

Polévka Durčina
Suroviny 5 porcí
- brambory
- cibule
- sušené houby
- zakysaná smetana
- hladká mouka
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- vejce
Postup přípravy receptu
Brambory a cibuli dáme vařit spolu s kořením a namočenými a vyždímanými houbami.
Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu, do které jsme zamíchali lžíci hladké mouky. Můžeme přidat rozkvedlané vejce.
Poznámka od kuchařky
Je to oblíbená polévka naší rodiny,maminka přidávala kopr ale ten já nemusím
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Polévka Durčina
-
Jikotka: Já vařím tuto polévku podobně, ale jak píše zdeneklej bez cibule, vejce a toho koření, jen s kmínem. Moje babička bydlela přímo v Jindřichově Hradci a my tuto polévku známe pod jménem "houbová kudlanka", právě proto, že se do ní na konci zakudlala ta mouka s kys. smetanou. No a houbová, protože tyhle kudlanky děláme na několik způsobů z jiných surovin.
-
zdeneklej:Máš pravdu,pocházím z Jindřichova Hradce,bydleli jsme v Kamenném Malíkově
-
Durčina je krajový název tohoto typu polévky používaný hlavně na SV Jindřichohradecka (Bednáreček, Zdešov ..)
Existují různé varianty, někdy bez cibule a ostatního aromatického koření. Chuť dávají především houby. -
Mně to zase připomíná kulajdu a do té dávám i ten kopr. Tento typ polévek mám docela ráda.
-
Tak téhle polévce se u nás říká mamutovka-podle pohádky Mach a Šebestová, kde jedli polévku z mamuta s koprem.Uznávám, že asociace je to zvláštní, ale mně připomíná dětství.