2012 09:06

Chtěla bych se zeptat zda-li by šel tento korpus použít na dort barbie tedy do bábovkové formy??? děkuji za odpověď

1 16 17 18 19 20 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ