Chuťově suprová polévečka

Polévky Doba přípravy: 40 minut 22 názorů

Polévky Doba přípravy: 40 minut 22 názorů

Suroviny 2,5 litru

100 g másla(oleje)
1 cibule
2 řapíky celeru (nebo aspoň celerové listy
1 větší mrkev
3 stroužky česneku
10 malých čerstvých hříbků (nebo směsi hub)
1 plechovka loupaných rajčat i s tomatovou šťávou(je na 3.fotce)
2 lžíce hladkolisté petrželky
2 lžíce kopru
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle si osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky, asi po 10 minut, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, nasekaný celer a česnek a ještě chvilku smažíme.

  2. Hříbky si nakrájíme na plátky, přihodíme do hrnce, osolíme, opepříme a přidáme i rajčata, všechno dohromady ještě smažíme tak 5 minut, pak zalijeme 1 litrem vody a dusíme 15 minut.

  3. Z polévky vyndáme rajčata s troškou polévky a rozmixujeme ručním mixerem, přilijeme zpátky do hrnce (tím se nám polévka krásně zahustí), dolijeme vodu kolik chceme porcí a vmícháme nasekanou petrželku a dochutíme.

  4. Můžeme při servírování dát doprostřed 1-2 lžíce zakysané smetany, s ní při rozmíchání v talíři je to ještě lepší.

Poznámka od kuchařky

Odebírám časopis Glanc od jeho vzniku a tam byl recept z Gurmetu na tuto báječnou polévku, která je trochu pozměněná-vyzkoušejte jí-stojí za to!

Komentáře k receptu Chuťově suprová polévečka

  • Bibinka Bibinka (autorka receptu)

    Karin: Karin, velmi si mě potěšila, že mé recepty chutnají asi celé rodině;-) To je totiž pro mne to největší ocenění a těší mě to víc než 100 nějakých bodů:yes: Děkuji:yes:

    Odpovědět

  • Karin Karin(neregistrovaný)

    Bibinko,moc díky za opravdu super polévku,mám tu na prázdninách vnoučata a kluk je tak vybíravý v jídle až hrůza,jen by jedl rajskou omáčku,tu už všichni nemohou ani vidět,tak jsem mu udělala tuto polévku a velká spokojenost i u dědy a vnučky,prý byla fakt hustá to je v mluvě dnešní omladiny pochvala. Tvé recepty nám moc chutnají,díky za inspiraci.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka (autorka receptu)

    Zorka:Zorko, nemám ti co promíjet;-)já to pochopila dobře, ale stejně se mi to líbilo-ne každá ironie je až tak špatná;-)
    Že je brslen jedovatý vím, i když je pravda, že jsem netušila, že až tak moc:-( tak jsem zase chytřejší-člověk se učí celý život:yes:

    Odpovědět

  • Zorka Zorka(neregistrovaná)

    Bibinka: Promiň, ale to byla ironie. Taky bych se bála dávat takové věci k jídlu. Sama dělám dorty a vím, jak je nebezpečné použití některých živých květin na dorty a dávám si opravdu velký pozor na všechno, co přijde do kontaktu s jídlem. Myslím, že to cathleen myslela dobře, že tě upozornila. Je to opravdu "o hubu". http://www.zorka.estranky.cz/

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka (autorka receptu)

    Zorka::yes::-D

    Odpovědět

  • Zorka Zorka(neregistrovaná)

    cathleen: Třeba tomu právě ten brslen dává tu suprovou chuť, tomu nerozumíš :-p.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Bibi, víš o tom, že všechny druhy brslenů jsou jedovaté?:-O (Brslen obsahuje mimo jiné jedovatý glykosid evonymin, kterého je nejvíce přítomno v kůře, plodech a větvích. Chemicky patří evonymin do skupiny náprstníkových glykosidů. Otravy brslenem se projevují podrážděním zažívacího ústrojí, zvracením, studeným potem a průjmem. Byly pozorovány zejména u dětí a u zvěře.)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka (autorka receptu)

    Anna Kocikova: Aničko, já měla také tu větší a dala jsem polovinu-přesně 6 rajčat a půlku toho tekutého pyré a úplně to stačilo a budu mít ještě jednu. Ona by se celá dát mohla, ale to už by bylo moc blízké rajské polévce-tato má opravdu báječnou chuť;-):-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ukládám a snad se mi podaří někdy tak príma polévečku také uvařit:-p+9:yes:
    Bibinko-ta plechovka rajčat to je ta 400g,nebo menší:-?Tu velkou mám;-)

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Tak to musí být ale dobrůtka. :-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Sodovka Sodovka

    Zítra jedeme s manželem na houby. Doufám, že budeme mít štěstí, abych mohla uvařit tuhle polívčičku. Bibinko, vypadá velice dobře. Ukládám a posílám +6.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka (autorka receptu)

    karolina1: Karolinko, děkuji, že jsi si všimla, je vidět, že jsi recept pozorně četla,je doplněno;-)

    Odpovědět

  • karolina1 karolina1

    bibinka-v surovinach ti asi vypadla mrkvicka-ci

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    1974andrea: je to krásné;-):-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: demi glanc demi glanc omacka demi glanc demi clanc otrava brslenem co je demi glanc evonymin suprová česnečka polévka z brslenu polevka kyselo vznik chuťově super jídla demi glanc omacka de miglanc omacka demiglanc suprová polévka zorka.estranky