

Plněné vepřové plecko
Suroviny
- vepřové plecko vcelku(já měla"ořech 1,20kg)
- 20 dkg anglické slaniny(nebo jiné slaniny použila jsem gazdovskou)
- 20 dkg uzeného masa(použila jsem uz.krkovičku)
- 20 dkg lesních hub(použila jsem hříbky z marazáku)
- 1 celý pórek
- 1 větší cibule
- sádlo
- 1 kostka masoxu
- sůl
- mletý pepř na okořenění masa
Postup přípravy receptu
Nádivka:
Na 15 dkg nadrobno pokrájené slanině a na drobnější kostičky nakrájeném uzeném podusíme hříbky s pórkem.Do omytého a osušeného "oříšku"z plecka opatrně nařízneme otvor tak,aby ostatní maso zůstalo neporušené a náplň nevytékala a osolíme a opepříme i uvnitř kapsy a naplníme nádivkou (plní se lépe, když máte ještě někoho k ruce).
Naplněné maso sešijeme nití-já jsem ještě nití obtáhla kolem celého masa, aby hezky drželo tvar, v nádobě ve které budeme maso péct na 2 PL sádla osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a zbytek (5dkg) slaniny, orestujeme ze všech stran naplněné maso, podlijeme 2dl vody, rozdrobíme kostku masoxu a v troubě na 3/4 výkon pečeme za občasného podlití a přelévání vypečenou šťávou 2 hodiny.
1a1/2hod. přikryté, zbytek dopékáme odkryté na "barvičku". Po upečení odstraníme nitě a krájíme na plátky. Můžeme servírovat jak studené na obložený talíř, tak i teplé přelité vypečenou šťávou třeba s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-inspirací mi byla kuchařka od p.Miloslava Nosovského"Skvosty české kuchyně"byl tam sice jiný druh vepřového a nádivku jsem si upravila dle surovin v ledničce.
Pro ušetření času jsem použila opět"papiňák"a zde je POSTUP:v papiňáku na trošce tuku jsem zprudka ze všech stran naplněné maso opekla,pak pod něj dala roštík(součást výbavy hrnce)pokud není,lze použít pařák na knedlíky,přilila 2dl vody,dala kostku masoxu a pod tlakem 45minut dusila.Mezitím jsem si na zbývajících 5dkg nadrobno pokrájené slanině osmažila nakrájenou cibulku,pak do tohoto základu přendala podušené maso i se šťávou a dopekla v troubě za občasného přelévání výpekem 20minut do zlatavé barvy.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plněné vepřové plecko
-
bara007:Děkuji za komentář a bodík
Pokud zkusíš,budu ráda
Příprava opravdu není složitá a náplň se může dát libovolná
-
jestli je to jídlo tak dobré jako na fotce tak posílám další bodík+
,musím vyzkoušet
-
Miruš
děkuji moc za odzkoušení tohoto receptu a těší mě,že chutnalo
A hlavně-dík za báječné fotky
-
Aničko
jdu Ti poděkovat za báječný tip na včerejší oběd, přidat pár fotek a zaslouženou boďku č. 19
. Maso bylo krásně šťavnaté, voňavé,.... prostě
. Plnila jsem jako Ty, od začátku jsem pekla v troubě, šťávu jsem přecedila a nedávala jsem masox
. Opravdu jsme si pochutnali na 100% a recept vřele doporučuji, dalším milovníkům dobrého jídla
.
-
Miszo,Sůvičko,Jani,Danuš61,Romario
děkuji za milé komentáře a přidělěné body
Danuš61-ono ty náplně se opravdu někdy musí přizpůsobit stavu ledničky recept,nerecepta kromě žaludku i to očko musí být syté
Jinak by to vaření člověka ani nemohlo těšit
Děkuji všem -
paráda...
-
Aničko, Tvoje plněné masíčko vypadá božsky
: dělávám také a přesně ve Tvém stylu - co dům dá a podle zvolených ingrediencí vždy chuťově trošku jiné, ale vždy velmi chutné a také pastva pro oči.
-
-
Ackoliv plnena masa a roladky nemam zrovna uplne v oblibe, tohle vypada vazne dobre.
Krasne fotky, vyborne napsany recept, nemuzu jinak, nez poslat 15. bod. -
Krásné
-
Yanull,Colombo,Ivulinko-děkuji za pochvalu
a bodíky
Colombo od takového profíka přes vaření a hlavně focení,jako jsi ty tvé hodnocení potěší mnohonásobnědíky
Yanullto víš,musím se snažit
mladá už nejsem,štíhlounká také neé,tak aspoň přes tu"kuchyň"se musím snažit a mužíčka nalákat
-
Moc moc pěkné a jedlé
-
Krása nebeská - jistě chutné
Foto jako ze žurnálu
-
Aničko,
ty vyvařuješ jako v Grandu
+ 9
-
Děkuji za moc hezké komentáře a přidělené kladné bodíky