

Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.
Suroviny Podle použitých surovin
- 1 žloutek více žloutků více oleje a více všeho
- 1 rovná lžíce plnotučné hořčice
- 3 dcl rostlinného oleje
- sůl
- pepř
- worcesterová omáčka - několik kapek
- ocet
- Na tatarku:
- cibulka
- strouhanou okurku
- něco mléka
Postup přípravy receptu
Nejprve oddělte žloutek od bílku a dejte do hrníčku. Vezměte přiměřenou misku, raději hlubší, aby to nelétalo. Ruční šlehač, do kterého vložte jednu šlehací metlu. Upozorňuji, nemělo by ani vajíčko ani olej být z lednice.
Do misky dejte lžíci hořčice a začněte šlehat jako buchtu, nalijte olej klidně více. Zašlehejte olej do hořčice a přidejte žloutek. Zase zašlehejte.
Potom přidávejte olej a stále šlehejte, majolka začne houstnout. Ty tři deci tam vražte asi na šestkrát. Nebojte se opravdu se nesrazí.
Potom majolku ochuťte solí, pepřem, octem a worcesterem, případně dolijte lákem z okurek pokud je moc hustá.
Na tatarku přidejte mléko podle toho, jak máte rádi a cibulku s okurkou.
V lednici vám vydrží týden v uzavřené nádobě.
Poznámka od kuchařky
Vyzkoušeno po léta, jinak nedělám a nikdy se mi nesrazila.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.
-
absolutně super, díky moc za recept
-
Veronika.Hrozna: Mně to nevadí dokládám že ani v normách jidel z roku 49 kapary nejsou a to si myslím,že je ještě lidi znaly. Ale taky je pravda že jsou uváděny v receptu tatarská omáčka speciál spolu se sardelkou. Ve studených pokrmech z roku 97.
-
honzam:Je mi líto,ale nejsem kuchařka mé povolání a vzdělání je od kuchaŕe ponékud jinde. Takže budu jíst co mi chutná a nazvat to tŕeba uzená fusekle,když už Vám ten název tatarka tak vadí.
-
Nedohadujte se ,recept nebyl napsán proto ,aby vyvolával konflikty. Pokud vím ,tak každý recept je tu proto ,aby usnadnil vaření. Tak prosím klídek. Pro Honzom. Recepty tu nejsou proto ,aby je někdo upravoval. Kdyby tam kapary měli být bylo by to tam napsáno.
-
Veronika.Hrozna: ...můžete tomu říkat nastokrát tatarka - pro mne a pro kuchaře jsou to jen omáčky např. majonézové, francouzské, maltézská, holandské, hořčicové a další. Tatrská je jedna - i když v Čechách ji "umělci" vylepšují náhražkami místo po válce nedostupných kapar. Za první republiky nebo C a K ještě
nebylo možné servírovat v podniku vyrobenou tatarku (průmyslové nebyly) bz kapar. Po válce u nás ale někteří lidi vůbec nevěděli, že takové rostlinky existují....
-
honzam: ještě dodatek - podívejte se třeba někdy na receptury paní Sandtnerové, Tilschové, Kejřové a jiných
"zakladatelek" českého kuchařského umění a receptů...
-
honza:Proto,že nám ty kapary zase až tak moc nechutnají. Kapary se nehodí k všemu jídlu,které se podává s tatarkou. Já bych dala jenom tehdy kdyby to šlo k rybě.
-
spagetka: ...jenže omáčky z majonézy jsou různé - základní chuť tatrce dávají kapary stejně, jako kopr koprové omáčce.
-
honza: Můžeme není to tu zvykem. Jako není zvykem dávat kapary a sardelku do roštěné. Jak mě to naučil táta.
-
honza:úplně jednoduše: tatarka je pokrm připravený z oleje a žloutků a to ostatní - včetně hořčice a dalších pochutin už je na dotyčném gurmánovi
-
Jak můžete něčemu, do čeho nedáte sekané kapary, říkat tatarská omáčka?
-
Veronika.Hrozna: přesně
-
spagetka: Děkuji ! Takže žloutek extra v hrníčku a potom ho přidám když tu hořčici s tím olejem rozmíchám.
Vždycky doma majonéza není a ne vždy se mi podaří ji udělat klasicky !Takže receptík se hodí!
-
Veronika.Hrozna:Veru, je to tam dobře popsané, v klidu si to ještě pročti: začni tou hořčicí, pak olej, pak žloutek. Ten žloutek měj zatím extra
, přidáváš později
-
Mám v tom docela zmatek,kam s tím žloutkem do hrníčku nebo do mísy? Nebo vyšlehat nejdřív hořčici a olej a pak přidat žloutek z hrníčku?
Musíš brát v potaz blbce, jako já,neumím to !