Valašské frgály
Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň a křupavá drobenka, to je záruka spokojenosti.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 316 kJ / 6 768 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 106,59 g |
Tuky | 289,88 g |
Vláknina | 26,40 g |
Cholesterol | 1,26 g |
Sodík | 2,14 g |
Sůl | 5,30 g |
Sacharidy | 919,97 g |
Postup přípravy
500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 - 80 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a necháme vychladnout. Krok 10: Tvarohová náplň:
V misce společně smícháme 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80–100 g cukru. Můžeme přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu smetany ke šlehání, mléka nebo i rumu. Krok 11: Povidlová náplň:
Hustší povidla rozmícháme s troškou rumu. Přidáme špetku mleté skořice, vanilkový cukr, a strouhanou citronovou kůru. Případně dosladíme. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem. Krok 12: Jablečná náplň:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr podle chuti, ochutíme mletou skořicí a badyánem, případně zahustíme strouhaným perníkem. Pokud nemáme perník, můžeme použít mleté piškoty. Necháme vychladnout. Podobně připravíme hruškovou náplň. Krok 13: Maková náplň:
250 g mletého máku zalijeme horkým mlékem a pár minut povaříme. Přidáme 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu nebo marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru a 40 g másla. Vaříme alespoň 10 minut. Pokud je potřeba, zahustíme strouhaným perníkem nebo mletými piškoty. Necháme vychladnout. Krok 14: Hrušková náplň ze sušeného ovoce:
300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek povaříme ve vodě společně se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vaříme asi 20 minut a poté scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku a trochu rumu. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem, ve kterém se ovoce vařilo. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 2. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Moje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Nejnovější recepty
Omeleta se švestkami
Přidáno před 6 hodinami
Melounový salát
Přidáno před 20 hodinami
Čabajkové lečo
Přidáno před 22 hodinami
Kachní prsní plátečky
Přidáno před 23 hodinami
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno 8. 8. 2025 06:27:44
Meruňkové knedlíky plněné oříškovým máslem, citrónový sorbet
Přidáno 7. 8. 2025 20:28:56
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocné tvarohové knedlíky
monulik před 44 minutami
Bageta z domácí pekárny
Sabina.jonakova@seznam.cz před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Gabulina před 1 hodinou
Domácí lečo
Jaruskaa před 1 hodinou
Žampiony s cuketou
Luciik. před 2 hodinami
Krůtí prsa na hříbkách
Jiri_Vavra před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Vlastuska2 před 2 hodinami
Vepřové kotlety na česneku
Ivet88 před 2 hodinami
Stresová roláda
Dycky před 2 hodinami
Kakaová roláda bez mouky
Dycky před 2 hodinami
Tématické fráze:
frgále - domácí výroba,
nejlepší recept na frgály,
těsto na frgaly,
hruškové frgály,
hrušková náplň do frgálu,
domácí frgále,
maková náplň na frgály,
nejlepsi frgal recept,
recepty lidové recepty,
pravé valašské frgály,
domácí frgál,
domácí frgály,
hruškový frgál,
hrušková náplň,
pravy valašský frgál,
tvarohovy frgal recept,
tvarohové frgály,
náplně do frgálů,
testo na frgale,
valašské recepty
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
žloutek,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
máslo,
rum
Komentáře (103)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0