Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarte Tatin (obrácený koláč)

Karamelizovaná jablka schovaná pod máslovým těstem – to je slavný francouzský koláč tarte Tatin. Obrácený koláč, jenž se po upečení převrátí vzhůru nohama, je jedním z nejznámějších koláčů světa.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

evosheek evosheek

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby odležení těsta

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 536 kJ /
2 757 kcal
Bílkoviny31,93 g
Tuky136,97 g
Vláknina33,30 g
Cholesterol 595 mg
Sodík 53 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy332,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo nakrájíme na malé kousky a prsty promneme s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Krok 2: Přidáme žloutek a vodu a zpracujeme v hladké jemné těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odležet. Krok 3: Včas nahřejeme troubu na 180 °C. Krok 4: Jablka (nebo hrušky) oloupeme a nakrájíme na šestiny, vykrojíme stopky a jádřince. Krok 5: Do pánve vsypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo a necháme provařit, dokud se karamel nespojí. Krok 6: Do hlubší koláčové formy nalijeme karamel a na něj naskládáme jablka (nebo hrušky). Krok 7: Z těsta vyválíme plát, kterým zakryjeme ovoce. Okraje těsta vtlačíme dospodu po obvodu formy. Krok 8: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej necháme asi 5 minut odstát.

TIP: Tarte Tatin - rady

Zveřejněno 26. 3. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tarte Tatin (obrácený koláč)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BQAx

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tarte Tatin (obrácený koláč)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BQAx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zkoušela jsem s hruškami, pak s broskvemi, ale s jablky je nejlepší.

Náš obľúbený jesenný koláč sa už chladí. Do cesta dávam cca 50 g cukru.

casino: U Vas delate jako u nas, to je ono....

Jitkas:
Jj, u nás dáváme také víc jablek (viz foto)

casino: Testo delam bez zloutku ale i s je ok, ovsem jablek je evidentne malo. Mela by byt naskladana huste, aby nebylo videt pri otoceni "dno" kolace.

Týýýýýýý brďo...
Recept je tu dva roky a zatím nikoho neoslovil?
A přitom je to ze 6 rcp co jsou na TOP na Tarte Tatin ten nejepšejší! :yes:
Já si vystačím s jednou nádobou. Napřed v ní udělám karamel, pak do ní vyskládám jablka, zadekluju Pâte brisée a upeču.

Tématické fráze:
tarte tatin, obrácený koláč tarte tatin, obrácený koláč, obrácený pomerančový koláč, testo na tarte tatin, obrácený cheesecake, tartetatin, těsto na obrácený koláč, otoceni jablkovy kolac, tarte tatin obrácený koláč, obrácený koláč s jablky z listkoveho testa, obrácený koláč z lístkového těsta, tarte tatin recept, tarte tatin recept videorecept, tartin tatin, tatin tarte, obrácený koláč švestkový tarte tatin, obrácený švestkový koláč tarte tatin, pomerancove tarte, obraceny pomerancovy kolac s karamelem

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sůl, žloutek, voda, jablko, máslo, cukr

Přidat fotografie receptu