Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízový sirup

Sklízíte jednu misku rybízu za druhou, ale koláčů už máte dost? Pokud ho potřebujete ještě trochu zpracovat, vyrobte si z něj lahodný sirup. Nebudete-li ho dlouho tepelně zpracovávat, zachová si velké množství vitamínů.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min + doba odstátí ovoce ve vodě do druhého dne

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava, + doba odstátí ovoce ve vodě do druhého dne)

6. 7. 2008 21:38

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie26 776 kJ / 6 400 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 600,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Čím je ovoce sladší, tak přidáme více kyseliny citrónové.

Recept je z nějaké knížky o konzervování, sirup dělám už léta. Pokud je zachována teplota a čistota láhví a víček, tak se nekazí. Je dost sladký, ale nesladím už pak čaj. Množství cukru ale jde i snížit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Eva

16. 7. 2014 13:36

Můžu jen doporučit!!super recept!

Metaphora

17. 7. 2013 13:00

Dobrý den,dnes jsem zkoušela dělat sirup podle p.Rena a chutově je bezvadný,tak jsem zvědavá,až schládne,jaký bude;-)

Reno

1. 9. 2012 13:28

podle tohoto receptu jsem již vyzkoušel a je to v pohodě.
prakticky to dělám od oka ;-), zhruba 1-1,2 kg rybízu, mám namrazeno v balíčkách, 1 kg cukru, asi litr vody a 40g kyseliny citronové (Labeta, tu zrovna měli).
vezmu rybíz, mám namrazený, odstopkovaný, přes noc nechám odmrazit v lednici, rozemelu v mixéru a dám vařit, se vším,i s jadýrkama, zbytkama slupek. Když se vaří přidám cukr, míchám až se rozpustí a poté nasypu balíček 40g kyseliny citronové. až se směs povaří, tak po 10 minutách jí přecedím přes sítko, abych oddělil jadýrka, ty mě tam dost štvali, nechal sem je tam napoprvé a plním do lahví.

mám pak sirupu cca 2 litry a mě vydrží na měsíc, takže ani nevím jak je to s kazením ;-).

ale

6. 8. 2012 00:22

Martine,před plněním do lahví si udělejte zkoušku rosolovatění.Kápněte si trochu šťávy na talířek a dejte to do ledničky.Kyselina citrónová jde nahradit šťávou z citronu.Na konzervaci by to nemělo mít vliv.Důležitá je teplota,aby se to převařilo,a sterilita nádoby i víčka.Sklínky před plněním umyju a ještě dám upéct na 20minut do trouby.Víčka vyvařím.Je to ok,jen pozor na etikety,ať vám v troubě nevoní.. dílu zdar :-K

Petr

17. 7. 2012 18:40

Do ničeho nedávám kyselinu citronovou, je to jed. Víc cukru. Ještě se mi nic nezkazilo.:-))

Marta

9. 7. 2012 19:58

http://www.toprecepty.cz/recept/2001-rybizovy-siru...zuzufi:recept vypadá dobře a chci ho zkusit, ale nemám předdstavu kolik je potřeba rybízu. Prosím pomoooc :-))

zuzufi

8. 7. 2012 14:33

Katy :Dobrý den tak jak vám to dopadlo a co bylo lepší?

Katy

4. 7. 2012 23:01

takže, sirup vařím dle Vašeho receptu... opravdu čistě ruční práce..tak uvidíme :)mám již uvařen sirup s přídavkama od dr.Oetkera... tak jsem chtěla srovnání a hlavně s chemií a bez chemie :) jsem zvědavá!!!!!!!

Neluš

26. 3. 2012 17:12

Když tam dáš míň cukru tak se to tak dobře nezakonzervuje ;-)

Aňa

21. 1. 2012 16:02

:-p

Merylas Merylas

27. 7. 2011 12:22

balilin: jj, cukru je tam opravdu dost, půjde samozřejmě udělat s menším množstvím;-) Já už pak čaj nedoslazuji, přidám jen trochu toho sladkého sirupu. ;-)

balilin

27. 7. 2011 11:42

Taky se mi zdá 1,7 kg cukru na 1litr moc. Nesmí se rybíz mlet se stopkami na mlýnku, obsahuje pektin a to pak rosolovatí

Merylas Merylas

2. 9. 2010 20:40

Martine, jestli tady v tom mlýnku nebude ten kámen úrazu. Vylisuje pořádně a důkladně. V naší rodině je taky, měla jsem i lis na drobné ovoce k robotu Eta a co jsem rybíz takto vylisovala, tak mi pak sirup vždy ve sklenicích ztuhnul, hlavně z černého rybízu. Jednu dobu jsem taky používala takový parní hrnec, kde se dole vařila voda, nad tím byla nádoba s ovocem a hadičkou pak odtékala šťáva, která se dále zpracovávala. Ale tady tento postup popsaný v receptu se mi zdá jako nejlepší a ten sirup mi fakt nerosolovatí. Dělávám tak i z malin, ostružin, jahod. Čím sladší ovoce, tím víc kyseliny citrónové. Jedinou nepřesnost v receptu vidím v tom, že jsem přesně neuvedla poměr rybízu a vody, ale letos jsem sirup nedělala a tu vodu jsem předtím dávala od oka, jako kdy.:-K

Martin

2. 9. 2010 19:45

Ten rybíz jsem lisoval přes odšťavnovací mlýnek jakýsi po babičce.A na každý litr šťávy jsem dal dle receptu.;-)

Merylas Merylas

24. 7. 2010 23:24

Martine, tu šťávu jste získal tak, jak je napsáno v receptu nebo jste ji vylisoval jiným způsobem? Přidal jste taky trochu vody? Přidala jsem foto rok starého sirupu z červeného rybízu a je pořád tekutý. Souhlasím s tím, že cukru je tam dost hodně, ale pak už nic nedoslazuji. Je možné dát cukru trochu méně, ale dělávám tak, jak jsem napsala v receptu.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: rybízová šťáva černý rybízový recepty stava z rybizu sirup z černého rybízu šťáva z červeného rybízu domácí sirup z černého rybízu sirup z ostružin ribizovy sirup štáva z černého rybízu sirup z cerveneho rybizu-recept stava z cerveneho rybizu recept rybízová šťáva recept cerveny rybiz recepty rybízový syrup domácí sirup domácí sirup z ostružin sirup z černého rybízu recept sirup z cerneho rybizu za studena domácí rybízová šťáva sirup za studena

Suroviny: cukr krupice, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Rybízový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LND