Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 360 kJ / 564 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 101,36 g |
Tuky | 17,00 g |
Vláknina | 0,05 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 661 mg |
Sůl | 1,91 g |
Sacharidy | 1,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme masové kuličky: mleté maso osolíme, opepříme a pečlivě promícháme s vejcem a strouhankou. Vytvoříme kuličky a pustíme se do samotné omáčky.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky.
Krok 3: Cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na rozpáleném oleji.
Krok 4: Zalijeme vodou, přidáme všechno koření (ideálně v sítku na koření), kostku bujónu a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
Krok 5: Vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme (můžeme ještě přecedit). Vložíme masové kuličky, vlijeme rajský protlak, trochu kečupu a vaříme zhruba 20 minut - podle velikosti kuliček.
Krok 6: Nakonec dochutíme cukrem. Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Zveřejněno 21. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1YnZ
Moje poznámka
Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1YnZ
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno před 17 hodinami
Rybí závitek z makrely
Přidáno před 17 hodinami
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno před 18 hodinami
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno před 18 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a žampiony
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dušené zelí
rimul@email.cz před 5 minutami
Cuketový perník
Raslik před 28 minutami
Vepřové kostky se smetanou
Zdenislavka před 1 hodinou
Václavkový guláš (bez mouky)
Sahula před 2 hodinami
Václavkový guláš
Sahula před 2 hodinami
Krémová polévka z červené řepy
ricci před 2 hodinami
Guláš z václavek
Sahula před 2 hodinami
Kuřecí maso na medu
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Zinockaslup před 2 hodinami
Bramborové knedlíky s rohlíkem
Mizera před 3 hodinami
Tématické fráze:
rajská omáčka kluci v akci,
pravá rajská omáčka,
rajská omáčka s kořenovou zeleninou,
pravá rajská omáčka recept,
rajská omáčka recept kluci v akci,
rajska omacka se zeleninou,
kluci v akci rajská omáčka,
kořenová zelenina recepty,
zeleninová omáčka,
kořenová zelenina,
rajská polévka kluci v akci,
recepty z kořenové zeleniny,
rajská omáčka z čerstvých rajčat,
kluci v akci rajská,
rajska kluci v akci,
plněné papriky s rajskou kluci v akci,
zelenina kořenova,
pravá rajska,
nejlepší rajská omáčka,
koreni na rajskou omacku
Suroviny:
zelenina kořenová,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
skořice,
bujón,
protlak rajčatový,
kečup sladký,
olej,
voda,
sůl,
pepř mletý,
cukr,
maso hovězí mleté,
vejce,
strouhanka,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (49)
Jinak je to moc fajn :D
Receptu dávám bodík, protože znám a dělávám
postup : http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
A použití rajského protlaku je úplně normální, čerstvá rajčata používám v případě plněných paprik na rajské omáčce.
Omáčku jsem ničím nezahušťovala, rozmixovaná zelenina zahustí dost
Podle tohohle receptu by začátečnice nic neuvařila.
Jinak Fiono, nevím, jestli vaříte rajskou jen v létě, když jsou čerstvá rajčata-asi ano, protože v zimě se z nich omáčka uvařit fakt nedá. A dá se naopak sehnat výborný protlak-což mimochodem není nic jiného, než koncentrovaná rajčata.