Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvová bábovka

Jednoduchá, šťavnatá a rychlá bábovka. Mrkev dodá těstu vláčnou a zajímavou strukturu. Sníh z vaječných bílků pak bábovku učiní krásně nadýchanou. Nechte se inspirovat a připravte si sladkou pochoutku k odpolední kávě.

Hodnocení receptu je 4,4 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

motorkabezkol

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1 hrnek = 250 ml

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 369 kJ /
4 629 kcal
Bílkoviny90,29 g
Tuky156,56 g
Vláknina44,00 g
Cholesterol 785 mg
Sodík 1,28 g
Sůl3,72 g
Sacharidy692,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 2: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Odebereme potřebné množství, zbytek použijeme v jiném receptu. Krok 3: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 4: Ve větší míse smícháme oba cukry. Přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mléko a důkladně promícháme. Krok 5: Odvážíme mouku a přidáme k ní kypřicí prášek. Promícháme. Krok 6: Moučnou směs pomalu přisypáváme do vyšlehané žloutkové pěny. Pořádně promícháme. Následně vmícháme nahrubo nastrouhanou mrkev. Krok 7: Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Krok 8: Hotové těsto nalijeme do nachystané bábovkové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30-45 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Stupeň propečení kontrolujeme vpíchnutím špejle. Ta by měla být po vytažení suchá. Krok 9: Bábovku vyjmeme z trouby a necháme ve formě ještě chvíli odpočívat. Poté vyklopíme a necháme vychladnout. Krok 10: Před podáváním můžeme pocukrovat.

TIP: Návod na vyklopení bábovky

Zveřejněno 13. 3. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvová bábovka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QNLZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvová bábovka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QNLZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

V hlavičce je 55 min (příprava 25 min, tepelná úprava 30 min). V receptu je trouba na 60 min, to více odpovídá.

Hlavička by měla být upravena na 85 min (příprava 25 min, tepelná úprava 60 min).

Bramborr: Zdravím, díky za podnět, časy jsem poupravila, i s ohledem na video, které je k receptu natočeno. Časy přípravy a pečení jsou zpravidla orientační a zde odpovídají původnímu receptu.

45 minut je malo aspon na plynovou troubu, babovka spadla

Barchy: Krásný den, může se to stát, každá trouba peče trochu jinak. I šťavnatost mrkve ovlivňuje výsledek. Teplotu v receptu jsem upravila. Snad na recept nezanevřete. Z těsta se dají udělat i výborné cupcakes nebo řezy na plech, třeba s tvarohovým krémem.

Barbora72: Děkuji za nápad kurkumu vyzkouším:yes:

1Marie: to mě mrzí já ji peču Už asi popáté a v životě se mi nesrazila teda ty se bojím, protože ji mám v troubě:-D

Super vláčná bábovka trošku jsem jí oživila rozinkami a ořechy

Úžasný recept, bábovka je vláčná, svěží a moc chutná. Nadto jde z těsta dělat všelicos: muffiny s drcenými oříšky nahoře, korpus dortu... Nemůžu si ho vynachválit <3!

Tak mě se také srazila. Jak jsem ji vyndala z trouby okamžitě spadla. Tak také nevím kde je chyba. Jen mě štve, že suroviny jsou strašně drahý a pak to není k jídlu. A to také peču hodně.

Děkuji za recptík.Bábovka super. Nadýchaná,jemná.:-K

Tahle je nejúžasnější. TOP. Ještě přidávám po půl čajové lžičce skořici, zázvor a kurkumu a dnes i nasekané mandle.

Bábovka je snad lehčí než vzduch. Těsta nakonec bylo tolik, že zůstalo na 12 malých muffinků :)

Dobrá , vláčná , prostě super

Zuvama: mrkev jsem strouhala také najemno:-)

tak mě se nepovedla, srazila se mě. A to peču často, nevím zda jsem vytáhla brzo....na párátko vpich, byla dobrá ale když jsem vytáhla před očima se srážela, tak honem zase do trouby ....a tím jsem to asi dovršila. Zkusím ještě jednou a uvidím.
mrkev jsem strouhala na jemno je to správně???8-(
budu ráda za radu
Zuzka

Vynikají, děkuji. Nahoru ještě šlehačka a je úplně nej :-):yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
mrkvová bábovka recept, recept na mrkvovou bábovku, recept mrkvová bábovka, babovka mrkvova, recepty mrkvová bábovka, bábovka z mrkve, mrkvová bábovka, buchta, mrková bábovka, mrkvová bábovka bez vajec, mrkvová bábovka bez cukru, mrkvová roláda recept, mrkvové těsto, mrkovová bábovka, mrkvovábabovka, fitness bábovka bez mouky, mrkvova, vegan bábovka, recepty na mrkvovou bábovku, zdrava babovka, mrkvová dia buchta

Suroviny:
mrkev, cukr krystal, mouka polohrubá, olej, mléko, vejce, kypřící prášek do pečiva, cukr vanilkový, olej, mouka hrubá, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu