Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Svíčková omáčka je královna tradičních českých jídel i svátečních tabulí. Měkounké plátky hovězího masa, jemná omáčka, nadýchaný knedlík a šlehačka s brusinkami potěší rodinu i vaše blízké.
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoGl
Moje poznámka
Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoGl
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 21 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 23 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno 6. 12. 2025 16:10:24
Pomazánky na jednohubky
Přidáno 6. 12. 2025 16:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejjednodušší kokosky
aninah před 26 minutami
Indické placky naan z pánve (bez droždí)
Dede. před 1 hodinou
Linecké cukroví
Karolinkaaa před 1 hodinou
Jablečné řezy s pudinkem
Antusa před 1 hodinou
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku
Sahula před 2 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
konadra před 2 hodinami
Kuře s bílou paprikou v medově hořčičné šťávě
LucikG před 3 hodinami
Špagety aglio e olio
DavikEvik před 3 hodinami
Pečené maso
Anytram před 4 hodinami
Expresní svíčková na smetaně
DenisaS. před 4 hodinami
Tématické fráze:
jak naložit svíčkovou,
jak naložit maso na svíčkovou,
jak správně naložit maso na svíčkovou,
naložení svíčkové,
svíčková na smetaně nalozeni,
sekana svickova na smetane,
svíčková na smetaně babica,
naloženi masa na svíčkovou,
svíčková recept naložení,
naložit maso na svíčkovou,
jak spravne nalozit svickovou,
nalozené maso na svíčkovou,
babicova svíčková,
svíčková na smetaně naložení masa,
aby se smetana nesrazila,
aby se svíčková nesrazila,
špikování svíčkové,
sekaná svíčková,
jak na svíčkovou,
svíčková
Suroviny:
maso hovězí,
celer,
mrkev,
petržel,
špek uzený,
cibule,
citron,
kůra pomerančová,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
máslo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
knedlík houskový,
citron,
šlehačka,
brusinky zavařené
Komentáře (15)
1. Na fotografii je omáčka hodně světlá a to je způsobeno technologickým postupe, kdy namísto abyste nejprve zeleninu a poté i cibuli orestovat a zabarvil (v této fázi by Vám mrkev viditelně pustila tmavě okrovou barvu, která poté dělá charakteristicky tmavožluté zabarvení omáčky) ji dáte v nálevu s masem do trouby. Pokrmy na talíři se hodnotí tzv. organolepticky, tedy všemi zúčastněnými smysly a tedy nejen vůní, chutí, ale i zrakem, což je dokonce první vjem, který zaznamenáte, když Vám někdo položí talíř na stůl. Hezká sytá barva je pak důkazem bohatosti zeleninového základu.
2. Kdybyste dělal zeleninový základ, mohl byste před vložením po všech stranách opečeného naloženého masa přidat a krátce zarestovat lžíci plnotučné hořčice, což omáčce dodá velmi typickou vůni i chuť a restování podpoří tmavost žluté barvy ve výsledku.
3. Když přidáte více zeleniny, nebudete muset omáčku hustit moukou.
4. Smetanu rozhodně nevařte s jíškou, jíšku – mouku je třeba provářet min.20 minut (spíš déle) a smetanu varem degradujete, použijte ji až na závěr při dochucování, smetana se používá k tzv. levírování (závěrečné zjemňování bez dalšího vaření, já ji vždy jen krátce převařím (20sekund).
5. Pro vylepšení finální chuti zkuste na závěr před ukončením varu přidat 2dcl bílého vína, s chutí to dělá nečekané divy.
6. V receptu jsem nikde nenalezl zmínku, jak omáčku cedíte/pasírujete. Po vyndání měkkého masa je nutné vyndat i citron (hořkne) a bobkový list. Zbytek koření (ano, mixovat i koření, dlouhým varem je měkké a vydá své vůně a chutě) se zeleninou dobře rozmixovat a vše propasírovat silou tzv. do sucha (v cedníku zbude pouze skoro suché zbytky zeleniny a možná kousky koření) přes hodně jemný cedník. Když použijete více zeleniny (a asi i koření, omáčka pak je aromatičtější), nebude potřeba hustit omáčku jíškou.
Jinak Váš recept vykazuje mimořádně poctivou přípravu s nakládáním (jen mi chybí popepření masa, omáčce to nijak neublíží, téměř není ve finálním produktu poznat, ale masu dodá vůni i chuť) masa a pečlivý postup výroby – vaření. Díky za to, není to úplně obvyklé, ale výsledek jistě stojí za to.
Tvým krásným novým receptům a Tobě zde na Topkách 3 x zdar
Když tě svíčková baví, tak jí někdy vyzkoušej s karamelem, ten si vyrobíš sám z cukru a malinko vody vaříš, až se cukr rozvaří, voda vyvaří a zůstane nám hnědý karamel, ten se hodí do omáčky a nechá se rozpustit-už nepoužívám jiný cukr do omáčky a karamel jí dá krásnou barvu