Marinovaný zelený chřest sypaný parmezánem

Eliza Kuchařka:

4 porce Zeleninová jídla 12 názorů

511
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Suroviny

500 g zeleného chřestu
3 lžíce másla
Nyní v akci
2 lžíce olivového oleje
Nyní v akci
1 lžička octa
Nyní v akci
1 lžička medu
3 stroužky česneku
2-3 lžíce čerstvé nasekané pažitky
pepř
sůl
1 lžička demi glace
100 g parmazánu
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Chřest omyjeme a odstraníme spodní část jeho stonku tak, že ho prohneme a on praskne a tím se sám oddělí.

  2. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, odstavíme z plotýnky a vmícháme olivový olej, prolisovaný česnek, med, ocet a pažitku. Osolíme, opepříme a vložíme stonky chřestu. Dobře promícháme, aby se chřest obalil marinádou a necháme uležet cca 3 hodiny. Průběžně chřestem obracíme.

  3. Poté pánev postavíme na plotýnku, obsah necháme zahřát a marinádu rozpustit a zalijeme vroucí vodou tak, aby byl chřest ponořený.

  4. Vaříme 5-7 minut.

  5. Chřest vyjmeme, necháme okapat a udržujeme teplý v alobalu.

  6. Vývar v pánvi ochutíme demi glace a necháme prudce redukovat, dokud nevznikne zahuštěná šťáva. Dosolíme a dopepříme.

  7. Chřest přeléváme horkou omáčkou a vzápětí sypeme jemně strouhaným parmazánem.

  8. Podáváme s opečeným světlým pečivem, ale dobrý je i s bramborovým pyré nebo hedvábnou bramborovou kaší.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Marinovaný zelený chřest sypaný parmezánem

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Elizo já měla jen pár chřestíků ze zahrady, tak jsem si k tomu udělala sekanou s mozarellou. Recept jsem našla tady...http://www.gurmanka.cz/2010/04/chrest-gratinovany-... a zjistila, že už tady je. Můžu jen přidat foto a potvrdit, že je to dobré :-)

    Odpovědět

  • Amelli Amelli(neregistrovaný)

    Ještě pořád mají chřest jak zelený tak bílý v eshopu www.atojepecka.cz a musím říct,že je luxusní.

    Odpovědět

  • aaura aaura

    já dnes zelený chřest(bio) koupila v intersparu a chtěli za něj strašných 69,90 Kč (500g). Oči mi málem vypadly z důlku, ale měla jsem na něj chuť, tak jsem ho koupila. Teda ale musím říct, že byl výýýbornej....konce ani nepotřebovaly odlamovat, protože byl úplně čerstvý a lámal se už půl centimetru od konce. Tak jsem to ze zvyku odlámala, překrojila na půl a tužší konce jsem dala do vroucí vody. Asi po minutě jsem tam hodila hlavičky, přiklopila, vypla a nechala asi tři minuty dojít. K tomu jsem udělala sýrovou omáčku (měli jsme oslavu a zbyly mi kousky sýrů-niva, gorgonzola, hermelín, kaškaval, gouda, čedar - tak jsem je rozpustila v troše mléka a bylo to). Nemělo to chybu....k tomu jsem rozpekla takovou menší bagetku a pro dva lidi toho bylo až moc....takže nakonec těch sedm pětek není tak moc (zbytky sýrů stejně už nikdo nechtěl a dřív nebo později bych je vyhodila, nebo udělala nějakou pomazánku, pizzu, bo co já vím...). Můžu dodat foto, už si všechno fotím, nakonec to sem nedávám...tak teď to tam teda dám :-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Paráda:-K+:-p:yes:Já jsem si na chřest ještě neudělala bobříka odvahy:-8;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Musí to být šmakózní. Sice nejsem vegetarián, ale občas si dopřeji zeleninové jídlo-no a chřest je dobrůtka::-p. Posílám bodík.:yes:

    Odpovědět

  • Kristina Kristina(neregistrovaná)

    1974andrea: zelený chřest mají na trhu na Kubaňi je z Mělníka aa nemá chybu

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • nofrona nofrona

  • maris maris

    Neobvyklá úprava:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    já na zelený chřest prostě štěstí nemám :-S:-S

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Zelený chřest je něco úžasného:-p. A ta marináda vypadá velmi dobře. Bohužel zelený chřest už u nás nemají, jenom bílý:-S

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo