

Ricotta cake s malinovou glazurou
Suroviny dortová forma
- Korpus:
- 200 g sušenek Spekulatius
- 60-70 g másla
- Náplň:
- 250 g ricotty
- 250 g tvarohu (tučnost dle libosti)
- 100-200 g zakysané smetany (tučnost opět dle libosti)
- 2 vanilkové cukry
- cca 200 g mražených malin
- hrst mraženého rybízu
- 3 lžičky malinové marmelády
- 4 rovné lžíce želatiny v prášku (používám Dr.Oetker)
Postup přípravy receptu
Na korpus: rozdrcené sušenky smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat (dnem skleničky) na dno (dno vyložené pečícím papírem) dortové formy. Na 180°C předpéct 8 minut.
Na náplň: ruční metličkou umíchat ricottu, tvaroh, smetanu, 1 vanilkový cukr (+ další moučkový dle chuti).
Lehce povolené ovoce smíchat s marmeládou, vanilkovým cukrem (a eventuálně trochou horké vody), tyčákem rozmixovat. Směs propasírovat přes síto (odstraní se semínka).
Ve dvou malých kastrůlcích nechat nabobtnat vždy po 2 lžících želatiny, nad mírným plamenem je rozpustit, jednu vmíchat do tvarohové hmoty, druhou do ovocné (zkrátka příprava dle návodu na obalu).
Na vychladlý korpus nanést "bílou" hmotu, na ni pak "červenou" a koncem vařečky obě hmoty opatrně promíchat. Povrch uhladit.
V lednici nechat ztuhnout ideálně 24 hodin.
Poznámka od kuchařky
Včera jsem dělala tenhle pamlsek na akci, kde se po něm jen zaprášilo, takže fotka řezu byla naprosto nestihnutelná, snad příště a nebo někdo z vás...?
Kolegové oceňovali, že je dezert osvěžující a ne moc sladký. Ve srovnání s podobnými dorty lze do jisté míry snížit tučnost, ovšem při zachování požitku chuťového i vizuálního.
Ovocná část se s tvarohovou jen lehce promísí a na povrchu vytvoří krásnou, lehce zrcadlovou glazuru.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ricotta cake s malinovou glazurou
-
Nedávno jsem jedla něco podobného: nadrobené spekulatius sušenky ve 2 vrstvách (já osobně bych je máslem neslepovala), mezi nimi něco jako tvaroh-možná riccota- a "čerstvé maliny kolem dokola - velká ňamka a zrovna teď o vánocích, kdyžje všude spekulatiusu dost, se na to chystám sama...
-
-
Já mám tyto dezerty moc ráda. Možná bych místo tvarohu dala další ricottu nebo bych našlehala normální šlehačku. Tvaroh dle mě zničí chuť ricotty, což je škoda. Každopádně posílám bodík.
-
Ukládám, sušenky spekulatius máme moc rádi a jen si říkám, jak to, že mě už dávno nenapadlo, využít je při přípravě moučníku