Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.

Omáčky Doba přípravy: 10 minut 18 názorů

Omáčky Doba přípravy: 10 minut 18 názorů

Suroviny Podle použitých surovin

1 žloutek více žloutků více oleje a více všeho
1 rovná lžíce plnotučné hořčice
3 dcl rostlinného oleje
sůl
pepř
worcesterová omáčka - několik kapek
ocet
Na tatarku:
cibulka
strouhanou okurku
něco mléka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oddělte žloutek od bílku a dejte do hrníčku. Vezměte přiměřenou misku, raději hlubší, aby to nelétalo. Ruční šlehač, do kterého vložte jednu šlehací metlu. Upozorňuji, nemělo by ani vajíčko ani olej být z lednice.

  2. Do misky dejte lžíci hořčice a začněte šlehat jako buchtu, nalijte olej klidně více. Zašlehejte olej do hořčice a přidejte žloutek. Zase zašlehejte.

  3. Potom přidávejte olej a stále šlehejte, majolka začne houstnout. Ty tři deci tam vražte asi na šestkrát. Nebojte se opravdu se nesrazí.

  4. Potom majolku ochuťte solí, pepřem, octem a worcesterem, případně dolijte lákem z okurek pokud je moc hustá.

  5. Na tatarku přidejte mléko podle toho, jak máte rádi a cibulku s okurkou.

    V lednici vám vydrží týden v uzavřené nádobě.

Poznámka od kuchařky

Vyzkoušeno po léta, jinak nedělám a nikdy se mi nesrazila.

Komentáře k receptu Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.

  • coppi coppi(neregistrovaný)

    absolutně super, díky moc za recept

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Mně to nevadí dokládám že ani v normách jidel z roku 49 kapary nejsou a to si myslím,že je ještě lidi znaly. Ale taky je pravda že jsou uváděny v receptu tatarská omáčka speciál spolu se sardelkou. Ve studených pokrmech z roku 97.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    honzam:Je mi líto,ale nejsem kuchařka mé povolání a vzdělání je od kuchaŕe ponékud jinde. Takže budu jíst co mi chutná a nazvat to tŕeba uzená fusekle,když už Vám ten název tatarka tak vadí.

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Nedohadujte se ,recept nebyl napsán proto ,aby vyvolával konflikty. Pokud vím ,tak každý recept je tu proto ,aby usnadnil vaření. Tak prosím klídek. Pro Honzom. Recepty tu nejsou proto ,aby je někdo upravoval. Kdyby tam kapary měli být bylo by to tam napsáno. :-D

    Odpovědět

  • honzam honzam

    Veronika.Hrozna: ...můžete tomu říkat nastokrát tatarka - pro mne a pro kuchaře jsou to jen omáčky např. majonézové, francouzské, maltézská, holandské, hořčicové a další. Tatrská je jedna - i když v Čechách ji "umělci" vylepšují náhražkami místo po válce nedostupných kapar. Za první republiky nebo C a K ještě:-) nebylo možné servírovat v podniku vyrobenou tatarku (průmyslové nebyly) bz kapar. Po válce u nás ale někteří lidi vůbec nevěděli, že takové rostlinky existují....

    Odpovědět

  • honzam honzam

    honzam: ještě dodatek - podívejte se třeba někdy na receptury paní Sandtnerové, Tilschové, Kejřové a jiných:-* "zakladatelek" českého kuchařského umění a receptů...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    honza:Proto,že nám ty kapary zase až tak moc nechutnají. Kapary se nehodí k všemu jídlu,které se podává s tatarkou. Já bych dala jenom tehdy kdyby to šlo k rybě.

    Odpovědět

  • honzam honzam

    spagetka: ...jenže omáčky z majonézy jsou různé - základní chuť tatrce dávají kapary stejně, jako kopr koprové omáčce.:-))

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    honza: Můžeme není to tu zvykem. Jako není zvykem dávat kapary a sardelku do roštěné. Jak mě to naučil táta.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    honza:úplně jednoduše: tatarka je pokrm připravený z oleje a žloutků a to ostatní - včetně hořčice a dalších pochutin už je na dotyčném gurmánovi;-);-);-)

    Odpovědět

  • honza honza(neregistrovaná)

    Jak můžete něčemu, do čeho nedáte sekané kapary, říkat tatarská omáčka?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: přesně :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka: Děkuji ! Takže žloutek extra v hrníčku a potom ho přidám když tu hořčici s tím olejem rozmíchám.:-D Vždycky doma majonéza není a ne vždy se mi podaří ji udělat klasicky !Takže receptík se hodí!:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna:Veru, je to tam dobře popsané, v klidu si to ještě pročti: začni tou hořčicí, pak olej, pak žloutek. Ten žloutek měj zatím extra ;-);-);-), přidáváš později

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mám v tom docela zmatek,kam s tím žloutkem do hrníčku nebo do mísy? Nebo vyšlehat nejdřív hořčici a olej a pak přidat žloutek z hrníčku?:-( Musíš brát v potaz blbce, jako já,neumím to ! :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: k čemu se hodí holandská omáčka domácí tatarka z Majolky® domácí tatarka z Majolky® tatrska omacka tatarka z majonezy tatarka tatarka recept k čemu holandská omáčka domáci tatarka z majonézy majonéza s kapary tatarka ze zloutku majoneza podle sandtnerové jak udělat z majonézy tatarku tatarka z holandské omáčky k čemu podávat holandskou omáčku průmyslová majonéza holandská omáčka z majonézy tatarská omáčka se sardelkami pletynky s majonezy recept na tatarku